22 / 11 / 2024
fuzul

Konut hesabı ve devlet katkısı 2018!

Konut hesabı ve devlet katkısı 2018!

Torba Yasa ile birlikte konut hesabı ve devlet katkısında beklenen düzenlemeler de yürürlüğe girdi. Konut devlet yardımı yüzde 25'e yükseldi..




Torba Yasa olarak bilinen 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba Yasa ile konut hesabı ve devlet katkısında beklenen düzenlemeler de yürürlüğe girdi. Konut devlet yardımı yüzde 25 oldu.

Konut hesabı ve devlet katkısı maddeleri gereğince, Türk vatandaşlarının yurt içinde sadece bir konut edinimlerine destek olmak amacıyla açılacak konut hesaplarına biriken toplam tutarın azami yüzde 25 oranına kadar devlet katkısı ödenebilecek.

Torba Yasa Konut hesabı ve devlet katkısı maddesi 2018

633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Konut hesabı ve devlet katkısı

Ek Madde 3- Türk vatandaşlarının yurt içinde sadece bir konut edinimlerine destek olmak amacıyla açılacak konut hesaplarına biriken toplam tutarın azami yüzde 25 oranına kadar devlet katkısı ödenebilir. Devlet katkısı ödemesi katılımcı bazında azami 20 bin Türk Lirasını geçemez. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde hükümleri, 5901 sayılı Kanunun 28. maddesi kapsamına girenlere uygulanmaz. Bakanlar Kurulu, bu fıkra kapsamındaki konut edinimlerinde 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin "1-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 20 numaralı fıkrasının a bendi uyarınca, devralan veya iktisap eden hak sahibi alıcılardan alınması gereken tapu harcı nispetini sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

Konut hesaplarına yapılacak devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin belirlenmesi, Devlet katkısının, edinilecek konutun niteliği ve sayısı, tasarruf süresi, kalıtımcı ve ödeme planlarına göre farklılaştırılması, Devlet katkısı sağlanacak hesapların niteliği ve işleyişi, bankalar ve katılımcılar arasında tasarruf tutarı ve konut kredisi kullanılmasına ilişkin düzenlenecek sözleşmeler hakkındaki esaslar ile hesapların denetimi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir.

Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçlı konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılıyla ödenir. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumludur. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının, ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre, ilgili bankalardan takip ve tahsil edilir. Harç indiriminden haksız olarak yararlanıldığının tespiti halinde eksik alınan tapu harcı, banka tarafından ilgili vergi dairesine yapılacak bildirim üzerine, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gecikme faizi ile birlikte hak sahibinden geri alınır.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön