Sektörel

Konut fiyatlarının yıl sonuna kadar yüzde 30 artması bekleniyor!

Gayrimenkul sektörü uzmanları yaptıkları açıklamada artan maliyetler ve yüksek faiz oranları nedeniyle kötü bir yıl geçirdiklerini ama bu sene umutlu olduklarını söyleyerek, konut fiyatlarının yıl sonuna kadar yüzde 30 artmasını beklediklerini belirtti.


Alt yapı ve üst yapı sorunlarının yoğun şekilde yaşandığı ve sık sık gündeme geldiği Bodrum’da inşaat yasakları kalkıyor. 15 Mayıs’ tarihinde başlayan yasaklar, 15 Ekim’de sona erecek.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre inşaat sezonu öncesi Bodrum’da yarım kalmış inşaat sahalarının yoğunluğu oldukça dikkat çekiyor. Özellikle faiz oranlarının artışı sonrası konut satışları Bodrum'da düşüşe geçmişti. Pek çok proje de maliyetler sebebiyle yarım kalmıştı. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan emlak sektörü uzmanlarına göre inşaat sezonunda beklentiler, yarım kalan projelerin tamamlanacağı ve konut satışlarının artacağı yönünde. 


'BODRUM'A BU SENE BÜYÜK YATIRIMLAR GELİYOR'


Bodrum’da yeni inşaat sezonun açılışı ile ilgili önemi açıklamalar yapan Global İpek Yapı -  Gayrımenkul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, sorunlarla beraber olumlu bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Turizm ve inşaat sezonlarının birbirini destekler nitelikte olduğunu kaydeden İpek, nitelikli ve Bodrum’u koruyan bir yatırım politikasının turizme büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Gazete Duvar’dan Selçuk Arslan imzalı habere göre Ramazan İpek, Bodrumdaki gayrimenkul piyasalarında bir dengenin oluşmaya başladığına değinerek, şunları söyledi: “Geçtiğimiz sene çok iyi geçmedi. Hem maliyetlerin artması hem de satışların istenilen seviyede olmaması sebebiyle sektör olarak zorlu bir süreç yaşadık. Sezon öncesi aldığımız duyumlar bizi umutlandırdı. Bodrum’a bu yıl için büyük yatırımlar geliyor. Özellikle konutlardaki yüzde 25’lik kira sınırının kalkması ve faizlerdeki düşüş beklentileri gayrimenkul yatırımına vesile oluyor. Kira sınırın kalmasıyla beraber konut bir yatırım aracı olarak değerlendirilmeye başlandı ve talep arttı. Yine geride bırakmış oluğumuz senelerde ruhsatlarımızı alıp bekliyorduk. Çünkü piyasalara güvenmiyorduk. Bu yıl Bodrum’daki piyasalar daha dengeli ve güven veriyor. Bu da yatırıma dönüşecek diye düşünüyorum."


'MALİYET ARTIŞLARI SATIŞLARA YANSIYACAK'

Yaptığı açıklamada Bodrum’da konut fiyatlarının yüzde 30’a varan oranda artış göstereceğini dile getiren İpek, “Peş peşe olumlu gelişmelerin yaşandığı sektörde maliyetler de artışta. Yapı malzemelerinde yüzde 100'e varan artışlar yaşandı. Söz konusu bu maliyetler satışlara yansıyacaktır. Biz sene sonuna kadar fiyatlarda yüzde 20 ile yüzde 30 oranlarında bir artış öngörüyoruz. Bodrum’da arz talep dengesi oturdu. Bu sene piyasalarda oluşan denge ile birlikte elde kalmış olan konutların da satılacağını öngörmekteyim. Hareketli bir sezon bizi bekliyor” dedi.


'YAPI SEKTÖRÜ BU SENE TOPARLANACAK'

Kaya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kaya da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Bodrum’a sezon öncesi ilginin olduğunu belirtti. Açıklamasında özellikle İstanbul, Ankara gibi kentlerde faaliyet gösteren firmaların, Bodrum’u tercih ettiklerini  dile getiren Kaya, “Bodrum’a bir ilginin olduğunu görüyoruz. Fakat geride bırakmış olduğumuz sezona dair rakamlar bize sekiz senenin en kötü dönemini yaşadığımızı gösterdi. Yine 2024’ün ilk çeyreğinde sektördeki verilere göre ciddi bir yükseliş olmadı. Sektör hem Bodrum’da hem de ülke ölçeğinde kayıplar yaşadı. Bu sezon daha temkinli geçecek. Yeni yatırımların olduğunu görmekteyiz. Resmi olarak açıklanan son verilere göre sektörde hareketlilik var ve satışlarda artış yaşanıyor. Bu gelişmeleri ve yeni yatırımları değerlendirdiğimiz zaman Bodrum’da yapı sektörü bu sene toparlanacaktır diye düşünüyorum. Sermayesi güçlü firmalar daha temkinli yatırımlar yapıyor. Eğer mevcut konut stokunu eritilirse Bu yıl Bodrum'da iyi bir iş yapılmış olacak” diye konuştu.

 

Bu gece motorine 1,55 TL, yarın gece de benzine 1,26 TL zam gelecek! Güncel akaryakıt fiyatları 9 EKim 2024...

Emlak Konut GYO Fikirtepe kentsel dönüşümde çalışmalar durdu! Maaşlarını alamayan işçiler işi bıraktı! Paramızı atın...

Duyan inanamıyor! Bu beton, çatlaklar oluştuğunda kendi kendini onarabiliyor!