28 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporu!

Konut kredisi ekspertiz raporu!

Konut kredisi ekspertiz raporu hazırlanırken krediye konu olan taşınmaz gayrimenkul eksperi tarafından inceleniyor. Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik not alınıyor....




Konut kredisi ekspertiz raporu!


Konut kredisi ekspertiz raporu, bankaların verilecek olan kredi miktarını tespit edebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Kredi verilebilmesi için öncelikli olarak mortgage yasası kapsamında konutlarının değerinin tarafsız kuruluşlarca belirlenmesi gerekiyor. Bu bakımdan aslında birçok banka çeşitli gayrimenkul değerleme şirketleri ile anlaşmalar yaparak değerleme hizmetlerini bu şirketlerden alıyorlar. Gayrimenkulü yerinde gören kişiler banka personeli değil, gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışan eksperler oluyor. Uzman eksperle çalışılmadığı zaman doğru inceleme yapılamayacağı için ekspertiz raporlarında konuta biçilen değer beklenenden düşükte çıkabiliyor.


Konut kredisi ekspertiz raporu hazırlanırken krediye konu olan taşınmaz inceleniyor. Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik not alınıyor. Ayrıca bölge incelemesinde emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti yöntemlerinden uygun olan incelemeler de yapılıyor. Sonrasında konu taşınmazın ilgili tapu dairesinde üzerinde herhangi bir ipotek, şerh, irtifak hakları olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor. Bunun sonrasında ilgili belediyede, konu taşınmazın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi incelemeler de yapılarak hazırlık süreci tamamlanıyor.


Rapor aşamasında ise, her bankanın rapor formatına uygun bir biçimde raporlar ilgili eksperler tarafından yazılıyor ve kontrol sonrasında ilgili bankaya gönderiliyor. Banka rapor incelemesi sonucunda, onayladığı kredi tutarını müşterisine iletiyor. Müşteri bankadan ipotek tesisine ilişkin belgeleri alıyor ve tapu dairesine satıcı ile müracaat ediyor. Satış ve ipotek tesisi işleminden sonra ise banka ödemeyi satıcıya yaparak işlemi tamamlamış oluyor.




Ekspertiz lisansı nasıl alınır?
Ekspertiz raporu nereden alınır?
Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?





Geri Dön