27 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları düşerse ne olur?

Konut kredisi faiz oranları düşerse ne olur?

Mesken almak için konut kredisi kullanan kimseler, kredi kullandıkları faiz oranlarından daha düşük faiz oranları ile karşılaşabiliyor. Peki, konut kredisi faiz oranları düşerse ne olur? Konut kredisi yeniden yapılandırılabilir mi?



Konut kredisi faiz oranları düşerse ne olur?

Bir ev sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların diğer kredi türlerine oranla düşük faizli ve uzun vadeli kredi ürünleri olan konut kredilerinden faydalanabiliyor.


Konut kredisi kullanılması için, başvuru yapan kimsenin ve kredi kullanılmak istenen meskenin aranan koşullara uygun olması gerekiyor. Aksi halde yapılan konut kredisi başvuruları onaylanmıyor.


Başvurusu onaylanan tüketicilere bir ödeme planı hazırlanıyor. Ödeme planı dahilinde toplam borç ve taksit süresi ile borca eklenen kredi faizleri belirtiliyor.


Bu şekilde mesken almak için konut kredisi kullanan kimseler, kredi kullandıkları faiz oranlarından daha düşük faiz oranları ile karşılaşabiliyor.


Peki, konut kredisi faiz oranları düşerse ne olur? Konut kredisi yeniden yapılandırılabilir mi?


Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile, kredi tüketicileri mevcut borçları yapılandırabiliyor. Refinansman olarak da bilinen bu işlem ile ödenmekte olan konut kredisinin kapatılması ve mevcut faiz oranlarıyla yeni bir kredi tahsis edilmesi talep edilebiliyor. 


üşen faiz oranlarına nazaran daha yüksek faizle konut kredisi kullananlar kredi hesabını yeniden yapılandırarak:


-Dönemin düşük faizlerinden yararlanabiliyor.

-Taksitlerinizi azaltabiliyor.

-Daha az faiz ödeyebiliyor.


Refinansman kredisi kullananların dikkat etmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Tüketiciyi avantajlı hale getirme amacında olan refinansman kredisinde; avantaj için faiz indiriminden elde ettiginiz karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekiyor.


Yapılandırmada yeni bir kredi kullanılması nedeni ile yeni masraflar doğabiliyor. Tabi tüketici kredi kullanılan banka ile anlaşma sağlayabilirse, bu masrafların büyük kısmından kurtulabiliyor. Ancak bankayla anlaşma sağlanamazsa, refinansman kredisi açılırken karşılaşılabilecek masrafları dikkatle değerlendirmek gerekiyor. 


Konut kredisi faiz oranı nasıl belirlenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön