26 / 11 / 2024

Konut fiyatlarındaki hızlı artış talebi coşturuyor!

Konut fiyatlarındaki hızlı artış talebi coşturuyor!

Ekonomist Prof.Dr. Güngör Uras, Dünya gazetesinde Tevfik Güngör mahlasıyla yazdığı köşe yazısında, konut fiyatları ile talep arasındaki ilişkiye yer verdi. İşte Güngör Uras'ın yazısı...




Konut satışı %12 arttı. 

Konut alımlarına giden para. milli gelirin yüzde 10'una ulaştı. Talep artışı, halkın konut ihtiyacının yanı sıra, konutun alternatif yatırım görülmesinden kaynaklanıyor. 


2014 yılının ilk 10 ayında ülke genelinde 926 bin konut satılmışken, bu yılın aynı döneminde 1 milyon 40 bin konut satıldı. 

Konut satışlarında yüzde 12 artış var. 


• 2015 yılının ilk 10 ayında satılan konutların 473 bini ilk el, 567 bini ikinci el satış. Nerede ise satılan her iki evin biri yeni konut. 


• On aydayapılan toplam satışların 309 bini ipotekli (taksitli), 675 bini peşin satış. Kabaca satılan her 3 evin l'i taksitli, 2'si peşin satılıyor. 


• Konut satışlarının yaklaşık yüzde 20'si İstanbul'da. Bu da normal. Çünkü Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20'si İstanbul'da yaşıyor. 

İstanbul'dan sonra sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kayseri konut satışlarının en canlı olduğu iller. 


-İstanbul'da her ay ortalama 9 bin-9 bin 500 yeni konut, bir o kadar da ikinci el konut satılıyor. 


Ağustostan ağustosa satılan yeni konutların değeri 100 müyar TL, ikinci el konutların değeri 80 milyar TL olarak tahmin ediliyor.

 

Son bir yılda sade konuta giden para 180 milyar TL dolayında. 


Milli gelir cari fiyatla 1.9 trilyon TL dolayında tahmin edilir. 


Sade konut alımlarına giden para milli gelirin yüzde 10'una ulaşmış durumda. Buna AVM, ticari yapılar ve alt yapüar için yapılan harcamalar eklendiğinde inşaat harcamalarının milli gelir içindeki payının büyüklüğü çarpıcı olarak ortaya çıkar. 


Konuta talebin arkasında tabii ki öncelikle halkın konut ihtiyacı var. Ama son yıllarda.birikim sahipleri alternatif yatırım olarak konut satın almaya başladı. 


Çünkü mevduatın enflasyondan arındırılmış getirişi yok. Altın ve dolar dalgalı. Geriye kalıyor gayrimenkul yatırımı. 


Merkez Bankası'nın derlediği konut fiyatları endeksi ağustos-ağustos ayları arasında ülke genelinde yüzde 18.2, yeni konutlarda yüzde 16.8 artışı sergiliyor. 

İstanbul'da konut fiyatlarının yıllık artışı yüzde 24.6 oldu. Bu durumda konut fiyatı artışı talebi kösteklemiyor, tersine artışın bü: yüklüğü birikimleri konut sektörüne çekiyor. 



Dünya


Güngör Uras'ın Milliyet Gazetesi'ndeki yazısı ise şöyle;


Ağustostan ağustosa satılan yeni konutların değeri 100 milyar TL, ikinci el konutların değeri 80 milyar TL olarak tahmin ediliyor.


Son bir yılda sade konuta giden para 180 milyar TL dolayında.Milli gelirimiz cari fiyatla 1.9 trilyon dolayında tahmin edilir.Sade konut alımlarına giden para milli gelirimizin yüzde 10’una yaklaşmış durumda.


Bu rakama AVM, ticari yapılar ve altyapılar için yapılan harcamalar eklendiğinde inşaat harcamalarının milli gelir içindeki payının ne kadar büyük olduğu görülüyor.


% 12 daha fazla konut

-  2014 yılının ilk 10 ayında ülke genelinde 926 bin konut satılmışken, bu yılın aynı döneminde 1 milyon 40 bin konut satıldı. Konut satışlarında yıllık yüzde 12 artış var.

-  2015 yılının ilk 10 ayında satılan konutların 473 bini ilk el, 567 bini ikinci el satış. Neredeyse satılan her iki evin biri yeni konut.

-  On ayda yapılan toplam satışların 309 bini ipotekli (taksitli) satış. 675 bini peşin satış. Kabaca satılan her 3 evin 1’i taksitli, 2’si peşin satılıyor. 

-  Konut satışlarının yaklaşık yüzde 20’si İstanbul’da. Bu da normal. Çünkü Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si İstanbul’da yaşıyor. 

İstanbul’dan sonra sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kayseri konut satışlarının en canlı olduğu iller.

-  İstanbul’da her ay ortalama 9 bin - 9 bin 500 yeni konut, bir o kadar da ikinci el konut satılıyor. 


% 18 - % 26 fiyat artışı

Merkez Bankası’nın derleyip yayımladığı konut fiyatları artış endeksine göre ağustos ayından ağustos ayına konut fiyatları yüzde 18.2 oranında arttı. İstanbul ilinde ise konut fiyatlarındaki artış yüzde 26.4 oranında. Konut fiyatlarındaki bu inanılamaz artış karşısında konuta talebin düşmesi gerekirken, talep artıyor. Daha çok konut satılıyor. Konut normal olarak ihtiyaç için satın alınır. Ama şimdilerde bankalardaki mevduat faizinin enflasyonun gerisinde kalması, dolar ve altın fiyatının aşırı dalgalanması karşısında birikimi olanlar, “Nasıl olsa fiyatı daha da artacak” diyerek konut satın alıyorlar. Bunun sonucu, konut talebi canlılığını koruyor. Bunun sonucu, birikimler konuta gidiyor.


Milliyet



Geri Dön