Sektörel

Konut inşaatları hız kazanacak! Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar gerileyecek mi? 

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar, ev alacakları zorluyor. Peki ev alacaklar beklemeli mi? Konut fiyatları düşecek mi?  Bu ifadeyle, gereğinden fazla konut inşa edildiği, dağın taşın konutla dolduğu kast ediliyor

Uzun yıllardır beton ekonomisi şeklinde dillerde yer etmiş bir kavram var. Bu ifadeyle, gereğinden fazla konut inşa edildiği, dağın taşın konutla dolduğu kast ediliyor. 

Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugün kaleme aldığı 'Konutta algı başka, gerçek başka' başlıklı yazısında, beton ekonomisi görüşünde hiç haklılık payı yok denilemeyeceğini, bir dönem çok yoğun olan konut yapımının aynı hızla sürüp sürmediğine bakılması gerektiğini vurguladı. 

Alaattin Aktaş, söz konusu yazısında konut sektörü ile ilgili değerlendirmelerini kaleme aldı. 

Aktaş, konut sektöründe algı ile gerçeğin biraz karışmış gibi göründüğünü vurguladı ve "Sanılanın aksine öyle geçmişteki kadar çok konut yapılmıyor. Hele hele 2020'deki pandemi döneminde yeni konut inşa etme hevesi hem ekonomik, hem çalışma koşullarının etkisiyle öylesine kırıldı ki, oluşan boşluğun etkilerini yeni yeni görüyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Konut inşaatları hız kazanacak! Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar gerileyecek mi? 

Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, söz konusu yazısında TÜİK tarafından yılın ilk çeyreğine ilişkin yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgelerinin sayısının açıklandığını dile getirdi ve ilk çeyreklerdeki durum sınırlı bir döneme işaret ettiği için sağlıklı bir gösterge sayılmazsa da özellikle yapı kullanma izin belgesinin seyrinde çok dramatik bir düşüş olduğunun altını çizdi. 

Bu senenin ilk çeyreğinde 126 bin konut için yapı kullanma izin belgesi verildiğini aktaran Alaattin Aktaş, "Bu, 2012'den bu yana olan dönemin en düşük sayısı. 2012'den sonraki dönemde yıl olmuş 200 binin bile çok üstüne çıkılmış" dedi. 

Yeni başlayacak inşaatlarla ilgili gösterge olan yapı ruhsatlarına konu daire sayısında da dalgalı bir seyir görüldüğüne vurgu yapan Aktaş, "İlk çeyrekler itibarıyla 2019 ve 2020'de çok düşük sayıda ruhsat söz konusu olmuştu" dedi ve ardından toparlanmanın yaşandığını dile getirdi. 

Aktaş, söz konusu yazısında, geçtiğimiz sene ve bu senenin ruhsatlara konu daire sayısının, pandemi süreci hariç son 10 senenin en düşüğü olduğuna dikkat çekti. 

Alaattin Aktaş, konut inşaatına başlama eğiliminin çok güçlü olmadığını ifade ederek, "Bunun sonuçlarını da bir süre gecikmeli olarak yapı kullanma izin belgesinde gözlüyoruz zaten" diye konuştu. 

Bu yılın ilk çeyreğindeki sayının oldukça düşük kalmasında deprem felaketinin de etkili olduğunu dile getirdi. 

İnşaatlar hız kazanacak 

Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, "Deprem felaketi konut inşaatının hız kazanması sonucunu doğuracak. Pazar günkü seçimi kim kazanırsa kazansın, bölgede yapılacak konutların finansmanı kim tarafından karşılanırsa karşılansın, sonuçta yıkılan o konutlar yeniden yapılacak" dedi ve yüz binlerce konuttan bahsedildiğini vurguladı. 

Konut inşaatının hızlandırılmasının gerektiğine de vurgu yapan Aktaş, "Ama bu gereklilik süper lüks ve çok büyük konut yapmak anlamına gelmiyor" açıklamsında bulundu. Aktaş, inşaat maliyetlerinin ve arsa fiyatlarının çok yüksek olduğuna değinerek, işin içine bir de lüks girdi mi toplumun çok büyük bir kesiminin o konuta erişemediğinin altını çizdi. 

Yazısında "Dolayısıyla klasik ifadeyle yapılması gereken sosyal konut. Parası olan gider daha pahalıyı, daha lüksü alır, zaten onun için sorun yok ki" ifadelerine yer veren Alaattin Aktaş, konutu yapmanın da yetmeyeceğini söyleyerek; finans sisteminin şu anki gibi kilitli kalması halinde ucuz denilen konutu da kimsenin alamayacağına dikkat çekti. 

Ekonomik 105 metrekare dubleks prefabrik ev ne kadar? 

Tapu sahipleri sakın boş yere para ödemeyin! 

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı!