Sektörel

Konut kredisi kampanyası nasıl uygulanmalı? Konut yetersizliği için en uygun çözüm ne?

Gelecek günlerde vatandaşın gelirine göre farklı faiz oranlarıyla yeni konut kredisi kampanyasının açıklanacak olması sektör tarafından değerlendirildi. Peki Konut kredisi kampanyası nasıl uygulanmalı? Konut yetersizliği için en uygun çözüm ne? İşte ayrıntılar... Gelecek günlerde vatandaşın gelirine göre farklı faiz oranlarıyla yeni konut kredisi kampanyasının açıklanacak olması sektör tarafından değerlendirildi

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen konut kredisi kampanyası ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Gelecek günlerde vatandaşın gelirine göre farklı faiz oranlarıyla yeni konut kredisi kampanyasının açıklanacak olması sektör tarafından değerlendirildi. Kampanyanın ev fiyatlarını yükseltebileceği endişesi gündeme geldi. 

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Mehmet Akif Soysal, bugünkü köşesinde konut kredisi kampanyasını kaleme aldı. 

Konuya ilişkin yazısına, bu sıralar ihracatçıların döviz kurunun yükselmesi talebi ile konut üreticilerinin kredi kampanya talebinin gündemde olduğunu belirterek başlayan Mehmet Akif Soysal, kulislerden alınan bilgilere göre konut sektörünün talepleri için bazı görüşmelerin yapıldığını belirtti. 

İşte konut kredisi kampanyası ile ilgili ayrıntılar...

Konut kredi kampanyası ile ilgili yapılan görüşmelerin gerekli ve doğal olduğunu aktaran Mehmet Akif Soysal, taleplerin makro ekonomi verilerine ve nihayetinde temel ekonomi hedeflerine uygunluğunun gözetilmesi gerektiğini belirtti. 

"İnşaat sektörü, yapısı itibariyle onlarca iş koluna doğrudan veya dolaylı olmak üzere katkı yapan ve mahiyeti itibariyle ekonomiye hız kazandıran baş atı sektördür" ifadelerini kullanan Soysal, mesken ihtiyacanın kutsal ve anayasak olması sebebiyle halk nezdinde öneminin büyük olduğunu aktardı.

Soysal, konuyla ilgili olarak "Ekonominin karmaşık ve bağdaşık yapısı nedeniyle alınan kararların diğer etkileri kısa ve uzun vade olarak gözetilsin" dedi ve geçmiş dönem uygulamalarından örnek alındığında, düşük faizli kamu sübvanseli ve kamu bankaları merkezli konut kredisi kampanyasının görüleceğini ifade etti. 

Bu tarz bir çalışmanın çözümden çok sorun üreteceğine vurgu yapan Soysal, "Konut sahibi olamamanın önünde krediye ulaşma sorunu öncelikli değildir. Zira konut arzında sorun vardır" açıklamasında bulundu. Son 3 seneye yakın bir süredir yıllık üretilen ortalama 500 bin konuta karşılık talebin 850 bin civarında olduğunu vurguladı. 

Sosyal, bu durumda ortada 1 milyona yakın konut açığı olduğunu dile getirdi. 

"Arzın talebe yetişemediği her şekilde ve her üründe fiyatların artışı kaçınılmazdır" şeklinde konuşan Soysal, bugün bu sorunun yaşandığına, iki yıl arza yeterli konut üretimi olmayınca fiyatların nerelere vardığını görüldüğüne dikkat çekti. 

Konutta sorunun orta gelirli hane halkına uygun konut üretiminin talebin gerisinde kalması olduğunu belirten Soysal, bu nedenle uygulanması gereken teşvikin üretimin artması üzerine olması gerektiğini söyledi. 

"Konut kredisinde yapılacak bir teşvik arzı az olan malı daha da kıymetlendireceği için konut fiyatlarının yükselmesine sebep olacaktır" diye konuşan Soysal, konutta kredi desteğinin nasıl olması gerektiğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

KONUTTA KREDİ KAMPANYASI NASIL OLMALI? 

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Mehmet Akif Soysal, konut kredisi yerine imalatı arttıracak kredi teşvikinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Örneğin, imalat seviyesinin yüzde 30'a ulaştığı projeleri 6 ayda bitirmek karşılığında proje finansmanı sağlanabileceğini ya da ruhsatı alınmış projenin 12 ayda bitirilmesi karşılığında proje finansmanı sağlanabileceğini belirtti.

Sermaye kredisi şeklinde kuralsız kullandırıma uygun krediler kesinlikle kullanıma verilmemesi gerektiğinin altını çizen Soysal, "Proje finansmanı ile verilecek krediler bir anda kullanıma sunulmaz ve ilerleme anlaşma ile uyumlu olduğu müddetçe verilir" dedi ve bu şekilde kaynağın doğru yere doğru zamanda harcanmış olacağını aktardı. 

TOKİ resmen il il çekiliş takvimini duyurdu! TOKİ kura sonuçları nereden öğrenilir? İl il TOKİ kura takvimi sorgulama...

İmar barışı çıkacak mı? İmar affında son dakika! İmar barışı bekleyenler hemen bakın!

Benzin, motorin ve LPG'de Aralık şoku! Zam ve indirim... Opet, PO, Shell, Total 2 Aralık 2022 fiyat listesi