Kira

Konut kiralarına öğrenci dopingi!

Tercih sürecinin sona ermesine günler kala şehir dışında üniversite seçen öğrencilerin ev-yurt bulma telaşı da başladı. Öğrenciler konut bulmanın zorlaştığı piyasada bir de yüzde 40’a ulaşan zamlı fiyatlarla karşılaştı.

Üniversite sınav sonuçları belli oldu, öğrenciler şu anda tercih sürecinde. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 20 Ağustos tarihine kadar devam edecek tercih döneminin ardından 1 milyona yakın öğrenci üniversitelere yerleşecek. Bu aşamanın ardından yaşadığı ilin dışında bir okula yerleşecek öğrenciler, zorlu bir ‘barınma sınavı’yla karşı karşıya kalacak. Hem Kovid-19 salgını sebebiyle sekteye uğrayan yüzyüze eğitimin devamlılığındaki belirsizlik hem de kiralık konut sıkıntısı sebebiyle artan fiyatlar öğrencileri bu sene daha da zorlayacak.

DAHA YÜKSEK ÖDEME

Yurtlarda yer bulamayan ve evde kalmayı isteyen öğrenciler, kiralık evlere yöneliyor. Kiralık konut bulmanın çok zor olduğuna, konut bulanların ise önceki senelere göre daha yüksek kiralar ödemesi gerektiğine dikkat çeken Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, şunları kaydetti:

“Son bir yılda kiralar ülke genelinde ortalama yüzde 20 arttı. Özellikle büyükşehirlerde bu artışlar yüzde 30-40’ları buldu.”

STOKLAR AZALDI

Geçtiğimiz seneden itibaren Türkiye'de satış ve kira bedellerinde artış yaşandığını vurgulayan Endeksa Üst Yöneticisi (CEO) Görkem Öğüt, “Uzun süredir aynı evde oturanlar maliyet çok artacağı için taşınmayı erteliyor. Yaz aylarına geldiğimizde hem kiralık hem de satılık konut stoku düştü. Öğrencilerin yoğun olduğu illerde yıllık kira artış oranı yüzde 5 ile yüzde 28 arasında” ifadelerini kullandı. 

YURTLARDA KAPASİTE DÜŞTÜ

Öğrenci yurtlarında fiyatlar ortalama yüzde 20-30 arttı. Yurtlarfiyatlarcom Kurucusu Tuğrul Arslan, koronavirüs salgını sebebiyle kapanan veya otel ve apart gibi işletme haline getirilen özel yurtlar olduğunu dile getirdi ve “Ayrıca koronavirüs nedeniyle odalarda kişi sayısı azaltıldı. Bu nedenle yurtların toplam yatak kapasitesinde ortalama yüzde 20 azalma oldu. Kapasite azalmasına rağmen bu yıl hem yeni öğrencilerin hem de online eğitim nedeniyle geçen yıllardan yurtlara yerleşmeyen öğrencilerin talebi var. Ailelere yer bulma sıkıntısı yaşamamak için bir an önce kayıtlarını tamamlamalarını öneriyorum” dedi. 

ODA ALTERNATİFİ

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yüksek kiralar ve ev bulmanın zor hal gelmesi sebebiyle alternatif konaklama yöntemlerinin oluşabileceğini vurguladı. Yazıcı, “Oda kiralamak bir alternatif olabilir. Artan maliyetler nedeniyle bu tür bir hizmet kolunun özellikle evinde yalnız kalan yaşlılar veya tek kişi konaklayan, evi müsait olan kişiler için açılabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

EV SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT

Cansel Turgut Yazıcı, öğrencilerin konut seçerken kapanma ihtimalini de değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu:

"Olası bir kısmi kapanmada öğrenciler evlerinden eğitime katılmaya devam edebilirler. Bu durumda altyapı hizmetlerinin (internet, elektrik) sağlıklı alınabileceği evleri seçmeliler. Aidat önemli bir faktör, aidatı az olan evlere yönelmeliler. Evlerin kiraları yükseldi. Bu nedenle daha kalabalık gruplarla ev tutmayı düşünebilirler. Bu sayede maliyetlerini düşürebilirler ancak 2 yıldır öğrencilerin yüzyüze eğitim almaması arkadaş çevrelerini zayıflattı. Ev arkadaşı bulmaları da kolay olmayacaktır. Kira maliyeti düşük semtlere yönelecek öğrencilerin ulaşım masraflarını azaltmak için evden kampüse tek araçla ve hızlı ulaşabilecekleri bölgeleri tercih etmelerinde fayda var."

KAPANMA İHTİMALİNİ UNUTMAYIN

Bu sene aşılama sebebiyle üniversitelerin yüzyüze eğitime başlayacağı duyurulsa da gelecek aylarda salgının seyrine bağlı olarak yine kapanmalar yaşanabilir. Kovid-19 salgınının ilk görüldüğü 2020 yılında uzaktan eğitime geçilince öğrenciler bir anda evlerini veya yurtlarını boşaltmıştı. Öğrenciler sözleşmeyi feshetmek, konut sahipleri de kiralarını talep etmiş, taraflar arasında kriz meydana gelmişti. Bu sene sözleşmeye imza atacak olan kişiler kapanma ihtimalini de göz önünde bulundurup böyle bir durumda ödemelerin ne olacağına baştan karar vermeli.

Öğrenciler dikkat! İşte il il kira fiyatları!

Kira ödemek istemeyen öğrenci depoları tercih etti!