Sektörel

Konut fiyatlarındaki artış durulsa da kiralar son 4 yılda yüzde 600 arttı!

Yıllarca “balon” olduğu iddialarıyla yüksek bulunan konut fiyatları ulaşılamaz seviyelere gelirken kiralar da son dört yılda ortalama yüzde 600 arttı.

Ülkemizde son altı senedir yaşanan ekonomik kriz emlak piyasasını da altüst etti. Senelerce “balon” olduğu iddialarıyla yüksek bulunan konut fiyatları ulaşılamaz seviyelere geldi. Ev alamayan milyonlar kiracı olarak yaşamaya mahkûm kaldı. Kiralar son dört senede ortalama yüzde 600 arttı. Ekonomi politikalarındaki değişiklikle faizler artırılıp krediler kısılınca konut satış fiyatları da duruldu hatta enflasyondan arındırılınca düşüşe bile geçti fakat söz konusu bu durum kiralara yansımadı.

YATIRIMCI YOK


İstanbul Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, 2022’de konutların değeri 25 senelik kira getirisine eşitken konut fiyatlarındaki reel gerilemeye karşın kiralarda reel artış devam edince söz konusu bu durum 2024 yılının 1.  çeyreğinde 16 seneye kadar geriledi. Yani son bir senedir kiralar konut satış fiyatlarının üstünde arttı.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre söz konusu bu durumun nedenlerini açıklayan İstanbul Gayrimenkul Değerleme Sorumlu Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, “Kiralık konut talebi her geçen gün giderek artıyor çünkü konut fiyatları çok arttı. Konut alamayanlar kiralamalara yöneliyor. Buna karşın bireysel gayrimenkul yatırımcılarının yüzde 25 zam sınırı, 2. eve vergi gibi kararlar ve söylentiler nedeniyle kaçması kiralık konut arzını düşürdü. Bu nedenle de konut fiyatları reel olarak düşse de konut kiraları arttı. Maalesef önümüzdeki dönemde de artacak” dedi.

KONUTTA FİYATLARINI YABANCILAR DÜŞÜRDÜ

Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2. el konut fiyatlarında yaşanan düşüşün yabancıların sattığı konutlarda geçerli olduğunu söyledi. Kaan Yücel, “2. elde yabancılar vatandaşlığı alınca satıyorlar. Normal konut fiyatlarında bir indirim yok. Fakat yabancılar biraz daha avantajlı fiyatlarla satıyor. Yine de döviz bazında yüzde 100 kâr ediyorlar” ifadelerini kullandı. 

Açıklamasında gayrimenkulü menkulleştirmek gerektiğini dile getiren Yücel, SPK’nın yakın zamanda onay verdiği Proje GYF’lerin bu anlamda önemli bir model olduğunu da söyledi.

Kaan Yücel, “Macaristan ve Türkiye’de fon kuruyoruz. Tüketiciler küçük yatırımlarla gayrimenkule ortak olarak, değer ve kira artışından payını alacak” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında yaklaşık 350-400 milyon dolar yatırım bedeline sahip Piyalepaşa İstanbul projesine de değinen Kaan Yücel, söz konusu projenin 2026 sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını söyledi. Kaan Yücel, bin metrekarelik bir alana yayılmış yaklaşık bin 400 kişilik çok amaçlı bir salon ve 600 kişilik bir box salonun da olacağı yeni bir performans ve sanat merkezinin yapımına başladıklarını belirtti. Söz konusu gösteri merkezi için Polat Kültür AŞ ismiyle yeni bir şirket de kurulacak.

 

Avrupa Konutları Şişli satışta! Yeni proje! 

Kiracılar dikkat! Kira uyarlama davalarında kritik ayrıntı! İhtiyati tedbirle yeni kira belirlenebilir!

Atatürk Havalimanı'na komşu 64 bin metrekarelik araziyi yapılaşmaya açan plana itiraz geldi!