Ekonomi

Konut almak mı? Kiracı almak mı? Hangisi daha avantajlı?

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye'de konut sahibi olan hanehalkı oranı yüzde 60,5, kiracıların oranı ise 27,6. Aradaki fark ise bir yakınına ait evde oturanları gösteriyor. Peki finansal açıdan konut almak mı kiracı olmak mı daha avantajlı? İşte yanıtı... 3’ünün 2001-2010 yılları arasında, yüzde 28

Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, TÜİK’in yayımladığı 2021 yılına ait Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması'na göre konut amaçlı binaların yüzde 19.3’ünün 2001-2010 yılları arasında, yüzde 28.1’inin 2011-2021 arası inşa edildiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Yıldırım, 2001-2021 döneminde konutların toplamının yüzde 47.4’ünun yani yaklaşık yarısı inşa edildiğine işaret ederek kalan kısmının önümüzdeki 20 yılda yenilenmeye adam oyduğunu ifade etti.

EV SAHİPLİĞİ ORANI YÜZDE 60,5

Yıldırım söz konusu araştırmanın aynı zamanda Türkiye’de hanehalkının yüzde 60.5’nin konut sahibi olduğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, Türkiye'de kirada oturanların oranının ise 27,6 olduğunu ifade etti. TÜİK'in söz konusu araştırmasına göre Türkiye'de toplam 6 milyon 992 bin hane kiracı konumunda. Daha önceki araştırmalarda bu oranının yüzde 26,8 ev sahipliği oranının ise 57,5 olarak belirtildiğine dikkat çeken Yıldırım, yeni araştırmanın hem kiracı hem de ev sahibi oranlarını yukarı çıktığını ifade etti. Araştırmaya göre Türkiye'de 2 milyon 137 bin hane ise ev sahibi değil ve kira da ödemiyor, yani bir yakınının sahip olduğu evde ya da yanında oturuyor.

EV SAHİPLİĞİ Mİ KİRACILIK MI AVANTAJLI?

Türkiye’nin etrafındaki ülkelerle karşılaştırıldığında konut sahipliğinin düşük kiracı oranının ise daha yüksek olduğunun söylenebileceğini belirten Habertürk Yazarı Yıldırım, bunun nedenlerinden birinin konutta finansal erişmin zor olması olduğunu belirtti. Konut fiyatlarındaki hızlı artış hem de kredi sisteminin yüksek enflasyon nedeniyle kullanılamıyor oluşunun da konuta erişimi güçleştirdiğini kaydeden Yıldırım, bir diğer önemli nedenin de konut fiyatlarına göre uygun kira geliri elde edilememesi olduğunu ifade etti.

20 YILLIK KİRA GELİRİYLE ALINABİLMELİ

Normal şartlarda 20 yıllık kira geliriyle konutun satın alınmasının ideal olduğunu dile getiren Yıldırım, Türkiye'de bu oranının uzun yıllar 15-20 yıl olarak devam ettiğini ancak son dönemde bazı illerde konut fiyatlarının şişmesiyle 30,35 hatta 40 yıllık kira geliriyle konutun satın alınabilir hale geldiğini belirtti.

Söz konusu fiyat kira oranlarının ya konut fiyatlarının çok yükseldiğini ya da fiyata göre kiraların düşük kaldığını gösterdiğini ifade eden Yıldırım, bu durumda konutu satın almaktansa kiralamanın daha avantajlı hale geldiğini kaydetti. Türkiye’de konut sahiplerinin çoğunun yıllarca düşük kiralara razı olmalarını konutun değerinde artış beklemelerinden de kaynaklandığını dile getiren Yıldırım, "Fiyatların Türkiye ortalamasını aştığı illerde konutu satın almaktansa kiralamak daha ekonomik olabilir" ifadesini kullandı.