Sektörel

Konut kiralama platformları Türkiye'de kiraları yükseltecek! 

Koronavirüs salgınına kadar Beyoğlu'nda kiralama platformları aracılığıyla kiraya verilen evlerde rekor kırılmıştı. Peki konut kiralama platformları Türkiye'de kiraları nasıl etkiler? 

Avrupa'dan 22 kent, Airbnb ve diğer kısa vadeli tatil kiralama platformlarına karşı katı kurallar getirilmesi için Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu. Peki kiralama platformları Türkiye'de neden tartışılmıyor? Çünkü henüz tehdit edecek boyutta değil. Fakat gelecekte kiraları uçurabilir.

Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel, bugünkü köşesinde kiralama platformlarını kaleme aldı. Tezel, "Gelecekte kiralama platformları yüzünden Türkiye'de de kiralar anormal yükselebilir" dedi.

İşte Mevlüt Tezel'in 'Turistik şehirler isyan etti' başlıklı yazısı...

Avrupa'dan 22 kent, Airbnb ve diğer kısa vadeli tatil kiralama platformlarına karşı katı kurallar getirilmesi için Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu. Bu şehirlerin arasında Paris, Barselona, Floransa ve Berlin gibi turizmde başı çekenlerin olması işin ciddiyetini ortaya koyuyor.

Bu 22 turistik şehir, söz konusu platformlar yüzünden emlak fiyatlarının arttığını, halkın da kiralık ev bulmakta zorlandığını ileri sürüyor.

Aslında bazı şehirler kısa kiralamalara sınırlama getirse de AB nezdinde bir yasal çerçeve oluşturulmadan Airbnb gibi şirketlerle mücadele etmenin mümkün olmayacağı düşünülüyor. Söz konusu şirketler ise ev kiralamadıklarını, sadece konut sahipleri ile kiracıları buluşturduklarını ileri sürüyor...

OTELLER ZARAR ETTİ

Önemli bir haber değil mi? Aslında bu kavga nedeni sadece kiraların artması değil, oteller ciddi müşteri kaybetti.

Benim aklıma ilk şu soru geldi: Kiralama platformları Türkiye'de neden tartışılmıyor?

Bu platformlar henüz Booking. com gibi otel ve seyahat acentelerini tehdit edecek boyutta değil. Türkiye'de turizm sektörü, genelde 'Her şey dahil' sisteminin olduğu büyük otel zincirleri üzerinden yürüdüğü için bu kiralama platformları şu an için ciddi müşteri kaybına neden olmuyor.

Bunda Türk halkının oturduğu evi yabancılara kiraya vermeye sıcak bakmaması da önemli rol oynuyor ama bu alışkanlık yavaş yavaş kırılıyor. Örneğin; koronavirüs salgınına kadar Beyoğlu'nda kiralama platformları aracılığıyla kiraya verilen evlerde patlama yaşanmıştı.

SALGIN DARBE VURDU

Airbnb; özünde UBER, Booking.com gibi müşteriyi, mal sahibi ya da hizmet verenle buluşturan, teknoloji yardımıyla çok az insan çalıştırılarak büyük kar elde eden bir platform. Covid-19 salgını kiralama platformlarına büyük darbe vurdu. İnsanların yabancıların evlerinde kalmaya alışması zaman alabilir ama turizmde de gelecek Airbnb gibi platformlarda. İnsanlar artık otellere vereceği paranın daha azıyla ev, oda ya da otelden daha konforlu büyük evler kiralamayı tercih ediyorlar.

Gelecekte kiralama platformları yüzünden Türkiye'de de kiralar anormal yükselebilir! Türkiye, bu platformlara karşı açılan davaları yakından takip etmeli!

Koronavirüs konut kiralarını nasıl etkiledi?