09 / 05 / 2024

Konut fiyatlarında kıpırdanma başladı

Konut fiyatlarında kıpırdanma başladı

Mortgage uzmanı Garanti'nin katkıları ile Reidin.com tarafından derlenen Reidin Emlakendeks'e göre geçtiğimiz mayıs ayında, Türkiye'nin en büyük 6 ilinde, konut satış fiyatları ile kira değerlerinde bir önceki aya göre yükseliş gözlemlendi



Mortgage uzmanı Garanti, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Kocaeli'ni kapsayacak "Reidin Emlakendeks" adında önemli bir çalışmaya daha imza attı.

Endeks, Reidin.com tarafından derleniyor. Reidin Emlakendeks, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Kocaeli'nde yer alan konut tipindeki gayrimenkullerin aylık fiyat/metrekare satış ve kira değerleri baz alınarak hesaplanıyor. Reidin Emlakendeks, her ay düzenli olarak yenileniyor.

Mortgage Uzmanı Garanti'nin www.garantimortgage.com adresindeki web sitesinde yayınlanan Reidin Emlakendeks, sadece Türkiye'yi kapsıyor.  Endeks, çok yakında tüm gelişmekte olan ülkeleri kapsayacak şekilde geliştirilecek.

Buna göre Mortgage Uzmanı Garanti'nin katkıları ile Reidin.com tarafından derlenen beş büyük ilde yer alan konutların  Ocak-Mayıs dönemine ait metrekare bazında satılık ve kiralık değerlerine ilişkin verileri aşağıda bulacaksınız.

Türkiye'nin en büyük 6 ilinde konut fiyatları, bu yılın Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli oranlarda düşüş gösterdi. İstanbul'daki konut satış fiyatları, 2009 Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 16,01 oranında değer kaybetti. Böylece İstanbul fiyatların en çok azaldığı şehir oldu. Kocaeli'nde fiyatlar yüzde 14,39; Ankara'da yüzde 11,43; Adana'da yüzde 9,21; Bursa'da yüzde 9,17 ve İzmir'de yüzde 4,94 oranında azaldı.

Kira değerlerinde ise İstanbul yüzde 14,11'lik değer kaybıyla, kira tutarlarının en çok düşüş gösterdiği şehir oldu. İstanbul'u, sırasıyla Kocaeli, İzmir,  Ankara  ve  Adana  takip etti. Bursa ise diğer şehirlerden farklı olarak, kiraların bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla arttığı tek şehir oldu.

İzmir değer kaybetti

Türkiye'nin en büyük 6 ilinde, (Adana dışında) konut fiyatları, şubat ayında bir önceki aya kıyasla önemli oranda düşüş gösterdi. Konut satış fiyatlarının, 2009 Şubat ayında yüzde 5,86 oranında değer kaybettiği İzmir, fiyatların en çok azaldığı şehir oldu. Bursa'da fiyatlar yüzde 5,79; İstanbul'da yüzde 4,39; Ankara'da yüzde 3,21; Kocaeli'nde yüzde 1,02 düştü. Adana'da ise fiyatlar yüzde 2,47 oranında artış gösterdi.

Şubat ayındaki kira değerleri incelendiğinde ise, İzmir, yüzde 7,79'luk değer kaybıyla, kiraların en fazla azaldığı şehir oldu. İzmir'i sırasıyla Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Bursa takip etti. Adana ise kiraların arttığı tek şehir oldu.

Kocaeli'nde kiralar düştü

Türkiye'nin en büyük 6 ilinde, konut fiyatlarının mart ayı içinde bir önceki aya kıyasla düştüğü gözlemlendi. İzmir'deki konut satış fiyatları, mart ayında yüzde 3,78 oranında değer kaybetti ve İzmir, fiyatların en çok azaldığı şehir oldu. Ankara'da fiyatlar yüzde 1,40; Kocaeli'nde yüzde 1,29; Adana'da yüzde 0,74; Bursa'da yüzde 0,46 ve İstanbul'da yüzde 0,43 oranında düşüş gösterdi.

Mart ayındaki kira değerleri incelendiğinde ise, Kocaeli yüzde 6,21'lik değer kaybıyla, kiraların en çok azaldığı şehir oldu. Kocaeli'ni, sırasıyla İstanbul, Bursa, Adana ve  İzmir  takip etti. Ankara ise diğer şehirlerden farklı olarak, kiraların mart ayı içerisinde değişmediği tek şehir oldu.

İstanbul çıkışta

Türkiye'nin en büyük 6 ilinde, konut fiyatlarının nisan ayında, bir önceki aya göre İzmir, Adana ve İstanbul'da yükseldiği, Ankara, Kocaeli ve Bursa'da ise düştüğü gözlemlendi. İzmir'deki konut satış fiyatları, Nisan ayında yüzde 6,68 oranında değer kazandı ve İzmir, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Adana'da fiyatlar yüzde 1,12, İstanbul'da ise yüzde 0,52 oranında yükseldi. Ankara'da fiyatlar yüzde 0,26; Kocaeli'nde yüzde 1,17 ve Bursa'da yüzde 1,98 oranında düşüş gösterdi.

Nisan ayındaki kira değerleri incelendiğinde ise, İstanbul yüzde 6,70'lik değer artışıyla, kiraların en fazla arttığı şehir oldu. İstanbul'u sırasıyla Bursa ve Ankara takip etti. İzmir ve Adana'da fiyatlar, nisan ayı içerisinde değişmezken, Kocaeli'nde kira değerlerinde yüzde 1,72 oranında kayıp söz konusu oldu.

Mayıs ayında kıpırdanma başladı

Mayıs ayında, Türkiye'nin en büyük 6 ilinde, konut satış fiyatları ile kira değerlerinde bir önceki aya göre yükseliş gözlemlendi.

Bursa'daki konut satış fiyatları Mayıs ayında yüzde 6,18 oranında değer kazandı ve Bursa, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. İzmir'de fiyatlar, yüzde 3,88, Ankara'da yüzde 3,77,  Kocaeli'de yüzde 3,30, İstanbul'da ise yüzde 1,47 oranında yükseldi. Bu ay içinde konut satış fiyatlarının değişmediği tek şehir Adana oldu.

Mayıs ayındaki kira değerleri incelendiğinde, Adana, yüzde 9,22'lik değer artışıyla, kiraların en fazla arttığı şehir oldu. Adana'yı sırasıyla İzmir, Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Bursa takip ediyor.

Geniş bir portföye sahip

Reidin.com, gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapmak isteyen gayrimenkul sektörü profesyonellerinin ihtiyaç duyduğu bilgi, analiz ve araştırma bilgilerini sağlamak amacıyla kuruldu. Dünyanın bu alandaki ilk ve tek global online bilgi servisi olan, Reidin.com, Dubai, Hong Kong, Pune, Hangzhou, İstanbul ve Londra'da bulunan ofisleri üzerinden finansal kurumlara, yatırımcılara, devlet kurumlarına, gayrimenkul proje geliştiricilere, değerleme uzmanlarına, müteahhitlere, tasarımcılara, reklam ve iletişim şirketlerine, güvenlik, hizmet, pazarlama ve perakende şirketlerine, yöneticilere, emlak alıcısı, satıcısı ve kiracılarına, mülk sahiplerine, son kullanıcılara, araştırmacılara, danışmanlara ve hukuk firmalarına hizmet veriyor. Reidin.com'un portföyünde şu ürünler yer alıyor:

"REBIS: . Reidin.com'un 48 gelişmekte olan ülkeyi kapsayan en önemli ürünü. Bu ürün; haberler, araştırma, analiz, şirketler, projeler, anlaşmalar, makro veriler, hukuk ve pazar bilgilerini kapsıyor.

CITYFocus: İlk olarak Dubai için geliştirilen çok özel ve kapsamlı bu servis, 1973 yılından bu yana Dubai Land Department'a kayıtlı tüm gayrimenkul işlemlerini ayrıntılı olarak sunuyor. Google haritaları, analitik araçlar ve çok detaylı veri madeni fonksiyonlarını içeriyor.

INDEXFocus: İlk olarak Türkiye için geliştirilen bu servis, kullanıcılarına konut fiyat farklılıklarını, konut değerlemelerini ve aynı anda çoklu pazar analizi yapabilmelerini sağlıyor. Servis, ayrıca gelişmekte olan ülkeler için ilk defa geliştirilen Reidin.com'un münhasır Otomatik Değerleme Modelini (AVM) de sunmaktadır. (halen belli başlı 6 büyük şehir için geçerlidir).
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön