Sektörel

Konut almak için en uygun dönem!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Durbakayım, “Piyasada bir hareketlenme olunca, artan taleplere bağlı olarak konut fiyatları da yükselecek, o nedenle şu günler konut almak için en uygun dönem.” Dedi…

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 25 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında (PPK) faiz indirimlerine güçlü bir adımla başlaması piyasanın kaldırabileceği hızla sürdürmesi bekleniyor. Temmuz toplantısında yüzde 24 olan politika faizinde güçlü indirim bekleyen ekonomistlerin öngörüleri 250-350 baz puan indirim aralığında yoğunlaşıyor. Temmuz’da 400 baz puan düzeyinde indirim hamlesi bekleyenler olduğu gibi, “İndirimin güçlü bir adımla başlamasının kurlarda yukarı yönlü hareketi tetikleyeceği” riskiyle indirimin 150 baz puanla sınırlı kalabileceğine işaret edenler de bulunuyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine yakın olması ve Avrupa Merkez Bankası’nın da parasal gevşeme için zaman kollaması TCMB’nin elini güçlendiren unsurlar arasında sayılıyor. Temmuz’da önden yüklemeli faiz indiriminin ardından TCMB’nin 12 Eylül’deki toplantısında gevşeme döngüsünü devam ettireceği ifade ediliyor. Bilindiği üzere PPK, 25 Temmuz sonrasında 12 Eylül, 24 Ekim ve 12 Aralık tarihlerinde toplanacak. TCMB’nin yıl sonuna kadar devam edeceği kademeli indirimlerin 600-700 baz puana ulaşacağı ifade ediliyor.

HAZİRAN'DA 61 BİN 355 KONUT

Para'dan Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; Gözlerin TCMB’ye çevrildiği geçen hafta önemli yurt içi veriler de açıklandı. Bunlardan biri de Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜ1K) açıkladığı konut satış istatistikleriydi. Buna göre Haziran’da Türkiye genelinde 61 bin 355 konut satıldı, satışlar geçen yılın aynı ayma göre yüzde 48.6 daraldı. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84.6 azalışla 7 bin 319 olurken, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 11.9’a kadar geriledi. Bu dönemde ilk defa satılan konut sayısı yüzde 59.2 azalarak 23 bin 265 düzeyinde gerçekleşirken, toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 37.9 olarak belirlendi. Yılın ilk yarısında konut satışları yüzde 21.7 azalışla 505 bin 796, ipotekli konut satışları yüzde 58.9 azalışla 82 bin 885, ilk satışlar yüzde 31 azalışla 206 bin 254 düzeyinde gerçekleşti. Haziran’da yabancılara yapılan konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.5 artarak 2 bin 689 oldu. Haziran'da Irak vatandaşları Türkiye'den 429 konut satın aldı.

Nazmi DURBAKAYIM / İstanbul inşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı
“Konut almak için en uygun dönem"

Konut satışlarında Haziran'da yaşanan yüzde 46.62'lik daralma sürpriz olmadı. İstanbul Büyükşehir seçimleri nedeniyle yatırımcının Haziran'da talep ertelemesi bekleniyordu.

Konut kredi ve mevduat faizlerinin arzu edilen seviyeye inmemesi de söz konusu daralmaya katkı verdi. Temmuz'un ikinci yarısı itibarıyla sektörde hareketlilik gözleniyor. Temmuz verilerinde konut satışlarındaki daralmanın hız kaybettiğini göreceğiz. Özellikle Ağustos'un ikinci yarısı itibarıyla konut satışlarındaki daralma yerini toparlamaya bırakacak.

Yılın devamında da artış eğiliminin sürmesini öngörüyorum. Tabii ki, 2019’da geçen yılın rakamlarını kenara bırakacağız. 2019 sektörün kendi dinamiğini bulma yılı olacak. Şu anda arz yok, alınan ruhsat yüzde 50’nin altında. Piyasada bir hareketlenme olunca, artan taleplere bağlı olarak konut fiyatları da yükselecek, o nedenle şu günler konut almak için en uygun dönem.