Ekonomi

Konut kredilerinde enerji sınıfının önemi nedir? Konut kredilerinde enerji sınıfı neden önemli?

Konut kredilerinde enerji sınıfının önemi giderek artıyor. Konut teminatlı kredilerde neden enerji sınıfı önemli? Gelin birlikte bakalım!Konutların değerine göre kredi tutarı belirleniyordu bunun yanında bir de artık enerji sınıflarında kimliği belirlenecek

Konut alımında kullanılan kredilerde azami kredi tutarlarında artık enerji sınıfının önemine bakılacak. Konutların değerine göre kredi tutarı belirleniyordu bunun yanında bir de artık enerji sınıflarında kimliği belirlenecek. Peki konut kredilerinde enerji sınıfı ne kadar önemli?

İşte merak edilen o detaylar…

Konut kredilerinde enerji sınıfı konusu hakkında Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bazı değerlendirmelerde bulundu.

Özelmacıklı, “BDDK’nın kararı ile tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının belirlenmesine binaların enerji sınıfı kriteri hakkında bazı düzenlemeler getirildi. Değeri 500 bin TL üstünde, enerji sınıfı A olan 2. el konutlarda daha yüksek oranda kredi alınabiliyorken, B sınıfı ve diğer sınıfta olanlarda daha az kredi çekilebilecek” dedi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İkinci el konutlarda değeri 500 bin TL’nin altında olan konutlar için enerji sınıfına bakılmadan değerin yüzde 90’ı kadar kredi kullanılabileceğini söyleyerek, konut değer aralığı 500 bin TL ile 2 milyon TL arasında olan konutlar için ise A sınıfında değerin yüzde 70’i, B sınıfında değerin yüzde 65’i diğer sınıflarda da değerin yüzde 60’ı kadar kredi çekilebilecek” şeklinde konuştu.

Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Konut değeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan konutlar için ise A sınıfında değerin yüzde 50’si, B sınıfında değerin yüzde 45’i diğer sınıflarda da değerin yüzde 40’ına kadar kredi kullanımı sınırlandırılmış olacak. Konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlar için ise A sınıfında azami 2,5 milyon TL, B sınıfında azami 2,25 milyon TL ve diğer sınıflarda azami 2 milyon TL kredi verilecek” dedi.

Yapı ruhsatı 1 Ocak 2011 yılı ve sonrası olan yeni binalarda bu belgenin; yapı kullanma izin belgesi aşamasında ilgili idarece talep edildiğini dile getiren Özelmacıklı, “2011 yılından önce ruhsatlandırılan binalarda ilgili belgenin alınmalıdır. 2017 yılında 35 yetkili kuruluş varken artık ülke genelinde 7 bin 500 üzerinde belge vermeye yetkili firma bulunuyor” şeklinde konuştu.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, enerji kimlik belgesini "Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içerir” şeklinde tanımladı.

Bayram harçlığı kimlere verilir? 500 TL bayram harçlığı başvurusu nasıl yapılır? Bayramı’nda 500 TL dağıtılacak mı?

65 yaş üstü maaşı nasıl alınır? 65 yaş maaşı alan bayram ikramiyesi alabilir mi?

2022 Temmuz KYK bursu bayramdan önce yatacak mı? KYK burs ve kredi bayramdan önce yatacak mı?