Sektörel

Konut finansman paketi sektörü hareketlendirecek mi? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından duyurduğu konut finansman paketinin sektörü hareketlendireceği ön görülüyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı...  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından duyurduğu konut sektörüne ilişkin 3 destek paketiyle beraber; ilk defa ev alacaklara uygun maliyetli kredi fırsatı sunulması, Liralaşma Stratejisi'ne destek sağlanması, tamamlanmamış inşaatların tamamlanarak konut arzının çoağltılması ve destek alan şirketlerin ev fiyatlarını sabit tutulması hedefleniyor. 

Peki sektör temsilcileri yeni açıklanan destek paketlerini nasıl değerlendirdi? İşte ayrıntılar...

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ PİYASANIN CANLANMASINI ÖNGÖRÜYOR 

Dünya'da yer alan habere göre, sektör temsilcileri konut paketlerini şu şekilde değerlendirdi:

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Sektörümüzün sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paketin kapsamı, konut almak isteyenlere fırsat sunarken, konut arzının artmasında da ilk kıvılcım olacak.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi gerektiğini zaman zaman vurguladık, şimdi bu talebimiz hayata geçmiş oldu. Ayrıca en az yüzde 50'si satılmamış inşaat projeleri için 20 milyar liralık bir kaynak ayrıldı. Bu da satışı yetersiz projelere büyük destek sağlayacak. Kentsel dönüşüm için sağlanacak uygun kredi ve destekler de konut arzını artıracaktır. Bu da konut fiyatlarının kontrolsüz artışına fren etkisi yapacaktır.

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün: Özellikle nakit yetersizliği nedeniyle yarıda kalmış projelerin tamamlanması noktasında önemli katkı sunacak. Konut sahibi olabilmek için düşük oranlı kredilerin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Verilecek destekle arz artacak ve düşük oranlı kredilerle ilk kez konut almak isteyenlere destek sunulacak. Böylece 250 civarındaki alt sektör de canlanacak.

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş: Açıklanan paket ve sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlanması piyasayı hareketlendirecek.

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan: Satışları canlandırmak ve vatandaşın konuta erişimini sağlamak adına 2 milyon cüzi rakamlarla aşan fiyatlarda indirim yapılmalı. Öte yandan bu paketler suistimal edilmemeli. Bu tür kampanyaların ardından firmalarımız fiyat artışı yapmamalı.

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş: Paketi, iç piyasayı hareketlendirmek için alınan yerinde bir önlem olarak değerlendiriyoruz. Konut kredi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşürülmesi piyasaya hareket getirecektir. İpotekli satışlarda yukarı yönlü hareket başlayacaktır. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indiği dönemlerde bunun faydasını gördük.

Konut finansman paketleri tüketiciyi ihtiyacı olan konuta ulaştıracak!

Konut finansmanında 3 yeni paket fiyatları nasıl etkileyecek? Konut fiyatları artacak mı?

Konut paketi açıklandı, fiyatlar yüzde 20 zamlandı! Ev fiyatlarındaki artış sürecek mi?