Genel

Konut KDV'leri iade edilecek mi

Seda Tabak, Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "KDV'ler iade edilecek mi" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Konut patronlarının kafası son günlerde bir hayli karışık...

Konut patronlarının kafası son günlerde bir hayli karışık...

Nedenine gelince...

Halen net 150 metrekareye kadar yüzde 1, daha büyük dairelerde yüzde 18 KDV oranı uygulanıyor.
Yani 150 metrekarenin altındaki konutlarda tüketici yüzde 1 KDV ödüyor, müteahhit ise (yaptığı inşaat malzemesi, mal ve hizmet alımlarında) yüzde 18.

Ancak müteahhitler aradaki farkı, yani kabaca yüzde 17'lik KDV'yi, devletten iade olarak alıyordu.
Daha doğrusu proje bitiminde bu farktan doğan alacak iade ediliyordu.
Ancak firmaların bu KDV alacaklarını tahsil edebilmesi için konutları sahiplerine teslim etmeleri gerekiyordu.
Bunun da en az 2-3 yıl sürdüğünü düşünürsek, firmalar zor duruma düşüyordu.
O dönemlerde inşaatları devam ederken belli zaman aralıklarıyla KDV alacaklarının bir kısmım (avans niyetine) almayı talep ediyorlardı.

Patronların bu talebi devam ederken Maliye Bakanlığı KDV alacağını ortadan kaldırmaya girişti.
Hal böyleyken uzun süredir iade edilmiyor KDV alacakları...
Ve geçen zaman içinde yaklaşık 30 firmanın iade alacağı 4 milyar TL'ye ulaştı.
Bunun üzerine sektör temsilcileri bu konudaki endişelerini Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'na iletmeyi, hatta kulis yapmayı düşünüyorlarmış.

Yorumsuz...

Başbakan Erdoğan'ın "İsraftan kaçının. Bu dönemde lüks ev almayın" sözlerine konutun patronları ne diyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: "Tedbirli olmak, titiz olmak, tasarruflu olmak güzel bir şey. İnsanların ihtiyaçları var. İlk başta 'yuvam olsun', arkasından 'arabam olsun' gibi ihtiyaçlar var. Başbakan, 'eğer ihtiyaçlarınız varsa önce ev alın' dedi. Tabii ben de konutçu olarak konutun alınmasını çok isteyen birisiyim. Hem ev sahibi olarak evlenmek, hem de hanım almak çok güzel bir şey. Başbakan'ın bu güzel ifadesinden çok memnun olduk."

İstanbul İnşaatçılar Demeği (İNDER) ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım: "Başbakan Erdoğan'ın sözleri bizim hep düşündüğümüz ve büyüklerin öğütleri aynı zamanda. Biz de firma olarak son dönemde ekonomik yapılara yönelmiştik. Eskiden insanlar evlendiğinde gelip 3+1 ev almaya çalışıyordu. Ama ondan sonra da taksitlerin altında eziliyorlardı. Biz şimdi onlara 1+1 evleri öneriyoruz."

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: "Başbakan Erdoğan'ın anlatmak istediği 'herkes kendi bütçesine göre ev alsın.' Biz de öyle söylüyoruz. Evinizi gelirinize göre seçin. Türkiye'de lüks konutun oranı zaten yüzde 2-3 seviyelerinde. Metrekaresi 3 bin doların üzerinde olan konutlar lüks. Ama evlerin yüzde 95'inin metrekare fiyatı bin-2 bin dolar arasında. Bu nedenle sektör genelinde herhangi bir sıkıntı olmaz."

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya: "Sayın Başbakan'ın lüks konut almayın derken kastı, insanların gelirlerine göre ev seçimi yapmaları. Biz de firma olarak her zaman müşterilerimize bu tavsiyede bulunuyoruz. Öncelikle ödeme koşullarım karşılayabilecekleri evleri almaları konusunda kendilerini yönlendiriyoruz. Şu anda zaten Türkiye'de lüks konutun oranı yüzde 2-3 seviyelerinde bu nedenle sektörde herhangi bir sıkıntı oluşacağım düşünmüyoruz."

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel: "Türkiye ekonomisinin güçlü yapısına karşın böylesine hassas bir dönemde 'ayağım yorganına göre uzatmanın öneminin altını çizen Başbakanımız, her dönem dikkat edilmesi gereken bir telkin ile net şekilde 'israftan kaçın' çağrısı yaptı. Bu tavsiyelerin ihtiyacın çok üzerinde ve alım gücünü aşan konutlara yönelik olduğu çok net anlaşılıyor."

Sinpaş GYO'nun patronu Avni Çelik: "Başbakan'ın sözleri marka bilinirliğimiz nedeniyle bizi etkilemez. Ama sektör adına bakıldığında doğru lokasyon, doğru proje ve doğru fiyatı bir araya getiremeyen firmaları pazarlama açısından zorlayabilir. Lüks konutta lokasyon çok önemli."

Astaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı: "Başbakan'ın bu mesajı bizim A+ müşterilerimizi etkilemez. Onlar krizlerden etkilenmiyorlar. Lüks araba ve ev almaya devam ederler."

Not: Başlıkta yorumsuz dedim ama hükümetle sektör temsilcileri arasındaki fikir ve hissiyat birliği de inşanı hakikaten etkiliyor!