Mortgage

Mustafa Saydam: Konut kredisi faizleri düşecek!

Vakıf Bank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Saydam, kredi kaynak maliyetlerinin azalması ve MB ile BDDK'nin önlemleriyle yakın ve orta vadede konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün devam edebileceğini ifade etti.

SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi Kampanyası ile konut kredi faiz oranlarını yüzde 0,8 - 0,9 aralığına indiren VakıfBank, konut sektöründeki canlanmaya katkıda bulunan ilk bankalarımızdan oldu. Konut Finansmanı dosyamız için görüşlerine başvurduğumuz Vakıf Bank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Saydam, yalcın ve orta vadede konut kredisi faiz oranlannda düşüşün devam edeceğini, uzun vadede Türkiye'nin potansiyel konut talebini koruyacağını ve konut kredilerindeki hacmin ekonomideki büyümeyle dengeli bir şekilde artacağını kaydetti.


Dünyada ve Türkiye'de başlıca konut finansman yöntemleri nelerdir? Üretici ve tüketici açısından durum nasıldır?


Konut finansmanı yöntemleri; konut kredileri, ipoteğe dayalı menkul kıymet, lea-sing, gayrimenkul sertifikası gibi alternatiflerden oluşmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni, konut kredileridir. TÜİK verilerine göre Haziran 2016 tarihinde 106 bin 187 adet konut satılmış; bunun 36 bin 371 adedi ipotek teminatlı, yani kredili olarak gerçekleşmiştir. Aynca birikim ile birlikte devlet katkısını da içeren konut hesabı yönetmeliği 26.08.2016 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama konut sahibi olmayı kolaylaştıracak.


2016 yılının ilk yarısında Türkiye'de toplam konut satışlarının yüzde 31,88'i ipotek teminatlı olarak gerçekleşirken, 1-30 Haziran 2016 döneminde (bir aylık süreçte) bu oran yüzde 34,25 olmuştur.


Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak daha efektif


Konut sahibi olmak isteyen tüketici açısından bakıldığında, konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak daha efektif görünmektedir. Mayıs 2016 tarihi itibarıyla konut fiyat endeksindeki artış yüzde 14,55 olarak gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı İstanbul'da yaşanmıştır. Tüketicilerin artan konut fiyatlarına yetişememesi ve yeterli birikime sahip olmaması nedeniyle gelirlerine uygun olarak uzun vadede kira öder gibi ev sahibi olmak istemeleri, tüketicilerin bankalardan konut kredisi kullanarak konut sahibi olmalarındaki önemli sebeplerden biridir. Kullanılan konut kredilerinin sabit faizli ve uzun vadeli olması ödeme kabiliyeti açısından da güven vermektedir.


Üreticiler tarafından değerlendirildiğinde ise gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile satılan konutlar için tüketicinin konut kredisi ile finansman sağlaması oldukça önemlidir. Bu sayede üretici nakit akışı dengesini sağlayacak kredi riski ve operasyon işlemleri ile muhatap olmayacaktır. Üreticilerin temel gayesi konut üreterek tüketicinin kullanımına sunmaktır. Bununla birlikte bazı üreticiler kendi finansman yöntemleri ile de konut satışı gerçekleştirmektedir.


Konut kredilerinin Türkiye'deki tüm kredi türleri içindeki büyüklüğü ne kadardır? Vakıfbank'ın konut finansmanı miktarı ve oranı nedir?


12 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla sektördeki konut kredileri, toplam bireysel krediler hacminin yüzde 47,69’unu oluşturmaktadır. Bankamızın konut finansmanına ayırdığı pay, sektör oranlarına uyumlu gerçekleşmektedir. Konut kredileri plasmanımız 2016’nın ikinci çeyreğinde 16 milyar 170 milyon 335 bin TL’ye ulaşmıştır.


Türkiye'de konut üreticisi, hangi konut finansman araçlarını, hangi gerekçelerle kullanıyor? Bu durum nihai tüketici için nasıldır?


Konut üreticisi öncelikle banka kredisi ile finansman sağlamaktadır. Firmalar senetlerle vadeli satış yapabildikleri gibi gayrimenkul sertifikalarının yaygınlaşması ile birlikte alternatif finansman araçlarından da yararlanabilecektir. Ülkemizde gelişen bankacılık uygulamaları, özellikle bireysel krediler alanında tüketicilere alternatif çözümler üretebilmeyi başarmıştır. Konut kredilerinde uzun vade, sabit faiz, tüketici gelir ve harcama eğilimine uygun alternatif ödeme yöntemleri konut sahibi olmayı kolaylaştırmaktadır. Bankamız SarıPanjur ev kredisi ile artan taksitli, azalan taksitli, ara ödemeli, esnek ödemeli seçenekler sunarak bugüne kadar 360 binden fazla müşterisini ev sahibi yapmıştır.


Bankanızın konut kredisi faiz oranları ve koşulları nelerdir? Bankanızın ve genelde bankacılık sektörünün kredi dönüş oranı (diğer kredi türleriyle kıyaslayarak) nedir?


Bankamız 1 milyon TL'ye kadar olan yeni konut alımlarını içeren SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi Kampanyası düzenlemiştir.


•12 ay vadede yüzde 0,80,

•36 ay vadede yüzde 0,88,

•60 ay vadede yüzde 0,90,

• 120 ay vadede yüzde 0,95 aylık faiz oram ve kredi tutan üzerinden binde 5 kredi tahsis ücreti alınmaktadır.


Ülkemizde konut sahibi olmak güven açısından oldukça önemlidir. Yatırım aracı olarak da tercih edilen konut alımlarında talep oranı diğer kredilerle karşılaştırıldığında düşük seviyededir. Konut kredisi sektöründe talep oranı, 2016 yılı ilk yansı itibarıyla bireysel kredilerin yüzde 3,45'ini oluşturmaktadır. Bankamızın konut kredilerinin talep oram ise piyasa ortalamasının altında seyretmektedir.


En çok kredi kullanımı, hangi tür konutlar için (lüks, orta, alt gelire yönelik konutlar) yapılıyor?


Konut tercihleri kişilerin beklenti, aile yapısı ödeme gücü ve yaşam standartlarını yükseltme ihtiyacı gibi faktörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde karma bir yapı bulunmaktadır. VakıfBank, "halden anlayan bankacılık" anlayışıyla müşterilerinin ödeme gücüne uygun olarak sunduğu geniş konut kredisi yelpazesi ile her bütçeden, her kesimden müşterinin zorlanmadan ev sahibi olmasına yıllardır destek olmaktadır.


Konut satışlarının yüzde 40'ı ipotekli satış


Konut kredilerinin son yıllardaki seyri nedir? Yalan ve orta vadede bankanızın ve genelde bankacılık sektörünün konut kredisi oranı beklentisi nedir?


Son üç yıl itibarıyla toplam konut satışlarının yaklaşık yüzde 32-40'mm ipotekli satışlardan oluştuğu görülmektedir. 12.08.2016 tarihi itibarıyla sektörel olarak 150 milyar 966 milyon 185 bin TL'ye ulaşan konut kredileri hacmi istikrarlı artışım sürdürmektedir. Uzun vadede Türkiye'nin potansiyel konut talebini koruyacağı ve konut kredilerindeki hacmin ekonomideki büyümeyle dengeli bir şekilde artacağı düşünülmektedir.


Konut kredileri faiz oranlarının seyri hem sektörün iç dinamikleri hem de sektör dışındaki ulusal ve uluslararası gelişmelere bağlı olarak yön bulmaktadır. İç ve dış piyasalarda risk algısını etkileyen gelişmeler ve Merkez Bankası’nın enflasyon ve makro ekonomik istikrar üzerindeki yansımaları sonucunda alman kararlar doğrultusunda konut kredisi faiz oranlan etkilenmektedir. Yalan ve orta vadede özellikle kredi kaynak maliyetlerinin azalması ve finansal istikrarı tesis eden ve para politikasını belirleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınacak makro ihtiyati yöntemlerle birlikte konut kredileri faiz oranlamada aşağı yönlü hareketin devam edebileceğini öngörüyoruz.



TOKİ Haber