Konut kredisi ekspertiz raporu sorgulama!
Konut kredisiyle ev almak için evin ekspertiz sürecine girmesi gerekiyor. Peki ekspertiz süreci nasıl başlıyor? Nasıl sorgulanır? işte tüm merak edilenler...
Nakti olmayan birçok vatandaş konut kredisi kullanmak için bankalara koşuyor. Günümüzde ev sahibi olmanın en kolay yolu konut kredisi kullanmak oluyor. Konut kredisiyle ev almak için evin ekspertiz sürecinden geçmesi gerekiyor. Ekspertiz sürecinin detayları sizler için derlendi.
Ekspertiz süreci nasıl başlar?
Konut kredisi başvurusu yapıldıktan sonra ön onay alınıyor. Gerekli belgelerle bankaya başvuruda bulunduktan sonra ekspertiz süreci başlıyor. Evin ekspertiz sürecinden geçmesinin nedeni konut kredilerinde kredi kullandırım oranı olmasından kaynaklanıyor.
Ekspertiz değeri kaçtır?
Evin ekspertiz değerinin en fazla yüzde 80’i için konut kredisi kullanılabiliyor. Geriye kalan tutar için peşinat verilmesi gerekiyor.
Evin değeri nasıl belirleniyor?
- Konutun yüzde kaçının tamamlanmış olduğu
- Konutun yaşı ve metrekaresi
- Konutun konumu
- Knutun çevresinde yer alan diğer konutların değeri
- Konutun inşaat maliyeti
Ekspertiz raporunun geçerlilik süresi ne kadardır?
Ekspertiz yapılan bir konuta verilen ekspertiz raporunun geçerlilik süresi kanunlarca bir hükme bağlanmamıştır ancak genellikle 6 ay ve 1 yıl içerisinde güncelliğini kaybeder. Bankalar genel olarak eve daha önce ekspertiz yapılmış olmasına rağmen kendi anlaşmalı firmalarına ekspertiz yaptırma şartı aranıyor.
Ekspertiz raporu hazırlanırken dikkat!
- Binanın kimliği / açık adresi
- Kime ait olduğu / Türü
- Kaç katlı, kaç yaşında olduğu
- İmar durumu
- Gayrimenkulun fiziki durumu- İtibar
Ekspertiz raporuna itiraz
Binanın kaç katlı olduğu ve yaşı ekspertiz raporunu etkiliyor. Binanın imar ile ilgili bölümün de eksiksiz doldurulduğundan, binanın krediye uygunluğunun raporda yer aldığı belirtiliyor.