27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında yüzde 40'a varan düşüş mü yaşanacak

Konut fiyatlarında yüzde 40'a varan düşüş mü yaşanacak

Habertürk yazarı Gülin Yıldırımkaya, Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'ın Cumartesi günü yaptığı açıklamadan yola çıkarak bir konut sektöründe bir piyasa araştırması yaptı



Fi Yapı'nın patronu Fikret İnan'ın açıklaması tartışılıyor. Fikret İnan "Arz talebin çok üstüne çıktı. Konut fiyatlarının yüzde 30-40 düşüş yaşayacağını düşünüyorum" dedi. Mütekabiliyet Yasası'nın sektörü ayakta tutacağını söyleyen İnan, "Sektörün önü şu an tıkalı. Yabancılara konut satarsak anca kendimizi toparlarız. Yoksa bu arz fazlasıyla fiyatların yüzde 30-40 oranında düşmesi kaçınılmaz" diye konuştu. İnan'ın açıklamalarını sektörün önde gelen isimlerine sorduk, farklı görüşler şöyle:

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Yazıcı:
'Nüfus artar gelir yükselirken emlak fiyatları düşmez'

Biraz düşüş var ama nüfusu artan ve geliri yükselen bir ülkede % 40'lık düşüşlerin olacağı öngörüsüne hiç katılmıyorum. Son bir aydır hareketlilik de var. "Sektör doyuma ulaştı" demek için arz ve talebin dengelenmiş olması lazım. Fiyatlar düşmez, en kötü ihtimalle yerinde sayar.

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa:
'Talep yok, fiyatlar mecburen düşecek'

Bu kadar inşaata ve projeye yeterli talep yok. Fiyatlarda balon oluştu ama buna paralel bir talep oluşmadı. İnşaatlar devam ediyor, stok artıyor, eskiler satılmıyor. Piyasa ümidini mütekabiliyete bağlamış vaziyette. Özellikle Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Araplardan gelen talepler var ama mütekabiliyet olmadığı için alamıyorlar. Sadece İstanbul'da 200 bin civarında yabancı alıcı talebi olduğu söyleniyor, satılamayan 300 bine yakın sıfır lüks konut olduğunu düşünüyorum. Fiyatlar çok yüksek, eldeki stoklar bitmeden fiyatlar zaten artamaz. Kanun çıkar çıkmaz, dış alıcı olmaz ise mecburen fiyatlar düşecek.
 
VARYAP CEO'su Erdinç Varlıbaş:
'Arz fazlası yok, fiyatlar ve talep artacak'

Yabancılara mülk satışı kanunu, konut sektöründe var olan yükselme trendine artı yönde katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir parametre. Katkısı olumlu olur, olmaması halinde olumsuz bir durum yaratmayacaktır. Konut sektöründe arz fazlası yok, ancak finans sektöründeki kredilerin artışına yönelik 2011 yılında alınmış önlemler dolayısıyla geçmiş yıllara kıyasla yüksek gözüken konut kredisi faiz oranlarının da düşme eğiliminde olması bilakis konut fiyatlarında ve talepte artışa sebep olacağını gösteriyor.

 

Gülin Yıldırımkaya/Habertürk


Geri Dön