27 / 12 / 2024

Gaziantep'te toplu konut atağı başladı!

Gaziantep'te toplu konut atağı başladı!

Konut fiyatlarındaki hızlı artışa 'dur' demek için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, toplu konut atağı başlattı.



Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son yıllarda durdurulamayan konut ve arsa fiyatları yüzünden memurların, öğrencilerin gelmek istemediği, dar gelirli Gazianteplilerin “ev alma” hayalinin hayalde kaldığı “Pahalı kent” imajını yıkmak için de kentte önemli bir konut atağı başlattıklarını bildirdi. 


Nüfusu 400 bin Suriyeli ile birlikte 2 milyonu aşan kenttte her geçen gün konut ihtiyacının arttığını belirten Şahin, “Konut fiyatlarını ucuzlatmak için yeni imar alanları oluşturduk. Bekleyen imar alanlarının hepsini açtık. İmara açılan bölgelerde  TOKİ  ile toplu konut atağı başlatarak 50 bin konut yapımına start verdik. Güzelyurt bölgesinde 648 konutun temelini attık. Kızılhisar bölgesinde de 228 adet konutu tamamlamak üzereyiz. Şirinevler bölgesinde yaklaşık 2 ay sonra temelini atacağımız 332 konutun altyapı imalatlarına başladık. Güzelyurt’ta 11 bloktan oluşan toplam 648 dairenin 10’uncu katları tamamlanmak üzere. Kentin güneyinde Bayramlı, Geneyik, kuzeyinde OSB Uydukent, doğusunda Güzelyurt bölgelerinde başlatılan ve toplamda 50 bini bulacak olan konut yapımında çalışmalar sürüyor. Özellikle şehir merkezindeki yoğunluğu azaltacak Organize Sanayi Bölgesi'ne yakın Uydukent kentimiz için ciddi önem taşıyor. 7.5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulacak Uydukent, OSB’de çalışan işçilerin konut ihtiyacına cevap verecek” diye konuştu. 


Elimizdeki projeler bittiğinde fiyatlar normale inecek 

Arz dengesini oluşturduklarını, kentte ihtiyaçtan daha fazla konut yapmaya başladıklarını ifade eden Başkan Fatma Şahin, “Kentte yüksek olan fiyatlarda ciddi bir düşme yaşanacaktır. Benim göreve geldiğim zamanla şimdi arasında arsa ve ev fiyatlarında ciddi düşüş yaşandı. Elimizdeki projeler tamamen bitiğinde tamamen normalleşecek. Benim dönemimim sonunda ancak bu pahalılığı normalleştiririz” dedi. 


OSB’ye metro hattı yapıyoruz 

Artan nüfus ve araç sayısı nedeniyle 2023-2050 yıllarını kapsayan ulaşım master planı hazırladıklarını aktaran Şahin, “Ulaşım master planımız Eylül ayında ortaya çıkacak. Bu şehrin 2023- 2050 yıllarındaki master planı bizim en büyük yol haritamız olacak. Sıkışma noktaları neredeyse, ne tür tedbir almamız gerekiyorsa bunu çalıştık. Yeni yollar açtık, 17 ayda 400 kilometre yeni yol yaptık. 2 kavşağı bitirdik, 2 kavşağa başladık, 2 kavşak planladık. Başpınar OSB ile GATEM arasında metro hattı yapılacak. Günlük ortalama 200 bin kişi şehir merkezinden sanayi bölgelerine gidiyor. Bu nedenle bu proje bizler için çok önemli. İhalesi yapılan ve toplamda 25 kilometre olan metro hattı Başpınar OSB- GATEM arasındaki hat, Beylerbeyi, Gar, Seyrantepe ve ATEM güzergahında hizmet verecek. Her iki sanayi bölgesi arasında ulaşımı asgariye indirerek trafik sıkıntısını büyük oranda çözecek metro hattının bu bağlantıyı 22 dakikada gitmesi planlanıyor” diye konuştu. Gaziantep’te bütün kurum ve kuruluşların güvenlik konusunda yoğun bir mesai içerisinde olduğunu vurgulayan Şahin, “Şuanda biz güvenlik ve huzur açısından batıdaki hiçbir şehirden farklı değiliz. Bu negatif algıyı da yıkmamız, daha pozitif bir şekilde şehrimizin algısını yükseltmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 


Hedef Yesemek ve Zeugma’yı UNESCO kalıcı listesine aldırmak 

Gaziantep’in turizmde arkeoloji ve gastronomi alanında öne çıktığını belirten Başkan Fatma Şahin, “5 antik kentte restorasyon devam ediyor. Gastronomi, yeme- içme, mutfak artık dünyada yükselen bir değer. Bu konu da çok ciddi bir potansiyelimiz var" diyerek, şu bilgileri paylaştı: "BM üzerinde dünya gastronomi şehri olmak için çalışmalar başlattık. Diğer taraftan UNESCO Dünya Miras Listesi'nde geçici listede olan Yesemek ve Zeugma’nın kalıcı listeye alınması için çalışıyoruz. Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Gaziantep merkezli kurulacak. Bu yöndeki çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunların hepsi bize kentler yarışında neden Gaziantep’e gelinmesi gerektiğinin alt yapısını oluşturacak. Tanıtım ve markalaşma için de uluslararası bir firma ile çalışma yapıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımızda önümüzdeki aylarda sonuçlanacak. Tüm bunlar birleşince daha iyi bir fiziki altyapı ve daha iyi bir tanıtımla bugün yaşanan sorunlar çözüldüğünde iyi bir yol almış olacağız.”


60 BİN SURİYELİ ÇOCUĞUN 40 BİNİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Kentte sayıları 400 bini bulan Suriyeli mülteciler sorununa çözüm aradıklarını belirten Fatma Şahin, “Belli alanlarda önemli bir yol kat edilmesine rağmen daha yapılacak çok şey var. Kentimizde 50 bini kamplarda olmak üzere 400 bin Suriyeli mülteci var. Suriyeli mülteci sorununun uluslararası, ulusal ve yerel boyutları var.Tek başına bizim kontrol alında tutacağımız bir mesele değil. Suriye’deki sıkıntılı durumdan en çok etkilenen illerden biri Gaziantep, bölgenin en gelişmiş kenti olduğu için Suriyelilerin de tercih ettiği bir yer oldu. 400 bin çok ciddi bir rakam. Bütün AB’nin aldığı mülteci sayısı 150 bin kişi. Mülteci meselesini, şehrimize en az zarar verecek şekilde, beraberlik içerisinde götürmeye çalışıyoruz”dedi. Suriyeliler konusunda eğitim, sağlık, istihdam ve güvenlik olmak üzere 4 başlık altında çalışma yürüttüklerini aktaran Şahin, “Suriyeli çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştük. Yönetmelik değişti, mevcut okulların hafta sonu ve gece kullanılması ile ilgili kararlar alındı. 60 bin çocuğun şuan 40 bini eğitim sistemine dahil oldu. STK’ların, vakıfl arın, desteği ile çalışmalar daha güçlü olarak devam ediyor. Özellikle kız çocuklarının eğitim almasını önemli buluyoruz. Türkiye’de ilk olan bir projeye imza atarak “Gelin etmeyin, okula gönderin” kampanyası başlattık. 19 STK ile çalıştık. Ailelere birebir ulaştık, okullarına gittik. Bu çocukların yeniden sisteme girmesini sağlıyoruz. Bir call center oluşturduk. Eğer aile çocuğu okulu bırakması yahut evlenmesi için zorluyor ise hemen bizi arıyorlar, biz de uzman ekibimizi devreye sokuyoruz. Bu kampanyaya Suriyeli kız çocuklarını da dahil ettik. Bu konuda Türkiye’de ciddi bir model olduk. Bu projenin lansmanını yapmak için Milli Eğitim Bakanı’nı bekliyoruz”diye konuştu.


"SERVETLERİNİ HARCADILAR, PARA KAZANMALARI LAZIM"

Tam dört yıl boyunca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlağı görevini yürüten Fatma Şahin, bakanlık deneyimini Gaziantep'in sosyal projelerine de aktarıyor. Sorularımızı yanıtlayan Fatma Şahin, son dört yıl içinde paralarını, servetlerini harcayan Suriyeliler’in çalışarak para kazanması gerektiğini vurgulayarak, "Bu çalışmalarda kendi işçi ve esnafımızı rahatsız etmemeye çalıştık. Ruhsatsız çalışan, gelip esnafımızın yanında dükkan açan Suriyeliler’e izin vermiyoruz. İşçilerimizin Suriyeliler’den dolayı iş bulamadığı yönünde bir algının siyaseten ciddi bir şekilde kullanılmaya başlandığını gördük. Bu nedenle Suriyelilerin istihdamı çalışmaları yavaş ilerliyor. Önceliği kendi vatandaşımıza iş imkanı yaratacak şekilde planlıyoruz. Suriyelileri de belli kotalarla belli sektörlerde bir çalışma modeli oluşturarak iş hayatına katmalıyız. Bu da kolay değil” diye konşutu. Gaziantep halkının en çok şikayetçi olduğu konular arasında gelen Suriyeli misafirler hakkında çok sayıda heyeti ağırladığını, yurtdışında bu konuda duyarsızlık olduğunu ifade eden Şahin, “Barışın gelmesiyle komşuya bugün yapılan insani ve vicdani yardımlar yarın bu coğrafyada barış iklimini kuvvetlendirecek çalışmalar olacak” şeklinde konuştu.


Dünya



Geri Dön