23 / 11 / 2024

Konut kredilerinde gelir limiti uygulanmayacak!

Konut kredilerinde gelir limiti uygulanmayacak!

BDDK Başkanı Akben, tüketici kredilerine de kredi kartlarında olduğu gibi üst limit getirileceğini açıkladı. Akben, gelirin 3 veya 4 katı kadar kredi alınabilmesi görüşünün kurulda ağırlık kazandığını söyledi. Konut kredisi ise düzenleme dışı kalacak.




BDDK Başkanı Akben, tüketici kredilerine de kredi kartlarında olduğu gibi üst limit getirileceğini açıkladı. Akben, gelirin 3 veya 4 katı kadar kredi alınabilmesi görüşünün kurulda ağırlık kazandığını söyledi


Hükümet, tüketici kredilerine de kredi kartlarında olduğu gibi artan batık kredilere önlem almak, vatandaşın borç yükü altında ezilmesini önlemek için tavan getiriyor. Kredi katlarına getirilen gelirin 4 katı limit sınırlaması tüketici ve otomobil kredilerinde de gelirin 3 veya 4 katı şeklinde uygulanabilecek. Konut kredisi ise düzenleme dışı kalacak. Yani konutta şimdiki sistem olduğu gibi sürecek, herhangi bir gelir tavanı uygulanmayacak.


Bir süredir kamuoyunda tüketici kredilerine limit getirileceğine ilişkin açıklamalar yer alırken konunun ayrıntılarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Habertürk’e açıkladı. Akben, tüketici kredisi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş çalışmalarının sürdüğünü belirterek otomobil ve tüketici kredilerinde gelirin 3 katı limit getirilmesi görüşünün ağırlık kazandığını söyledi. Akben, limitin şirketler için özkaynağın 4 katı olarak uygulanan ticari kredilerde olduğu gibi gelirin 4 katına kadar da çıkabileceğini ifade ederek, “Arkadaşlar teknik çalışmalarını sürdürüyorlar. Uygun karar, çalışmanın ardından belli olacak” dedi.


SADECE MAAŞ DEĞİL TÜM GELİRLER

Ancak gelirin 3 ya da 4 katı söylemi maaşın 3-4 katı kredi kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Akben, Türkiye’de ücretlerin dışında vatandaşın başka gelirlerinin de olduğunu belirterek şimdi bu gelirlerin de dikkate alınacağı bir model üzerinde çalışma yürüttüklerini kaydetti. BDDK, kredi kartında da gelirin 4 katı kadar limit imkânı veriyor.


BOZUK PARA YERİNE TEMASSIZ KART GELECEK

Akben, şifresiz olarak kullanılan temassız kartların güvenlikleriyle ilgili sorunların gündeme geldiğini aktarırken, bu sorunların da çözülmesini istediklerini ifade etti. Temassız kartların 35-40 TL gibi limitlerle otobüslerde ödeme yapmak için çıkarıldığını anımsatan Akben, “Önümüzdeki yıllarda hiç bozuk para ya da küçük para taşınmadan böyle kartlar kullanılacak. Takside, dolmuşta bunlar kullanılacak. Bu noktaya gelecek” dedi.


AİDATSIZ KARTIN LİMİTİ YÜKSELECEK

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’nin gündeme getirdiği, aidat ödenmeyen ve taksit özelliği de olmayan yalın kartlara ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akben, yalın kartlarda limit sorunu olduğunu ve bu limitin ne kadar genişleyebileceğiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Yalın kartların ciddi şekilde yaygınlaştığını anlatan Akben, “Konu tam şekillenmiş değil. Ancak limitleri için yasal bir sınır da yok. Çok limitli yapılırsa da diğer kartların durumuna düşer. Ancak küçük limitlerle olmaz” dedi. Akben, bankaların da limitlerin artmasına destek vereceğini savunarak, “Limit de gelire göre olacak. Harcanan para sınırsız değil ve tamamı bizim değil. Ben de ücretli çalışanım. Dikkat etmemiz lazım” diye konuştu. Akben, Bakan Tüfenkci’nin gündeme getirdiği yalın karta taksit uygulanması konusunu ise henüz çalışmadıklarını söyledi.


Habertürk/ Rahim Ak



Haber Star'da şu şekilde yer aldı;


Hükümet, tüketici kredilerine de kredi kartlarında olduğu gibi artan batık kredilere önlem almak, vatandaşın borç yükü altında ezilmesini önlemek için tavan getiriyor. Kredi katlarına getirilen gelirin 4 katı limit sınırlaması tüketici ve otomobil kredilerinde de gelirin 3 veya 4 katı şeklinde uygulanabilecek. Konut kredisi ise düzenleme dışı kalacak. Yani konutta şimdiki sistem olduğu gibi sürecek, herhangi bir gelir tavanı uygulanmayacak.


Bir süredir kamuoyunda tüketici kredilerine limit getirileceğine ilişkin açıklamalar yer alırken konunun ayrıntılarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Habertürk gazetesine açıkladı. Akben, tüketici kredisi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş çalışmalarının sürdüğünü belirterek otomobil ve tüketici kredilerinde gelirin 3 katı limit getirilmesi görüşünün ağırlık kazandığını söyledi. Akben, limitin şirketler için özkaynağın 4 katı olarak uygulanan ticari kredilerde olduğu gibi gelirin 4 katına kadar da çıkabileceğini ifade ederek, “Arkadaşlar teknik çalışmalarını sürdürüyorlar. Uygun karar, çalışmanın ardından belli olacak” dedi. 


Star 



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yasal düzenlemelere rağmen bankaların yasaları uygulamadığını belirten TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, BDDK’nin ise buna seyirci kaldığını, denetlemediğini söyledi.


Tüketici kredilerine sınır getirilmek istenmesi dikkatleri bir kez daha bankaların kredi uygulamalarına çevirdi.


Bankaların önümüzdeki dönemde hayata geçirileceği söylenen tüketici ve otomobil kredilerine limit kararına uymayacağını dile getiren Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicinin yine mağdur olacağını söyledi.


Ağaoğlu, kararın sahibi olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) denetlemede yetersiz kalmasının ise bu mağduriyetin önemli sebeplerinden biri olacağını vurguladı. Daha önce tüketiciler ile ilgili çok fazla karar alındığını söyleyen Ağaoğlu, tüm bu kararlara rağmen tüketicilerin biraz da mecburiyet, biraz bankaların gevşek davranmasından ötürü borç üstüne borç yapmaya devam ettiğini hatta borcu borç ile kapatma yoluna girdiklerini belirtti.



Yasaklar deliniyor


Bu anlamda daha önce alınan kredi kartı nakit avans faiz uygulaması örneğini veren Aydın Ağaoğlu, “Kredi kartı nakit avans çekime geçen yıllarda sınırlama getirildi. Ancak Bankalar, farkı bu kez ‘nakit avans çekim ücreti’ diye ucube bir uygulama başlattı. Şu an 2.02 olan nakit avans çekim faizi, 50 lira olan nakit çekim ücreti ile yüzde 7’lere çıktı. Karara rağmen yine tüketici mağdur oldu” dedi. Yine kredi kartı taksit sınırını örnek veren Ağaoğlu, mesajlar ile taksitlendirme gibi yöntemler ile taksit yasağının da delindiğini söyledi.


Ağaoğlu’na göre, tüketiciye kredi verilirken ödeme güçlüğü, gelir düzeyi göz önünde bulundurulmalı.


Kendini koru


“BDDK yaptığı düzenlemelerin sahibi değil. Denetleme yapılmıyor. Kanun deliniyor. Bunları BDDK görmüyor mu?” diyen Ağaoğlu’na göre, tüketicinin kendi kendini koruması gerektiğini, gelirini göz önünde bulundurarak borçlanması gerektiğini vurguladı.


Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre Türkiye’de banka ve banka dışı kredi kurumlardan bireysel kredilerin yüzde 38’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 36’sını konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 7’sini taşıt kredileri kullanarak borçlananlar 25 milyon kişiyi de aştı.


2015 yılında bankaların kullandırdığı toplam krediler yüzde 23.84 artarak 1.73 trilyon TL’ye ulaştı.


Tüketici tavana çarpacak


Geçen yıllarda kredi kartlarına uygulanan üst limit uygulaması, tüketici kredilerine de geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), artan batık kredilere önlem almak, vatandaşın borç yükü altında ezilmesini önlemek için tüketici ve otomobil kredilerine gelirin 3 veya 4 katı sınırlaması getirecek. Gelir sadece maaş ile sınırlı olmayacak. Konut kredisi ise düzenleme dışı kalacak. Yani konutta şimdiki sistem olduğu gibi sürecek, herhangi bir gelir tavanı uygulanmayacak. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in verdiği bilgilere göre, limitin şirketler için özkaynağın 4 katı olarak uygulanan ticari kredilerde olduğu gibi gelirin 4 katına kadar da çıkabileceğini ifade ederek, “Uygun karar, çalışmanın ardından belli olacak” açıklamasında bulunmuştu.


Cumhuriyet


Geri Dön