Konut kredisi alma şartları nelerdir?
Konut kredisi, banka tarafından konutun ipotek altına alınarak, konutun değerine göre verilen bir kredi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Konut kredisi alma şartları nelerdir?
Konut kredisi alma şartları nelerdir?
Konut kredisi; satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak ifade ediliyor. Konut kredisi vadeleri uzatılabiliyor. İpotek, kredi ödemelerin tamamlanması ile kaldırılıyor.
Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyorlar. Bu uygulama ile banka, kredi borçlusundan alacağını tahsil edemezse ilgili konutu satarak alacağını tahsil etme hakkına sahip oluyor. Bu sebeple bankalar hukuken satışında sorun çıkmayacak konutları teminat olarak almayı tercih ediliyor.
Konut kredisi alma şartları...
* Konut kredisi alma şartları, kişiye ve alınacak konuta göre değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi alacak tüketicide aranan özellikler; aylık gelir gider durumu, maaş ve maaş dışı gelir belgeleri, geçmiş dönem ödeme bilgileri (kredi skorlaması)
* Konutta aranan özellikler; İnşaat ruhsatı, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi tapulardan en az birinin olması gerekiyor. Alınacak ev inşaat halinde ise, banka kendi anlaşmalı olduğu inşaat projelerinden kredi vermeye yönlendiriyor.
Bankalar, konut kredisi istenen ev ve isteyen kişi ile kriterlerini karşılaştırıyor. Olumsuz bir durum söz konusu olmadıkça başvurunuz onaylanır ve konut kredisi için gerekli belgeler isteniyor. Konut kredisi alabilmek için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor;
- Nüfus Cüzdanı fotokopisi veya noter tasdikli sureti
- İkametgâh belgesi veya her hangi bir kuruma ait son 3 aylık fatura.
- Maaş bordrosu yada gelir gösterir nitelikte belge.
- Alınacak konutun tapu fotokopisi
- Varsa tapu fotokopileri, kira kontratları veya diğer gelir olarak gösterilebilecek belgelar.
- Son aya ait maaş bordrosu veya şirket yazısı.
Ekspertiz raporu almak için gerekli evraklar!
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com