Sektörel

Konut fiyatlarındaki düşüşün nedeni ne? 

Ülkemizde son 10 senedir konut satışları gerilemeye başladı. Söz konusu bu gerilemenin en büyük sebebi konut kredilerinin yüksek olması ve yabancıların konut alımından uzaklaşması şeklinde belirtilirken, konut fiyatlarında yaşanan düşüşün nedeni de merak ediliyor. Peki konut fiyatlarındaki düşüşün n

 

Ülkemizde faaliyet gösteren bir firmanın Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü raporuna göre, piyasada fiyatlar tam 10 aydır geriliyor. Türkiye genelinde yüzde 16 gerileme gösteren satışlar, mega kent İstanbul'da yüzde 18, İzmir'de yüzde 15, Ankara'da da yüzde 10 oldu. Mega kent İstanbul'da ortalama bir konutun metrekare fiyatı 30 bin Türk Lirası, Ankara'da 21 bin Türk Lirası, İzmir'de ise 32 bin Türk Lirası şeklinde belirlendi. Konut fiyatların gerilemesinin sebepleri arasında yabancıların konut satın alma yoluyla vatandaşlık alımına getirilen düzenleme de yer alıyor. Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre söz konusu bu düzenleme sonrasında yabancılara  konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar gerilediği belirtiliyor. Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre de; 2023 yılı ilk 3 ay sonunda 1 milyon 628 bin 744 metrekare şeklinde olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2024 yılı aynı döneminde yüzde 71 azaldı ve 471 bin 116 metrekare oldu.

MUĞLA, MERSİN, ANTALYA

Yaptığı açıklamada konut fiyatlarında yaşanan artışların talebi düşürdüğünü dile getiren Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı, “Ülkemizdeki gayrimenkul fiyatlarının, gayrimenkul kira değerlerine oranla çok yükselmesi, gayrimenkul satın almanın finansal açıdan mantıklı olmaması bu düşüşün başlıca sebebi” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında İstanbul, Antalya, Muğla, Bursa, Yalova, Trabzon ve Mersin’in yabancıların başlıca yatırım için tercih ettiği şehirler olduğunu dile getiren Şerif Nadi Varlı, “Mega kent İstanbul dünyanın en önemli metropol kentlerinden biri, burada yabancı yatırımcının eşit ağırlıkla tüm ülkelerden olması gerekli. Mevcutta yabancı yatırımcının olması gerekenin 10’da birinde olduğunu belirtebilirim. Diğer şehirlerdeki talepler daha çok deniz kenarı olan turizm destinasyonları ya da doğası yaz aylarında serin hava sunan Bursa, Trabzon gibi hem doğa harikası hem de yaz aylarında sıcak dönemler geçiren Ortadoğu yatırımcısının yazlık bölgelerdir” dedi.

BORÇLANMA ETKİSİ Mİ?

Diğer bir taraftan açıklanan son verilere göre konut satışları azalırken, bireysel konut kredisi borçlanmaları da  geçen seneye göre yaklaşık yüzde 58’lik konut enflasyonunun altında kalarak yalnızca yüzde 13 arttı. Ortaya çıkan durum ile ilgili önemli açıklamalar yapan Tasarruf uzmanı Çağada Kırım, şöyle konuştu: “Konut kredilerindeki daralmanın sonucunda konut satışlarının geçen seneye göre neredeyse hiç artmadığı şeklinde yorumluyoruz”

"Konut satışları azalırken geçen senenin aynı dönemine göre konut kredisi borçlanmaları yüzde 14 artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, bireysel konut kredisi borçlanmaları Mart'ta 444 milyar 533 milyon TL şeklinde kayıtlara geçti. Buna göre, Mart'ta konut kredisi borçlanmaları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 artış göstererek, 444 milyar 533 milyon Türk Lirası şeklinde oldu. Konut kredisi ile gerçekleştirilen satışların genellikle ipotekli konut satışları olduğu biliniyor.  Son zamanlarda sık sık gündeme gelen İpotekli konut satışları, krediyle alınan konut sayısına göre paralele yakın bir çizgide ilerliyor. Geçtiğimiz senenin mart ayında ipotekli konut satışları 58 bin 522 şeklinde iken söz konusu bu sayı 2024'te yüzde 53 geriledi ve 24 bin 622 oldu."

KREDİLERDE YAVAŞLAMA 

Tasarruf uzmanı Çağada Kırım açıklamasında konut kredilerinde önemli bir yavaşlama sürecine de girildiğine değinirken, "Her ne kadar Şubat'ta konut kredileri ay bazında bir artış trendine girmiş olsa da yıllık bazda reel bir daralmadan bahsetmek daha gerçekçi olur. Bunu konut satış rakamlarına baktığımızda da anlıyoruz. Konut kredileri TL bazında artış gösterirken, konut satışlarında ciddi bir değişiklik olmamış. Bu, konut kredilerinde daralmanın olduğunu bizlere gösteren bir veri. Kısacası konut kredilerinde yaşanan bu daralma, konut satışlarına da yansıyarak alışık olduğumuz artış trendinin durmasına neden olmuş durumda” dedi.

 

Yusuf Yazıcı'dan eşi Melisa Aslı Pamuk'a 53 milyon TL'lik ev!

Emeklilere göre kiralık ev yok! Huzurevi başvuruları 5 yılda yüzde 41 arttı! 

Çeyrek altın fiyatı 2024! Altın almak isteyenler ters köşe oldu! 21 Mayıs 2024 kuyumcu canlı altın fiyatları