Konut fiyatlarındaki reel kayıp 2018'i bile aştı: Konut almak akıllıca bir yatırım değil!
Konutta fiyatların reel olarak yüzde 14.7 oranında gerilediği belirlenirken; reel kayıp 2018 senesini bile geride bıraktı. Peki konut almak şimdi mantıklı mı? İşte ayrıntılar...
Ekim ayı, Türkiye ekonomisi açısından umutların iyice kırıldığı bir süreç olarak dikkatleri çekiyor. Şimdi 2024 yılının son çeyrek verileri tedirgin bir şekilde bekleniyor. 2025 yılı bütçe görüşmelerine 22 Ekim tarihinde Meclis'te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sunumuyla başlanacak. Bütçenin, mali disiplin ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine uygun şekilde hazırlandığının altı çizildi.
2024 yılının son çeyreğinde, ekonomiyi yakından ilgilendiren politika faizi kararlarının da açıklanacağı TCMB Para Politikası Kurulu toplantıları da 21 Kasım ve 26 Aralık tarihlerinde yapılacak.
Türk halkının ‘garantili ve kazançlı yatırım’ şeklinde nitelendirdiği gayrimenkul ise enflasyonist süreçte reel bazda kayıp yaşatmayı sürdürüyor.
KONUT FİYATLARINDAKİ REEL KAYIP 2018'İ BİLE GERİDE BIRAKTI
Gazete Duvar'dan Süleyman Karan'ın haberine göre; Türkiye'de konut fiyatlardaki reel kayıp serisi istikrarlı bir şekilde sürüyor. Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan ‘konut fiyat endeksi' (KFE) 2024 Eylül'de bir önceki aya göre, yüzde 1 oranında artarak 148 seviyesinde kaydedildi.
Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artış gösteren KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27.4 oranında yükseldi.
Konutta fiyatların reel olarak yüzde 14.7 oranında gerilediği belirlenirken; reel kayıp 2018 senesini bile geride bıraktı.
İstanbul'da reel fiyatlar yüzde 1.2, Ankara'da yüzde 2.2 ve İzmir’de konut fiyatları yüzde 0.8 oranında yükseliş gösterdi. Endeks değerleri bir önceki senenin aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 23.4, 30.4 ve 23.1 oranlarında yükseldi.
KONUT ALMAK MANTIKLI BİR YATIRIM DEĞİL
TL mevduat faizi, altın gibi yatırım araçlarının getirileri göz önünde bulundurulduğunda, bu şartlar altında konut yatırımı yapılması gerçekten gerçekten akıldışı görünüyor. Bir konut alıp kiraya vererek gelir elde etmek de aynı şekilde mantıklı durmuyor.
Zira o para TL mevduatına yatırıldığında, yıllık kira gelirinin çok üzerinde bir getiri elde edilebiliyor. Bir diğer mesele de konut fiyatları reel bazda düşerken, inşaat girdi maliyetlerindeki yükselişin devam etmesi oluyor.
Bu konut sektörünün gelişiminde ciddi problemler yaratabilecek olumsuz bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Kısa vadede konut fiyatlarının reel bazda yükseliş göstermesi neredeyse imkansız.
Kahramanmaraş depremlerinin yükü hafifliyor! AFAD ödeneği geçen yıla göre 3’te 2 oranında azaltıldı!
2025'te vergiler yüzde 45,4 oranında, asgari ücret ve maaşlar yüzde 25'ler seviyesinde artacak!