20 / 06 / 2024

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayenesinde yeni dönem başlıyor...

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayenesinde yeni dönem başlıyor...

TÜVTÜRK tarafından yapılan resmi duyuru ile araç sahiplerine 'ödeme alınmayacak' açıklaması yaptı. Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren ve arabası olan herkese kritik uyarı kaydedildi.



TÜVTÜRK'te yeni dönem başladığı belirtildi. Araç sahiplerinin düzenli olarak gerçekleştirmesi gereken muayene prosedürleri hakkında TÜVTÜRK tarafından geçtiğimiz günlerde önemli bir bilgilendirme mesajı yapıldı.

Araçların güvenliğini ve çevreye duyarlılığını artırmayı amaçlayan bu çağrı ile birlikte gelecekte atılacak adımlar ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyonun üzerinde araç bulunmakta olup, bu araçların sınıflarına ve yaşlarına göre belirli periyotlarla TÜVTÜRK istasyonlarında muayene yapılması gerekmektedir.

MUAYENE YAPTIRMASI ZORUNLU DEĞİL

Muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkması yasaklanırken, yeni bir otomobil satın alan sürücüler için ilk 3 sene boyunca muayene yaptırması zorunlu değil. Bundan dolayı da, 2021 ve daha önceki yıllara ait olan tüm araç sahipleri, muayene sürelerinin geldiğinde hızlıca TÜVTÜRK istasyonlarına başvurmak durumunda. Fakat, bu yoğunluk bir dizi soruna yol açarken, bu durumun önüne geçmek adına TÜVTÜRK tarafından çeşitli yeni adımlar da atıldığı belirtildi.

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayenesinde yeni dönem başlıyor...

EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ VE MOBİL İSTASYONLAR

Önceki yıllarda, muayene süresini kısaltmak ve yoğunluğu azaltmak amacıyla egzoz emisyon ölçümü işlemini farklı yetkili bayilere devreden TÜVTÜRK, bu adımıyla birçok aracın muayene sürecini daha erken tamamlamasına olanak sağlamıştı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç muayenelerinde kredi kartı ile yapılan ödemelerde "kredi kartı tahsilat farkı" adı altında 77 lira ek ücret alındığını dile getirmişti.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren iddiaların odağındaki TÜVTÜRK’ten konuya ilişkin açıklama geldi. Kurum, araç muayene ücret bedellerinin ödenmesinde alternatif ödeme aracı olarak sunulan banka kartı ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde, muayene ücreti haricinde herhangi bir ek ücret alınmadığını, hizmet sağlayıcı şirketinin müşterilerden bir “hizmet bedeli” tahsil ettiğini ifade edildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜVTÜRK arasında 2007 yılında imzalanan imtiyaz sözleşmesi uyarınca da TÜVTÜRK tarafından verilen araç muayene hizmetlerine ilişkin ücret, nakit olarak tahsil edilmekte ve elde edilen gelirlerin yüzde 50’si doğrudan hazineye, ödenen diğer vergi ve harçlarla birlikte toplam cironun yüzde 69’u ilgili kamu idarelerine aktarılmış olmaktadır.

"MUAYENE ÜCRETİ HARİÇ ÖDEME ALINMAMAKTADIR"

Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan ödemeler, 6493 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca, müşterilerimize tek seferlik ödeme hizmeti sunan bir hizmet sağlayıcı firma üzerinden gerçekleştirilmekte ve sunulan tek seferlik ödeme hizmeti karşılığında, hizmet sağlayıcı şirket tarafından müşterilerimizden bir “hizmet bedeli” tahsil edilmektedir.

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayenesinde yeni dönem başlıyor...

TÜVTÜRK açıkladı! Araç muayene ücretleri cep yakıyor...

TÜVTÜRK'ten yeni düzenleme! Arabası olanlar mutlaka baksın! Bunu yapmayanlar eli boş dönecek!

TÜVTÜRK'ten yeni düzenleme! Arabası olanlar mutlaka baksın! Bunu yapmayanlar eli boş dönecek!


Geri Dön