Sektörel

Konut kredisi düşerse herkes kazanır!

Yüzde 0,95 seviyesine gerileyen konut kredilerindeki faiz, inşaat sektörünü memnun etse de vatandaş bu oranın daha da düşeceğini düşünerek temkinli davranıyor. Beklenti ise konut faizinin yüzde 0,65’e inmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine konut faizlerindeki düşüş konut sektörüne doping etkisi yaptı. Konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1’in altına, hatta 0,65 noktasına kadar inmesinin beklendiğini, bu gerçekleşirse sadece inşaat sektörünün değil, tüm ekonominin canlanacağını belirten İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konut faizlerinin sektör için belirleyici unsur olduğunu ifade etti. Demirtaş, “Şu anda uygulanan faiz oranları yüzde 0,95-1 aralığında, ama piyasalarda yılbaşına doğru faizlerin yüzde 1’in altına düşmesi hatta yüzde 0,65’lere inebileceği beklentisi hakim. Daha fazla faiz düşüşü beklendiği için gayrimenkul sektöründe henüz istenilen hareketlilik sağlanamadı. Önümüzdeki aylarda bankaların daha fazla devreye girmesiyle de konut talebindeki artış gündemde kalacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.


BANKALAR ALDATIYOR

Faiz indirimlerinin uzun süreli olması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Diğer yandan bankalar bir aldatmaca içinde. Faiz oranını düşük gösteriyorlar, ama ekspertiz ücreti, tahsis bedeli, dosya parası gibi eklentilerle faiz oranına en az yüzde 3 ilave alıyorlar. İşleme başlayan kredi taleplisi alım noktasında olduğu için vazgeçemiyor. Bu resmen aldatma. O yüzden hem faizlerin düşmesini hem de bu masrafların azaltılmasını bekliyoruz.” Demirtaş, tapu, alım-satım, belediye inşaat ruhsat, yol, kanal gibi katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirim uygulanması gerektiğini ifade etti.


EMLAK SATIŞLARI HAREKETLENDİ

Malatya’da emlakçılar, bankaların kredi faizlerinin düşmesi nedeniyle emlak satışlarında hareketlenmenin yaşandığını söyledi. Emlakçı Cevdet Zafer, Malatya’da yaz aylarında emlak sektöründe ciddi sıkıntılarının yaşandığını fakat konut kredilerindeki faiz oranlarının düşüşünün piyasaları biraz da olsa hareketlendirdiğini belirtti. Zafer, “Yatırım adına kredi ile konut alan vatandaşlar ülkede meydana gelen olaylardan sonra borçlanıp ev veya arsa alıp alım pozisyonuna girmedi. Esnaf arkadaşlarımızla yaptığımız istişarelerde onların da bizimle aynı düşüncede olduğunu gördük” açıklamasında bulundu.



Karar




Haber Milliyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İTO Başkanı Demirtaş, konut kredilerinde faiz oranları yüzde Tin altına kadar inerse tüm ekonominin canlanacağını söyledi.


İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde l'in akma, hatta 0,65 noktasına kadar inmesinin beklendiğini, bu gerçekleşirse sadece inşaat sektörünün değil, tüm ekonominin canlanacağını söyledi. Demirtaş, inşaat sektörünün ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerin başında geldiğini, konut faizlerinin de sektör için belirleyici unsurların başında yer aldığını ifade etti. 


Yüzde 3 ilave alınıyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine harekete geçen bankaların konut faizlerini aşağı çekmesi sonucu piyasada hareketlilik başladığını belirten Demirtaş, şunları kaydetti: "Diğer yandan bankalar bir aldatmaca içinde. Faiz oranını düşük gösteriyorlar, ama ekspertiz ücreti, tahsis bedeli, dosya parası gibi eklentilerle faiz oranına en az yüzde 3 ilave alıyorlar. İşleme başlayan kredi taleplisi alım noktasında olduğu için vazgeçemiyor. Bu resmen aldatma. O yüzden hem faizlerin düşmesini hem de bu masrafların azaltılmasmı bekliyoruz." Demirtaş, tapu alım-satım, belediye inşaat ruhsat gibi katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirim uygulanması gerektiğini ifade etti.



Milliyet Ege




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkam Ekrem Demirtaş, konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde l'in altına, hatta 0,65 noktasma kadar inmesinin beklendiğini, bu gerçekleşirse sadece inşaat sektörünün değil, tüm ekonominin canlanacağını belirtti. 

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerin başında geldiğini, konut faizlerinin de sektör için belirleyici unsurların başında yer aldığım ifade etti.

 

PİYASANIN GÖZÜ BANKALARDA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla harekete geçen bankaların konut faizlerini aşağı çekmesi sonucu piyasada hareketlilik başladığını belirten Demirtaş, şunları kaydetti: "Şu anda uygulanan faiz oranları yüzde 0,95-1 aralığında, ama piyasalarda yılbaşına doğru faizlerin yüzde l'in altına düşmesi hatta yüzde 0,65'lere inebileceği beklentisi hakim. Önümüzdeki aylarda bankalarm daha fazla devreye girmesiyle de konut talebindeki artış gündemde kalacak gibi görünüyor." 



Yeni Şafak


Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yüzde 0,95-1 aralığındaki konut faizlerinin daha da düşmesinin beklendiğini belirterek, "Beklenti faizlerin yüzde 1'in altına hatta 0.65 noktasına kadar inmesi. Bankaların aldatmaca içinde aldıkları masrafları da indirmesini istiyoruz. O yüzden şu anda beklenen hareketlilik yok, piyasanın beklediği bu faiz indirimi olursa sadece inşaat sektörü değil tüm ekonomimiz canlanır" dedi.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, inşaat sektörünün alt sektörü ile birlikte ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerin başında geldiğini belirterek, bu alanda en önemli belirleyici unsurlardan birisinin konut faizleri olduğunu söyledi. Demirtaş, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine harekete geçen bankaların konutta faizleri yüzde 1'e çekmesi ilgiyle karşılandı ve bir hareketlilik başladı. Şu anda uygulanan faiz oranları yüzde 0,95-1 aralığında. Ama piyasalarda yılbaşına doğru da aylık faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi hatta yüzde 0.65'lere inebileceği beklentisi hâkim.


Daha da fazla faiz düşüşü beklendiği için gayrimenkul sektöründe henüz istenen hareketlilik sağlanamadı. Önümüzdeki aylarda bankaların daha fazla devreye girmesiyle de konut talebindeki artış gündemde kalacak gibi görünüyor. Bu noktada faiz indirimlerinin uzun süreli olması en büyük beklentimizdir. Diğer yandan bankalar bir aldatmaca içinde. Faiz oranını düşük gösteriyorlar ama ekspertiz ücreti, tahsis bedeli, dosya parası gibi eklentilerle faiz oranına en az yüzde 3 ilave alıyorlar. İşleme başlayan kredi taleplisi alım noktasında olduğu için vazgeçemiyor. Bu resmen, aldatma. O yüzden hem faizlerin düşmesini hem de bu masrafların azaltılmasını bekliyoruz" dedi.


Demirtaş, inşaat sektörünün daha da canlanması ve bunun kalıcı hale gelmesi için faiz indiriminin sürdürülebilir olmasının yanı sıra; tapu alım-satım, belediye inşaat ruhsat, yol kanal vb. katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirimin uygulanması gerektiğini söyledi. Bu indirimlerin satış fiyatlarına olumlu yansıyacağını belirten Demirtaş, "Son olarak hükümetimiz 150 metrekarenin üzerindeki konutların KDV oranının 31 Mart 2017 tarihine kadar yüzde 18'den yüzde 8'e indirdi. Bu da kuşkusuz sektöre büyük hareket getirecek. İlk bakışta bunlar lüks konutlar içinmiş gibi gözüküyor olsa da kalabalık Türk aileleri bu tip konutlara yönelmek istiyor. Bu indirim, sene sonuna kadar faiz düşüşü ile birleşirse sektörde çok büyük dinamizm ve satış artışı yaşatır" diye konuştu.


İnşaat sektörünün canlanması için yavaşlayan kentsel dönüşüme de hız verilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, bina bazındaki dönüşümlerden ziyade ada, sokak, mahalle hatta semt bazında dönüşümlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Demirtaş, "Kentsel dönüşüm hızlanırsa elbette bundan inşaat sektörü ve ekonomimiz kazanır. Diğer yandan kentsel dönüşüme geniş bir perspektiften bakarsan, çarpık yapılaşmış büyük şehirlerimizi bir nebze olsun düzeltme, insanlara nefes alma mekânları yaratma imkânımız var. Bunu da değerlendirmeliyiz" dedi.


Yeni Asır