Konut kredisi ekspertiz raporunda nelere dikkat edilir?
Konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de ekpsrtiz raporu olarak biliniyor. Peki, konut kredisi ekspertiz raporunda nelere dikkat edilir?
Konut kredisi ekspertiz raporunda nelere dikkat edilir?
Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak istiyorsanız banka sizden evin değer tespiti için gayrimenkul ekspertiz raporu istiyor. Ekpsertiz raporunu genellikle banka kendi yönlendiriyor. Değer tespit işlemi uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından yapılıyor.
Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kimselerin gelir durumunun ve kredi kullanılmak istenen evin aranan koşullara uygun olması gerekiyor.
Gerekli belgeler ile müracaat edilmesinin ardından banka ilk olarak kredi başvuru sahibinin aylık gelir durumuna bakıyor. Ayrıca kredi özgeçmişi de kredi notuyla ölçülüyor.
Kredi başvurusu ön onayın tamamlanmasının ardından ev için ekspertiz raporu alınıyor.Eksperler tarafından düzenlenen bu rapor sonucunda konuta ne kadar kredi verileceği belirleniyor. Peki, konut kredisi ekspertiz raporunda nelere dikkat edilir?
Ekspertiz raporunda, konutun ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlarının olup olmadığı,inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlar yer alıyor.
Aynı zamanda raporda gayrimenkulün değerini düşürebilecek ihtimallerde sıralanıyor. Raporda o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili değerlendirme yer alıyor.
Gayrimenkulün değerinin belirlenerek, raporun bankaya sunulmasının ardından banka, inceleme sonucunda belirlenen kredi miktarını müşteriye veriyor.
Konut kredisi ekspertiz raporu örneği!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com