28 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri yükseliyor! 

Konut kredisi faizleri yükseliyor! 

En fazla ilgi çeken konut kredisi talebinde hız kaybı yaşandı.26 Haziran haftasında yüzde 5,38 artan konut kredisi talebi, 17 Temmuz haftasında yüzde 2,89'a kadar düştü. Kontu kredisi faiz kampanyalarında sona mı gelindi?



Koronavirüs salgını ile durgunlaşan ekonomiyi canlandırmak amacıyla kamu bankaları devreye girdi. Düşük faizli, uzun vadeli ve geri ödemesiz dönemli kampanyalarla hem ticari hem de tüketici kredilerinin önü açıldı. Özellikle Haziran başında kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi kampanyası canlanmayı getirdi. Merkez Bankası da kredi büyümesine zorunlu karşılık teşvikiyle destek sağlıyordu. Fakat, son günlerdeki gelişmeler Türkiye ekonomisinin büyümesini de yakından ilgilendiren bu kredi genişlemesinin sonuna gelindiğini işaret ediyor. 

Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; edinilen bilgilerde, kamu bankaları kredi faizlerinde artışa gidiyor, vadeler ve geri ödemesiz dönemleri azaltıyor. İkinci el konut kredisi faiz oranı 5 baz puan artırıldı, ödemesiz dönem 1 yıldan 3 aya düşürüldü. Birinci el konut kredileri içinse kamuda halen yüzde 0,64 seviyesi korunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) dün açıkladığı verilere göre kamu bankalarında tüketicilerin ihtiyaç, konut ve taşıt kredi talebinde yavaşlama görüldü. 

Merkez Bankası'nın verilerine göre ise 10 Temmuz haftasında bankaların ortalama konut kredisi faizi yüzde 9,05'ten yüzde 9,09'a çıktı. 

Konutta artış hızı yüzde 2,89'a indi

En fazla ilgi çeken konut kredisi talebinde hız kaybı yaşandı. Kamu bankalarında konut kredisi artış hızı kampanyanın başladığı haziranın ilk haftasını takip eden 12 Haziran haftasında yüzde 2,9, 19 Haziran haftasında yüzde 4,64, 26 Haziran haftasında yüzde 5,38 arttı. 3 Temmuz'da yüzde 5,06 ile yine güçlü bir artışa işaret eden kamu konut kredisi artış hızı 10 Temmuz haftasında yüzde 4,28 oldu. 17 Temmuz haftasında ise keskin bir yavaşlamayla yüzde 2,89'a kadar düştü. 17 Temmuz itibariyle de konut kredisi stoku 160.2 milyar TL oldu. 

Hem veriler hem de konuya yakın kaynakların açıklamaları ekonomik büyüme için de desteklenen kredi genişlemesinde artık sonu doğru gelindiği işaretini veriyor. Özellikle düşük faizler ve aktif rasyosu sebebiyle bankaların da mevduat küçültme çabaları bankaların en büyük finansman kaynağının da artış hızını kaybetmesine sebep olmuştu. 

Konut kredisi faizleri yükseliyor! 

Konut kredisinde avantaj 1.elde!

0.64 faizli konut kredisi ne zaman bitecek?


Geri Dön