30 / 06 / 2024

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

Kiralık piyasasında yaşanan fahiş artışlar, Maliye'yi yeni düzenlemelere yöneltti. Gündeme gelene göre, konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak ancak boş ev vergisi getirilecek. Peki boş ev vergisi nasıl hesaplanacak? İşte detaylar...



Son zamanlarda herkesin gündeminde yeni vergiler yer alıyor. Önceki gün gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER'in "Türkiye'de Gayrimenkulün Çarpan Etkisi" ana temasıyla gerçekleştirilen 1.  Ankara  Gayrimenkul Zirvesi'nde de konu gündemdeydi. 

Sektör temsilcileri merakla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı vergi paketinin açıklanmasını bekliyor. 

Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde gayrimenkul sektörüne getirilmesi planlanan yeni vergileri kaleme aldı. 

Maliye bürokrasisinin GYO'lara tanınan Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması konusunda ısrarcı olduğuna dikkat çeken Güngör, "Bildiğim bir şey var, eğer GYO'lara vergi istisnası kaldırılırsa ne sermaye tabana yayılabilir, ne gayrimenkuller menkulkıymetleşebilir, ne de gelecek süreçte hayata geçmeye hazırlanan gayrimenkul sertifikası gündeme gelebilir" dedi. 

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

KONUT KİRA GELİRİNDE İSTİSNA KALDIRILMAYACAK

Dilek Güngör, bir diğer konunun da konut kira gelirlerindeki istisna olduğunu dile getirdi ve "Biliyorsunuz, elde edilen konut kira gelirlerinin belli bir tutarı (2024 yılı için 33 bin lirası) gelir vergisinden istisna. Maliye tarafından, bu istisna kaldırılmak isteniyordu. Öğrendiğim kadarıyla, bu istisnanın kaldırılması kararından vazgeçilmiş…" bilgisini verdi. 

Şimdi Maliye bürokrasisinin gelir yaratacak başka formüller bulduğuna dikkat çeken Güngör, boş evlerden vergi alınması örneğini verdi. 

"Aslında bunun dünyada örnekleri mevcut. Avustralya, Güney Kore, İrlanda, Kanada ve ABD 'boş konut vergisi' uygulayan ülkeler… Verginin amacı ihtiyaç sahipleri bulunuyorken konutların boş tutulmasının önüne geçmek… Boş Konut Vergisi kimi ülkede yüzde yarım kiminde yüzde 10 arasında uygulanıyor" açıklamasında bulunan Güngör, kira bedelleri çok yükseldiğinde bu konunun tartışıldığına, kiralardaki artışa karşı yıllık yüzde 25'lik sınırının getirildiğine ancak çözüm olmadığına dikkat çekti. 

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

BOŞ KONUT VERGİSİ NASIL UYGULANACAK?

Dilek Güngör, kiralara yüzde 25 zam sınırının 2 Temmuz'da sona ermiş olacağını, fahiş kira artışlarını durdurmak için yeni formülün boş konut vergisi olabileceğini söyledi. 

Bu şekilde Maliye hem vergi geliri elde edecek hem de ev sahiplerinin konutlarını boş tutarak kira bedellerinin yükselişine zemin hazırlaması engellenecek. 

Güngör, "Boş ev vergisi meselesi biraz çetrefilli… Verginin nasıl hesaplanacağı ve vergilendirilecek konutun nasıl belirleneceği muamma… Bu nedenle ince eleyip, sık dokumak gerekiyor." ifadelerine yer vererek açıklamasını tamamladı.

Ev sahipleri dikkat! İşte dava açmadan önce kira sözleşmesinde incelenmesi gereken hususlar!

Sektörden boş 600 bin konut sisteme girsin, kiralar düşsün önerisi!

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayenesinde yeni dönem başlıyor...


Geri Dön