Konut fiyatları yüzde 40 artacak!
Türkiye'de yükselen konut fiyatları vatandaşın ev sahibi olmasını ertelemeye devam ediyor. Demir İnşaat'ın Patronu Hamit Demir vatandaşa ev almaları konusunda kritik tarihi verdi.
Türkiye'de yükselen konut fiyatları vatandaşın ev sahibi olmasını ertelemeye devam ediyor. Demir İnşaat'ın Patronu Hamit Demir vatandaşa ev almaları konusunda kritik tarihi verdi. Demir, “Şu anda alıcı, istediği konutu seçme şansına sahip. Bir süre sonra konut seçmek lüks olacak" dedi.
Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konutta meydana gelen olan arz sıkıntısını vurgulayarak, Türkiye genelinde her sene en az 1 milyon yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu geçtiğimiz seneki üretimin ise 300-350 bin adet bandında kaldığını kaydetti. Konut arayan vatandaşların şu anda hâlâ seçme imkanı bulunduğunu aktaran Demir, "Bir projeye gidip, 'ben batı cephesinde, havuz manzaralı bir 3 + 1 istiyorum' diyebiliyorsunuz. 2 sene sonra konutu bu şekilde seçmek lüks olacak. Bulduğunuzu alacaksınız" şeklinde konuştu. Demir, yaz aylarında fiyatların artacağını belirterek "Ev almak isteyenler için hiç beklemeden şimdi almak en iyisi" dedi.
Akşam Gazetesi'nden Şenay Büyükköşdere'ye konuşan Hamit Demir'in söyleşisi şu şekilde:
"-2 yıldır içinde bulunduğumuz pandemi süreciyle birlikte gayrimenkul sektöründe de yüksek maliyet artışlarıyla karşılaştık. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu dönemi?
Sektörde maliyet artışlarından kaynaklanan sıkıntılı süreç aslında 2018 - 2019'da yavaş yavaş başlamıştı. Satışların azalması ve arz fazlalığı sektörde kendini hissettiriyordu. 2020'de pandemiyle beraber bu hat safhaya ulaştı. İnsanlar dışarı çıkamaz, satış ofislerine gelemez oldu. Belirli bir süre geçtikten sonra yabancıların taleplerinde ciddi artışlar gördük. Bizim Demir Grubu olarak yabancıya satışımız 2018 ve 2019'da iyiydi ama pandemiden daha da hareketlendi. Hatta bir süre sonra sektörde stoklar tükendi. Şu an satışlarımızın yüzde 50- 60'ını yabancıya yapıyoruz.
- Daha çok hangi ülkelerden konut alıyorlar projelerinizden?
Müşterilerimiz arasında Afrikalısı da Amerikalı'sı da İtalyan'ı, Fransız'ı da var. İran'da büyük potansiyel var ama ne yazık ki orada para trafiğiyle ilgili bir sıkıntı var. Ama üst gelir grubu İranlılar da Türkiye'de konut almaya çok hevesli. Ben her zaman söylüyorum, yabancı yatırımcının Türkiye'de konut almasının hiçbir sakıncası yok. Dünyanın her yerinde bu böyle. Ben Almanya'da da iş yapıyorum. Orada yaptığımız inşaatların da yüzde 50'sini yabancılar alıyor. Bugün Londra'ya bakın, konutların yüzde 50-60'ı yabancıya satılır.
'AĞIRDAN ALIN' DİYORUM
- Konut fiyatlarında hızlı bir yükseliş oldu. İleride rakamlar daha da artar mı?
İnşaat maliyetleri çok arttı. Bugün listeye baktım. Sekizinci ayda satılan daireyle bugün satılan arasında yüzde 30 fiyat farkı var. Ama maliyet de yüzde 40 - 50 arttı.
Ben şu anda satış ekibime satışları ağırdan almalarını söylüyorum. Tabii satış ofisine gelene yine satışımızı yapıyoruz ama bir çabamız da yok. Çünkü biz maliyetler yükselmesine rağmen henüz o farkı fiyata yansıtmadık. Ama nisan, mayıs gibi ben konutta gerçek fiyatların yavaş yavaş oturmaya başlayacağını düşünüyorum. Yani yaza insanlar konutu yüzde 25-30 daha pahalı alacaklar. Haziran, temmuz aylarında tavanı görürüz. Sonra da enflasyondaki geri gelişle birlikte konut fiyatlarındaki artış da son bulur diye öngörüyorum. Yalnız yükselişin durması fiyatların geri geleceği anlamına gelmiyor. Hatta konut almayı planlayanlar varsa hemen alsınlar, çünkü şu anda seçme şansları var.
TORPİLLE KONUT ARANACAK
- İleride seçme şansı olmayacak mı?
Şimdi konutu seçme, imkanınız var, ileride bu bir lüks haline gelecek. Bir projeye gittiğimizde, 'ben batı cephesinde, havuz manzaralı 3 + 1 istiyorum' diyebiliyorsunuz. 2 sene sonra bu bir lüks olacak, ne bulursanız onu alacaksın. Öyle bir gün gelecek ki torpille konut aranacak. Çünkü ihtiyaç yüksek, arz yetersiz.
- Konut firmalarının bu sene tekrar yeni projelere başladıklarını duyuyoruz. Bu arzın artacağı anlamına gelmez mi?
Evet yatırımlar başlıyor. Biz de bu yıl 4-5 tane yeni projeye başlayacağız. Ancak ne kadar başlarsan başla, ihtiyacı karşılayacak seviyede olmuyor. Biz de Türkiye'nin büyük konut firmalarından biriyiz. Senede 500-1000 konut üretiyoruz. Benim gibi 20 tane firma dana 1000'er tane konut üretse ne olur. Geçen sene Türkiye'de 300 - 350 bin konut üretildi. İhtiyaç ise milyonlar seviyesinde. Çocuklar evleniyor, eşler ayrılıyor, yabancı geliyor, ihtiyaç çok yüksek. Ama arazi yok. Bunun çaresi olacak kentsel dönüşümde ise maalesef bir ileri 2 geri gidiyoruz. Şu an elimizde Göktürk ve Seyrantepe kentsel dönüşüm projeleri var. Buralarda koca arazide, 5 - 6 senedir inanın birer kişi bizi engelliyor.
- Çoğunluk kuralı sorunu çözemedi mi?
Çözecek diye umuyoruz. Kolluk kuvvetiyle çıkmasını sağlayacağız. Projemiz hazır. Çıkarabilirsek hızlı bir şekilde başlayacağız. Bu konuda gerçekten hâlâ sorunlar var. Mesela vatandaş devletten kentsel dönüşüm kredisi alıyor. Sonra gidip arabasını değiştiriyor.
Otopark her yerde parayla satılır
- Siz yurtdışında da inşaat yapıyorsunuz. Kıyas yaptığınızda ortaya nasıl bir sonuç çıkıyor?
Şöyle bir durum var; Ukrayna'da ben bir konut satarken, yanında binanın altındaki 1 araçlık otoparkı da 15 - 20 bin dolara satıyorum. Almanya'da da aynı şekilde 20 bin euroya satıyorum. Türkiye'de ise bedava veriyoruz. Ama aslında o maliyeti de evin üzerine ilave ediyoruz. Mesela lüks projelerde 2+1'den büyük olan tüm dairelere 2 otopark veriyorsunuz. Oysa 2 otopark, 60 metre demek. Fiyat pahalı derken bunları da hesaba katmak lazım.
Yazlıkların gidişatı ofis işine benzemesin
- Arazi probleminden dolayı, pek çok müteahhit İstanbul dışında kaydı. Yazlık işine girenler de çok oldu. Sizin böyle bir planınız var mı?
Biz de sanayi tesisi üretimine kaydık. Çorlu'da 240 dönüm üzerine bir organize sanayi sitesi inşa ettik. Ve bu işi sevdik. 1 ay önce yönetim toplantısında arkadaşlara dedim ki, 'biz konut üretiminde biraz küçülelim. Sanayi, lojistik ve depolamada büyüyelim'. Şimdi İstanbul'da çok büyük bir organize sanayi sitesi hazırlıyoruz. İçinde camisi, sağlık ocağı da olcak. Yazlık işine gelince, hatırlarsanız bir dönem bir ofis furyası başlamıştı. Herkes ofisçi oldu. Ocak sonra o ofislerin önemli bir kısmı boş kaldı. Şimdi pandemiyle birlikte yazık işine girenlerin sayısı da çok arttı. İnşallah benzer bir durum orada da yaşanmaz. Bodrum-Çeşme gibi yerlerde rakamlar çok arttı.
10 milyar TL'lik yatırım için düğmeye bastık
- Sanayi sitesi dışında başka yatırımlarınız var mı, yoksa bir gidişata bakalım mı diyorsunuz?
Ben ülkemin geleceği iyi görüyorum. Sektörde bazı firmalar sıkıntılar yaşadı ama bunları da yavaş yavaş atlatıyoruz. Yılın ikinci çeyreğinden sonra bir hareketliliğin olacağını, 2023'ün ise sektör açısından çok daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Sektörde kalan arkadaşlar güzel işler yapacak. Biz de beklentiyle yatırımlarımıza hız verdik. İstanbul Avrupa Yakası'nda 500 konutluk bir proje hazırlığımız var. İçinde küçük bir oteli ve ufak bir çarşısı da olacak. İzmir'de mülkü bizde olan ama plan tadilatında sıkıntı yaşadığımız, yıllardır kangren olan 2 projemiz vardı. Şimdi onları da çözüyoruz. Göktürk ve Seyrantepe'deki kentsel dönüşüm projelerimiz için de kaymakamlığa müracaat ettik. Tahmin ediyorum, en geç mayıs ayında onlara da başlayacağız. Bu sene için 3 bin konut ve bir organize sanayi sitesine başlama hedefimiz var. Bunlar dışında henüz netleşmemiş 2-3 görüşmemiz daha var. Özetle bu sene 10 milyar TL'nin üzerinde yatırıma başlıyor olacağız."
Hamit Demir: Faiz indirimiyle yerli müşteriye konut satışına başladık!
Hamit Demir: Maliyetlerin altında konut satıyoruz!
Hamit Demir'e kent markası ödülü!