Emlak Terimleri

Konut kredisi dosya masrafı iadesi 2022 nasıl olur?

Konut kredilerinde tüketiciden açık bir şekilde belirtilmeden talep edilen dosya masrafları iade alınabiliyor. Peki, konut kredisi dosya masrafı iadesi 2022 nasıl olur?Dosya masrafı kimi zaman tüketicilerin hiç dikkat etmeden fazladan ödedikleri bir tutar olabiliyor

Kredi kullanarak konut satın almak isteyen kimseleirn cebinden çıkan masraflar arasında bankaların tahsil ettiği dosya masrafı de yer alıyor. Dosya masrafı kimi zaman tüketicilerin hiç dikkat etmeden fazladan ödedikleri bir tutar olabiliyor.

Yasal olarak kredi dosya masrafı bireysel kredilerde talep edilen kredi tutarının binde 5'i olarak tahsil ediliyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir kredi için dosya masrafı adı altında en fazla 500 TL talep edilebiliyor. 

Kendisinden fazla dosya masrafı aldığını düşünen kimseler dosya masrafı iadesini yollarını araştırıyor. Peki, konut kredisi dosya masrafı iadesi 2022 nasıl olur? Hangi durumlarda kredi dosya masrafı iade edilir? İşte yanıtı...
 

KONUT KREDİSİ DOSYA MASRAFI İADESİ 2022 

Bankalar konut kredisi de dahil bireysel kredilerde yalnız kredinin verilmesi için zorunlu ve makul masrafları belgeli bir şekilde tüketiciden isteyebiliyor. Bu şartlara uygun olmayan ya da belgelendirilemeyen dosya masrafı adı altında tahsil edilen bedellerin yasal olarak bir geçerliliği de bulunmuyor. 

Böyle bir durum ile karşılaşan kimsele dosya masrafı iadesi için Tüketici Hakem Heyetine müracaat edebiliyor.

Haksız yere ödenen konut kredisi dosya masrafının iadesi için Tüketici Hakem Heyeti'ne bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Akabinde yürütülen incelemeler sonrası başvuru sahibinin haklı çıkması halinde dosya masrafının iadesi yapılıyor.

 

Konut kredisinde hayat sigortası her yıl zorunlu mu?

Konut kredisi peşinat oranı ne kadar?

Konut kredisi maaşın yüzde kaçı 2022?