28 / 04 / 2024

Konut kredisi dosya masrafı geri alınabilir mi?

Konut kredisi dosya masrafı geri alınabilir mi?

Konut kredisi kullanan tüketicilerden alınan yüklü dosya masraflarının iadesi edilip edilmeyeceği yönünde birçok Yargıtay Kararı alındı. Peki, banka konut kredisi dosya masrafı geri alınabilir mi?



Konut kredisi dosya masrafı geri alınabilir mi?

Konut kredisi kullanan tüketicilerden talep edilen dosya masrafları artık geri iade edilebiliyor. Bunun için tüketicinin kendisinden talep ettiği dosya masrafını ne için istediğini kalem kalem kendisine bildirmesini isteyebiliyor.


Bankaya yapılan bu istem neticesinde, bankanın tüketiciye aldığı dosya masrafının sebebini açıklayamaması durumunda durum, tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine taşınabiliyor.


Kredi kullandığınız kuruluştan aldığınız bilgi ve belgelere göre sizden kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. 


Bu dilekçe ile yapılan masrafların karşı tarafa tahmilini isteyebiliyorsunuz.


Eğer banka tarafından sizden kesilen miktar 1.161,67 TL'nin üzerindeyse Tüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunabiliyorsunuz. 


Mahkemeden yine bir dilekçe vasıtasıyla yapılan masrafların karşı tarafa tahmilini talep edebiliyorsunuz.


Mahkeme, tüketici lehine karar verdiğinde alınan dosya masrafı dava tarihinden veyahut daha öncesinde ihtarname ile talep edilmiş ise temerrüt tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tüketiciye iade ediliyor.



2014 konut kredisi dosya masrafı iadesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön