25 / 12 / 2024

Konut finansmanında sukuk uygulaması başlıyor!

 Konut finansmanında sukuk uygulaması başlıyor!

Türkiye, İslami finans uygulamalarında pazar payını artırmak için adımları atıyor. İlk sukuk ihracatı 1.5 milyar olarak gerçekleşiyor




Türkiye, İslami finans uygulamalarında pazar payını artırmak için adımları atıyor. İlk sukuk ihracatı 1.5 milyar olarak gerçekleşiyor ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yıl sonuna kadar bu rakamın 100 milyar dolar olacağı bildiriliyor… 


Türk Konut sektörü de sukuk ihracatı için hazırlığa başladı... Bugün gazetelere yansıyan bir haberde “Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu gayrimenkulde sukuk modeli üzerinde araştırma yaptıklarını, sukuku kullanabileceklerini” söylediği haber oluyor… Gözünü Arap sermayesine dikmiş konut sektörü için akıllıca atılan bir adım… Aynı zamanda dini hassasiyetleri nedeniyle parasını bankaya yatırmayan veya faizli banka kredisi kullanmayan Anadolu yatırımcılarına da konut satmak için önemli bir adımdır…


Yabancı konut geliştiriciler Türk konut sektöründeki pastayı görüp faizsiz bankacılık modeli ile sektöre girmek için hazırlıklarını yapıyor… Londra ve Körfez merkezli fonlarla konut geliştirici şirketler yakında pazarda yerini alacak…

Bugünkü Sabah gazetesinin haberine göre “Suudi Arabistan'ın en büyük emlak geliştirme şirketi Dar Al-Arkan, yurtdışına Türkiye'den açılmayı planlıyor. 24 milyar riyal, yani yaklaşık 6 milyar dolarlık aktifiyle Körfez ülkelerindeki en büyük gayrimenkul firmalarından biri olarak gösterilen Dar Al- Arkan Yönetim Kurulu Başkanı Youssef Al- Shelash, bölge dışına yönelik proje geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. "Türkiye'nin yanı sıra Malezya'ya da odaklanacağız" diye konuşan Al-Shelash, "Tamamlanmamış projeler de ilgimizi çekiyor" dedi. Suudi Arabistan Borsası'nda hisseleri işlem gören Dar Al-Arkan, yurtdışına açılma planında ise sukuk piyasasındaki birikimini kullanacak. 2010'da 450, bu yıl ise 1 milyar dolarlık sukuk ihracını gerçekleştiren Suudi şirket, varlığa dayalı finansman modeli olan sukuk (kira sertifikasyonu) ihracını en fazla gerçekleştiren emlak firması olarak öne çıkıyor.”

Dünyada giderek derinleşen ekonomik krize karşı Türkiye’nin körfez sermayesini ve Anadolu’daki yastık altı sermayeyi ekonomiye kazandırmak için attığı adımlar önemli.  İstanbul bu uygulamalar ile Kuala Lumpur, Dubai, Doha, Manama gibi faizsiz bankacılığın önde gelen şehirlerini geride bırakacak kapasiteye sahiptir. Malezya’nın yıllık 300 milyar dolar sukuk ihraç ettiği düşünülürse bu uygulamaların Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğu anlaşılır.


İstanbul’un faizsiz bankacılık ve diğer uygulamaları sonucunda yükselen bir piyasa olması yabancı markaların Türkiye’de özellikle de İstanbul’da tescil girişimlerini artırıyor.  Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) verilerine göre, Türkiye'de 2011 yılında toplam 5.029 yabancı marka tescili yapılırken, 2012 yılının ilk 10 ayında tescil edilen yabancı marka sayısı 8.808 olarak gerçekleşiyor.  TPE'ye başvuran ülkeler dağılımında ilk sırada Almanya yer alırken,  Almanya'yı ABD, İsviçre, Fransa ve İtalya takip ediyor… 


Bugün www.emlakkulisi.com sitesinde yer alan bir habere göre “Hindistanlı işadamı ve müteahhit Arshad Kadiri, İstanbul’da başlatılan ve tüm ülkede yaklaşık olarak 6 milyon binanın yıkılması öngörülen kentsel dönüşümde yer almak için Türkiye’de ofis açtı..” 


Yabancı konut geliştirici, mimar ve müteahhitler, bankalar ve fon şirketleri faizsiz ve faizli sermayeleri ile Türk konut sektöründen nasiplenmek için gelmeye başladı… Ticari gayrimenkul (Otel, AVM, Ofis, Dükkan) ve konut piyasasında artık yabancı oyuncularla karşılaşma zamanı…


Pazardaki artan ve artacak olan rekabete karşı Türkiye’deki konut geliştirici şirketlerin de, hem Türk vatandaşlarına hem Arap ülkeleri vatandaşlarına konut satışını artırmak için Sukuk uygulamalarını gündemine almaları kaçınılmaz olacaktır… 


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com




Geri Dön