26 / 11 / 2024

Konut almanın püf noktaları!

Konut almanın püf noktaları!

İkinci el ya da projeden konut almak isteyenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken bazı unsurlar var. İşte ev almak isteyenlerin izlemesi gereken yollar: Yatırım mı yaşam mı?, tapu durumu....




İkinci el ya da projeden konut almak isteyenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken bazı unsurlar var İşte ev almak isteyenlerin izlemesi gereken yollar: 

Yatırım mı yaşam mı?: Konut sahibi olmayı düşünüyorsanız öncelikle evi yatırım amaçlı mı yoksa oturum amaçlı mı almak istediğinize karar verin. Eğer yatırım için düşünüyorsanız, az maliyetle yüksek getiri öncelik vereceğiniz konu olmalı. 

Satın aldığınız konutta yaşamak istiyorsanız eğer, bulunduğu çevre, bölgenin kalitesi, çocuğunuz varsa okula olan mesafesi, aracınız varsa otoparkının bulunup bulunmadığı seçiminizi etkilemeli. 


Tapu durumuna mutlaka bakın: Satın almayı düşündüğünüz konutun tapu kaydını mutlaka araştırmalısınız. 

Aksi taktirde hayalini kurduğunuz eve kavuşayım derken kötü niyetli insanlar tarafından kandırabilirsiniz. 

Çevrede fiyatlar nasıl?: Konut alımı planlanan bölgede mutlaka fiyat araştırması yapılmalı. Bu fiyat araştırması için de çevredeki kira bedelleri baz alınabilir. Satış bedelinin kiraya bölünmesiyle evin kaç senede kendini amorti edebileceği kabaca hesaplanabilir. Böylece konut karşılaştırması daha kolay yapılabilir. 


Konuma bakmadan olmaz: Tabi ki herkes şehrin göbeğinde, sosyal aktivitelerin içinde bir konuta sahip olmak ister. Ancak maddi olanaklar buna izin veremeyebilir. Böyle bir durumda konutun toplu taşıma araçlarına olan yakınlığı önem kazanıyor. Ayrıca, çarşı ve AVM'lere yakınlık da artık olmazsa olmazlar arasında. 


Yalıtım şart: Soğuk bir memlekette yaşıyorsanız, konut almayı planladığınız binanın ısı yalıtımı olup olmadığını muhakkak sorgulayın. 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre eski binalar dahi olsa tüm binalarda mantolama zorunlu hale getirildi. Ayrıca, güneş gören evleri tercih etmeniz de kışın daha kolay ısınmanıza yardımcı olur. Bu maddelerin dışında, mutfak ve banyo tesisatlarının sağlam olması, elektrik, telefon ve yeni projelerin genelinde bulunan akıllı ev sistemlerinin kontrollerinin yapılması, dairenin havalandırma sisteminin durumu ve yangın güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığı da konut almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler arasında. 


EMLAKÇILARDAN ALTIN ÖNERİLER ÇAĞ NES EMLAK- Çağlar Akkaya Gayrimenkul almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler genel itibariyle şunlardır: 

Konutun iş yerlerine, okullara, merkezlere uzaklığı ve ulaşım durumu 

Konutun çevresinde kamusal alanlar ile binaya ait alanlar birbirinden ayrılmış mı? 

Sağlık hizmetlerine kolay erişilebiliyor mu? 

Posta ve kargo gibi ulaştırma hizmetlerine kolayca erişilebiliyor mu? 

Yakın çevrenizde yeşil alan var mı? 

Konutun manzarası var ise ileride kapanma olasılığı var mı? 

Etrafınızda çarşı, alışveriş merkezi gibi gün içerisindeki ihtiyaçlarınızı karşılayacak yerler var mı? 

Acil durumlarda ambulans, itfaiye gibi hizmetler konutunuza kolayca erişebilir mi? 

Konutunuzun bulunduğu çevre güvenli bir çevre midir? Bölgedeki suç oranları nedir? 

Konut dışındaki ses düzeyi nedir? 

Özellikle evinizde çocuk veya hasta varsa bu düzeyin yüksekliği sizi çokça etkileyebilir. 

Bina çevresinde insan sağlığını etkileyebilecek yüksek gerilim hattı, gürültü var mı? Atık suları nasıl uzaklaştırılıyor? Endüstriyel üretim tesisi gibi çevreyi kirleten kaynaklar var mı? 


RENK EMLAK- Mesut Kaya Öncelikle gayrimenkul almak istediğinizde nasıl bir doktorunuz, avukatınız var ise güvendiğiniz bilgi birikimi olan ve emlakçılar odasına kayıtlı olmasına dikkat ettiğiniz bir emlakçınız olsun. Hangi bölgede bir gayrimenkul almak isterseniz size muhakkak yardımcı olacaktır. Alacağınız gayrimenkulü ne niyetle alacaksınız? Yatırım veya yaşamak için. Her iki halde de öncelikle gayrimenkulün hangi bölgede olması gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. Bir kaç semtten ev aramak kesinlikle doğru değil. Ne amaçla gayrimenkul alacaksanız paranıza göre belirlediğiniz semtten gayrimenkul aramanız en doğrusu. Almak istediğiniz gayrimenkulün semtini belirlediğinizde o semtte bir iki gün gezerek gözlem yapın. Semt hakkında bilgi toplayın. 


SAÇAKLI GAYRİMENKUL-Sinan Demir Konutun geçmiş yıllara ait elektrik, su, çevre vergisi, emlak vergisi gibi borçlarının olup olmaması önemli bir konu. Ayrıca geçmiş yıllara ait ödenen ısınma bedellerini öğrenmekte büyük fayda var. 

Hem bütçenizi planlamanız, hem de binada yeterli yalıtım olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız komşularınızın geçmiş faturalarına bakarak araştırın. Alacağınız konutun tadilat ihtiyacı da diğer bir bütçe kalemi. Keyfi yenilemelerin dışında tadilat, bakım ve onarım gerektiren bölüm ve cihazlar varsa bunlar evin satış bedelinin üstüne eklenerek evin sizin için toplam maliyetini oluştururlar. Özellikle kirli/temiz su ve elektrik tesisatlarının eski olması sizin için ekstra maliyet çıkarabilir ve denetlenmesinde fayda vardır. 



Habertürk Gazetesi


Geri Dön