Sektörel

Konut fiyatları neden kıpırdadı?

Konut fiyatlarında Türkiye genelinde 11 ay, İstanbul’da ise 15 ay sonra ilk defa aylık bazda reel artış yaşandı. Ekonomist Barış Soydan, fiyatlardaki artışı işaret ederek, konut fiyatları neden kıpırdadı” diye sordu. İşte gelen cevaplar…  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verileri göre Konut Fiyat Endeksi  (KFE) Ağustos ayında yüzde 3,6, yıllık yüzde 34,3 arttı. KFE Ağustos ayında yıllık yüzde 34,3 artarken, bu dönemde reel olarak düşüş yüzde 11,6 oldu.

Merkez Bankası konut fiyatlarındaki artışı açıklarken Türkiye İstatistik Kurumu da dün konut satışlarıyla ilgili rakamları duyurdu. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Ocak-Ağustos döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 13,2 artışla 729 bin 832 olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamlar üzerine Ekonomist Barış Soydan, https://x.com/barissoydan X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda takipçilerine  konut fiyatlarındaki artışla ilgili görüşlerini sordu.

Barış Soydan paylaşımında şunları söyledi:

Konut fiyatlarına reel artış geri döndü, Ağustosta fiyatlar Türkiye'de %3.6 arttı. Artış TÜİK ve İTO'nun enflasyonun üzerinde.
Konut fiyatları neden kıpırdadı?
a) KKM'den çıkan para
b) Gurbetçiler
c) Kiraya vermek için alanlar
d) Enflasyonun düşeceğine inanmayanlar
Görüşünüz?

Takipçilerden gelen yorumlarda rakamların gerçeği yansıtmadığını söyleyen de oldu, kiraların yükselmesi nedeniyle ev alanların olduğuğunu söyleyen de. Bazı takipçiler de mevduattaki paranın yeniden konuta yöneldiğini ifade etti.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Konut kredilerinde Ekim müjdesi: Faizlerin düşürülmesi ve kampanyaların başlaması bekleniyor! 

Yatırımcılar döviz ve mevduattan çıkarak konuta yöneldi! Yüksek faizlere karşı konut satışları artıyor!

Faiz düşer, dolar artarsa 7 milyon TL'lik ev 10 milyon TL'ye kadar yükselebilir! 

Türkiye'de konut genel olarak kazandırıyor ama şu an konut alanlar hata mı yapıyor?