04 / 09 / 2024

Konut kredisi ile ev almayı düşünenlere 'denklem bozacak' hususlar! 

Konut kredisi ile ev almayı düşünenlere 'denklem bozacak' hususlar! 

Konut fiyatlarının fahiş rakamlara ulaştığı şu günlerde vatadanşlar kredi ile konut sahibi olmaya çalışıyor. Peki kredi ile ev almak ne kadar mantıklı?



Son dönemlerde konut fiyatları fahiş rakamlara ulaştı. Özellikle büyükşehirlerde ev sahibi olmak neredeyse imkansız hale geldi. 'Kira ödemektense kredi ile ev sahibi olmak istiyorum' diyenler için 'denklem bozacak' hesaplama ortaya çıktı. Yatırım Kararı isimli twitter kullancısı sosyal medya hesabından kredi ile ev almak isteyenlerin eksik hesaplama yaptıklarını söyledi. 

Yatırım Kararı, konut sahibi olmak isteyen vatandaşları uyararak, hesap etmedikleri, denklem bozabilecek hususları açıkladı. İşte Yatırım Kararı'nın X'ten yaptığı o paylaşım...

Yatırım Kararı @yatirimkarari
Konut kredisi konusu ile ilgili herkes ekonomik gündem üzerinden hesaplama yapıyor ama bence eksik.

Hesap etmedikleri denklem bozabilecek hususlar var.

Öncelikle;

1- Hiç gayrimenkul yatırımınız yoksa
2- Şu an 20.000TL ve üzeri kira ödüyorsanız
3- Daha önce biriktirdiğiniz bir miktar paranız varsa
4- 2mn - 2.5mn düzeyinde ev bulabiliyorsanız
5- Özellikle 2mn TL altında ev bulabiliyorsanız (Bazı ilanlar piyasa fiyatından aşağıya düşüyor, niyeti olanların şimdiden favori takip listesi oluşturup krediler açılana kadar istatistik tutması lazım)

Neden ev almayı düşünmeyesiniz?

Hesaba katılmayan en büyük denklem beklenen İstanbul Depremi. Bugün, yarın, 1 sene veya 10 sene sonra kimse bilemez. Ancak 1999 yılında yapılan araştırma  30 sene içerisinde %60 dolaylarında olma ihtimali olduğunu söylüyordu. Medyada gördüğümüz ve bu alanda uzman olan önemli isimlerde an meselesi diyor zaten. Bu gibi durumlarda nakitte veya hisse senedinde kalanlar için can yakıcı bir zaman dilimi olacaktır ancak gayrimenkul yatırımlarının fiyatı ise tavan yapacaktır. Özellikle konut stokunun ciddi azalması, ekonomik aktivitenin modern taş devrine dönecek olması gibi şu an can kaybını dahi belirtmediğim ciddi sebepler yüzünden deprem riskine göre kendinizi ayarlamanız gerekliliği her daim masada olmalı ve unutmamalısınız.
 
Hadi buna bağlı ben yatırım yapmam diyenler olsun.

Şu yazacaklarımı kendi nezdinizde değerlendirin ve isterseniz 10 senelik bir Excel tablosu oluşturun kendinize.

İlk olarak yatırım yapmakta uzman olmayan kişiler için, özellikle bu durumu bu sene çokça gördük son 2 senede kendini kral zannedenler soytarıya dönüştü, bu kişiler nezdinde oluşacak fırsat maliyeti 3 kalemde belirlenir bizim ülkemizde. 

1-Altının olası getirisi
2-Mevduat getirisi
3-Dolar kuru getirisi

Diğer denklemler ise;

1-Sayısı belirsiz göç dalgası?
2-Konut üretiminde artan maliyetler?
3-ENAG enflasyonu?
4-Faiz indirimleri?

Hepsini belirli bir periyotta denkleme katınca size ne söylüyorlar?

Popülist söylemler ile akıl veren o koca koca üstatların çoğu sizden bizden daha iyi yatırımcı değiller çoğu konuda. 3-4 sene önce başlayan serüvende bunu ziyadesiyle gördük. 

Merkez Bankası açıkladı: Konut kredisi kullanımı 410 milyar 248 milyon TL oldu!

3 milyon TL konut kredisinin geri ödemesi ne kadar? Konut kredisi ile ev almak isteyenler dikkat! Faizler güncellendi!

'Konut kredisi faizleri düşecek' haberine kimler sevindi? Vatandaş gerçekten ev almak istiyor mu?

Geri Dön