27 / 09 / 2024

Konut fiyatları neden yükseliyor?

Konut fiyatları neden yükseliyor?

Emlak sektörüyle ilgili açıklanan rakamlar ve  yıllık kira artış oranının yüzde 62,5 olması ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri arz-talep dengesizliğini işaret etti.




Konut sektörüyle ilgili açıklanan rakamlar ve  yıllık kira artış oranının yüzde 62,5 olması ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan sektör temsilcileri arz-talep dengesizliğini işaret etti.

Ülkemizdeki konut piyasasındaki satılık ve kiralık konutlarla ilgili açıklanan ve sektör tarafından da merakla beklenen raporda İzmir’de yıllık kira artış oranının yüzde 62,5 olduğu açıklandı. Ağustos’ta konut satış fiyatlarının yıllık yüzde 30 artış gösterdiği görülse de gerçekte yüzde 17 gerileme gösterdiği kaydedildi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kira sözleşmelerinde yüzde 25’lik kira artış oranı uygulamasının kaldırılmasından sonra TÜFE verisiyle uygulanan artış geçtiğimiz ay yüzde 64,91 şeklinde olurken bazı ev sahiplerinin de yüzde 70 artış talep ettiği görüldü. 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut talebinin de geçtiğimiz seneye oranla artışta olduğunu belirten  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Konut satışlarının durma noktasına gelmesinde birçok sebep var” dedi. 

Konut fiyatları neden yükseliyor?

Mesut Güleroğlu açıklamasında “Öncelikle mevduat faizlerinin yüksek olması ve konut kredi faizlerinin yüksek olması alıcıları zorluyor. Konut kredi limitlerinde hareketlenme başlamış olsa da bunun piyasaya etkisini gözlememiz için bir süreye ihtiyaç var. Beş sene içerisinde alınacak gelir vergisinde makul değerlerde af olmalı, aynı imar barışındaki gibi. İmar barışında kaçak olan yerlere bedeller ödendi ve yasallaştırıldı. 
Emlak piyasayasının canlanması için böyle bir uygulamaya geçilebilir” dedi.

Açıklamasında bazı konut sahiplerinin TÜFE’den daha yüksek zam uygulamasıyla ilgili olarak “Kontrata TEFE veya TÜFE oranında bir rakam yazıldıysa 1 TL fazlasını vermek zorunda değilsiniz. Kiranız 10 bin Türk Lirası ise 16 bin 500 Türk Lirası vermelisiniz. Rızanız varsa ancak bunun üstünde ödeme yapabilirsiniz. Siz 16 bin 500 yatıracağım dediyseniz size herhangi bir kira tespit davası açılamaz” diye konuştu.

Egetelgraf’tan Memduh Güney imzalı habere göre arz talep dengesinde yaşanan soruna değinen Güleroğlu, “Fiyatların yükselmesindeki en temel neden bu. Sizin önce arzı karşılayacak konutlar yaratmanız gerekli. Satışlarla ilgili yaşanan sıkıntının temeli bu. Satamadıktan sonra yeni bina yapmanın ne anlamı var. Hala dışarıdan aldığımız bir göç var. İzmir’de bu kadar insan varken söz konusu bu arz ve talep dengesi nasıl kurulsun” dedi.
 

Konut fiyatları neden yükseliyor?

 

“İZMİR’DE ÜRETİM YAVAŞLADI”



Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira bedellerinin uygulanan yüzde 25 çalışmasının bazı ev sahipleri için sorun yarattığını dile getiren İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün “Kişinin tasarruf hakkını engelleyen bir siyasi yapı vardı. İşte tam da bu noktada mülk sahipleri cezalandırıldı. Geçtiğimiz ay kiraya verilen konutlarda zam olarak yüzde 65 uygulandı. Fakat eski kiracılarına yüzde 70-80 oranında zam yapan konut sahipleri oldu. Onlarda civardaki diğer konutlara göre fiyatı dengelemek istedi. Hal böyle olunca İzmir genelinde konut üretimi çok yavaşladı. Müteahhitler iflas etmeye, inşaat şirketleri de konsorsiyum kurmaya başladı, satışlar azaldı. Arz oluşumu geçtiğimiz senelere göre yüzde 25 düştü. ‘2.konutu olandan vergi alacağız’ diye konuştu.  İnsanlar konut almaktan kaçtı. Böyle olunca arz oluşmuyor, insanlar barınamıyor” ifadelerini kullandı.

 

“EKONOMİ ÇÖKER”



TÜFE oranından fazla zam yapıldığı için konut sahibi ve kiracıların yeniden karşı karşıya geldiğini de dile getiren Rıdvan Akgün, “Mahkemelerdeki davaların yüzde 25’lik kısmını  bu konu oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Hükümetin konut alımı konusunda teşvikler yaratması gerektiğini dile getiren Rıdvan Akgün, “Öngörüme göre yılbaşına kalmadan özel ve devlet bankalarında konut kredisi faizleri düşecek. Konut satışları  olmazsa Türkiye ekonomisi çöker. Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektörü. Söz konusu bu sektörün 250’ye yakın yan kolu var, onun da bin 500’e yakın yan kolu var. Eğer bu sektör çökerse Türkiye kendini çok büyük bir krizin içerisinde bulur” dedi.

Belediyeler iki şehirde konut imarlı 18 adet arsa satıyor!

İBB kapı kapı dolaşıyor: Riskli yapıların nasıl yenilenebileceği, bölgedeki plan durumu ve kira destekleri anlatılıyor! 

Konut balonu 2025’in ilk çeyreğinde sönecek!


Geri Dön