Sektörel

Konut almayı düşünenler dikkat! Yatırım fırsatı işte bu evlerde!

Gayrimenkul sektör uzmanları yaptıkları açıklamada Anadolu’da kampüs ve hastanelere yakın yerlerde 1,5 milyon liraya kira getirisi 10-15 bin lira şeklinde olan 1 oda 1 salon konutların yatırım fırsatı sunduğunu söyledi.

Son dönemlerde faiz indirimi beklentisi sık sık gündeme gelirken, özellikle gayrimenkul sektörü ve konut hayali kuran vatandaşlar bu konunun sıkı takipçisi oldu. “Faizler ne zaman düşecek” sorusu sık sık sorulurken; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan gelen son mesajlar yakın zamanda bir faiz indirimine yeşil ışık yakmıyor. Bu denklemde konut piyasasında da bazı önemli gelişmeler de yaşanıyor.

KONUT SATIŞLARI DÜŞÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye genelinde konut satış rakamları Mayıs ayında, 110 bin 588 adet şeklinde gerçekleşti ve yüzde 2,4 gerileme yaşandı.  Türkiye gazetesinden Faruk Bingöl imzalı habere göre Ocak-Mayıs dönemine bakıldığında ise konut satışları, 2023 yılının aynı dönemine göre (geçen yıl yaşanan deprem etkisine rağmen) bu sene yüzde 3,4 geriledi ve 465 bin 761 adet şeklinde oldu.

KREDİLİ SATIŞLAR DİPTE

Bu arada kredi kullanarak gerçekleşen ipotekli satışlar 2024'ün Ocak-Mayıs döneminde yüzde 58,7 gibi büyük bir oranda geriledi ve 44 bin 602 adet şeklinde oldu. Aylık bazda ortalama 9 bin adet konut kredi çekilerek alındı. Bunda, konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması etkili oldu. Bugün 1 milyon Türk Lirası kredinin 10 senede geri ödemesi 3 milyon Türk Lirası'nı yaklaşıyor.

YATIRIMCILAR ARAYIŞTA

Yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen elinde peşinat olan konut yatırımcılarının arayışları sürüyor. Son dönemlerde fiyatlarda artış hızının yavaşlayarak enflasyonun gerisinde kalması, nakdi bulunan konut alıcıları tarafından fırsat şeklinde görülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi verilere göre Mayıs ayında ortalama konut metrekare fiyatı, Türkiye genelinde 33 bin 360 Türk Lirası şeklinde olmuştu. Yıllık fiyat artışı ise yüzde 45 şeklinde gerçekleşmişti.


2 KRİTİK GELİŞME ŞART

Gayrimenkul sektör temsilcileri konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda konut sektörünün eski günlerine dönebilmesi için faiz oranlarında düşüş ve alım gücünde yükselme yaşanması gerektiğini, bunların da kısa sürede gerçekleşmesinin zor göründüğünü ifade ediyor. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, yatırım için konut arayanların fiyat, lokasyon ve kira getirisi gibi kritik faktörlere dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor.

EV ALMAK İSTEYENLER BU DAİRELERE DİKKAT


Yaptığı açıklamada bugün Anadolu’daki şehirlerde, üniversite kampüsleri veya şehir hastanelerine yakın yerlerde, 1,5 milyon Türk Lirası civarında 1 oda 1 salon konutların bulunduğunu dile getiren Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman da “Bunların kira getirisi 10-15 bin Türk Lirası arasında değişiyor. Geri dönüşü 10 sene  civarında olan bu konutlar, kira çarpanı açısından cazip ve bu anlamda yatırım fırsatı sunuyor” dedi.

İki şehirde satılık 29 arsa! Konut imarlı arsa arayanlar dikkat!

Sinpaş GYO da vergi ödemiyor denmişti! Şirket açıkladı: GYO'ların elde ettikleri kazançlar, kurumlar vergisinden muaf! 

Mevduat faizlerinde 17 hafta sonra bir ilk! Bankada parası olanlar dikkat! 500 bin TL'nin aylık faiz getirisi ne kadar?