Sektörel

Konut fiyatları ne olacak? 

Yeni bir ev sahibi olmak isteyenlerin yakından takip ettiği konut fiyatları uçtu gitti. Peki bundan sonra ne olacak? Konut fiyatları artacak mı, azalacak mı? 

Yeni bir ev sahibi olmak isteyenlerin gündeminden düşmeyen konut fiyatları uçtu gitti. Son birkaç yılda aldı başını giden konut fiyatlarının bunden sonra ne olacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Peki konut fiyatları ne olacak? Konut fiyatları artacak mı azalacak mı? Habertürk gazetesinden Esra Toptaş imzalı habere göre Yüksek mimar Emrullah Yedikardeş, konut fiyatlarının daha da artacağını söylüyor. İşte Yüksek mimar Emrullah Yedikardeş’in sektörle ilgili değerlendirmeleri…

‘KONUT FİYATLARI MECBUREN ARTACAK’

“Konutta bugünlerde büyük bir barınma krizi yaşanmasına rağmen, mevcut konutların satılmamasından kaynaklı olarak dengesiz piyasa koşulları sektörü sıkıntıya sokuyor. Nakit ve kredi sıkıntısı sebebiyle, alıcılar istekli olmasına rağmen bir alım yapamıyor. Artış gösteren inşaat maliyetleri devam eden şantiyelerde gerçek oranda fiyatlara yansıtılmıyor. Şu an konutta pahalılık değil, erişim sorunu var. Hayat pahalılığı nedeniyle  birikim yapılamıyor ve alım gücü zayıf. Bu nedenle konutların pahalı olduğuna ilişkin bir algı oluştu. Oysa bugün lokantaya gittiğiniz zaman 4 kişilik bir aile İstanbul’da 5-6 bin Türk Lirası fatura ödeyerek masadan kalkıyor. Bir kişi her gün lokantadan yemek yemeğe kalkışsa 30 bin Türk Lirası’nı harcaması gerekecek. Böyle bakarsanız konut bedava… Yine baklavanın kilosu bin Türk Lirası olmuş. Bir kamyonet baklava fiyatına aslında, ömür boyu yaşayacağınız bir konuta sahip oluyorsunuz. Baklavaya pahalı demiyorsunuz, çünkü bir kilo almak yerine 100 gram alıyor fakat alıyor. Fakat konutun bir metrekaresini alıp bekleyemezsiniz. 80-100-200 metrekare konut almanız ve bunun parasını baştan ödemeniz lazım. Ya peşin paranız olacak ya da kredi vs finansman araçlarını kullanacaksınız. Peşin için de kaynaklar yetmiyor, kredi için de bankalar vermiyor. Bankalar verse de kredi oranları o kadar yüksek ki sizin maaşınız-geliriniz taksitleri ödemeye yetmiyor. Böyle bir durumda konuta baklava gibi rahat erişemiyorsunuz. Bu maliyetlere karşı fiyatları korumak ya da bu fiyatlardan üretimi sürdürmek mümkün değil. Konut fiyatının artış hızı yavaşlar fakat gerilemez. Ekmeğin fiyatı nasıl gerilemiyorsa evin fiyatı da gerilemez. Konut arzını artırarak belki fiyattaki ateşi dindirebilirsiniz fakat mevcut maliyetler ve arsa payları ile zaten konut üreticilerinin kar marjı çok zayıf iken, kimse üreticilerden fiyatları düşürmesini beklememeli. Bugünden sonra müteahhitlerin konut yapması cesaret ister. Bu sebeple bugün imkanı olan, alabiliyorsa konut alsın. Bir yıl sonra bugünkü fiyatları bulamayacak. Bunu anlamak için de geçen yılki  fiyatlarla bugünkü fiyatları mukayese edin. Ekonomi düzelse bile konut fiyatları mecburen artacak.”

 

İki şehirde satılık 20 gayrimenkul! Arsa, iş yeri, kargir ev...

Kahramanmaraş'ın ‘fay etüt raporu’ sonuçları açıklandı!

8 ayda 57 binden fazla esnaf kepenk indirdi!