Emlak Terimleri

Konut kredisi alırken dosya masrafı ve sigortalara dikkat!

Konut kredisinde banka tarafından tahsil edilen ne için alındığı belli olmayan dosya masrafları iade edilebiliyor. Kredide yaptırılması zorunlu olen tek sigorta ise DASK sigortası oluyor..

Hayalindeki konutu almak için bankaların konut kredilerine başvuran tüketiciler ev sahibi olma uğruna yüksek bankanın masraf adı altında aldığı bedellere ve sigorta masraflarına boyun eğebiliyor.

 

Ancak konut kredisi kullandıran bankaların ne için aldıklarını açıkça belirtmediği bedelleri tüketiciden tahsil etme hakları bulunmuyor. Yargıtay kararı gereğince bu şekilde açıkça belirtilmemiş dosya masraflarının tüketiciye iade edilmesi gerekiyor. 

 

İadeler ancak tüketicinin müracaatı halinde gerçekleşiyor. Bunun için öncelikle kesilen masrafların tarafına bildirilmesi için bankaya bir dilekçe yazılıyor.

 

Akabinde gelen cevapta belirtilen rakama göre tüketici hakem heyetine mi yoksa tüketici mahkemesine mi başvurulması gerektiği görülüyor. 

 

2017 yılında tüketici hakem heyeti sınırı 2 bin 400 lira olarak belirlenmiş olup, bu sınırdaki masraflar için heyete müracaat edilebiliyor. Bu sınırın üstündeki dosya masrafları için mahkemeye başvurulabiliyor.

 

Ancak bu sınır 2018 yılı itibari ile değişecek olup, belirlenen yeni parasal sınır ile başvurulacak yer tespit edilebilecek.

 

Konut kredisinde zorunlu sigorta hangisi?

 

Konut kredisi alınırken, tüketiciyle birtakım sigortalar yapılabiliyor. Bu sigortalar banka tarafından zorunlu olarak lanse edilse de yalnız deprem sigortasının (DASK) yapılması zorunlu oluyor.

 

Bunun haricindeki hayat ve konut sigortaları tüketicinin tercihinde olup, isteğe göre yaptırılmayabiliyor.

 


5 soruda konut kredisi dosya masrafı iadesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com