Konut kredisi kime ödenir?
Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, değerine karşılık verilen kredi olarak ifade ediliyor. Peki, konut kredisi kime ödenir?
Konut kredisi kime ödenir?
Konut kredisi ile uzun vadede düşük faizli bir şekilde ev sahibi olunabiliyor. Konut kredisi, bankacılar arasında mortgage kredisi, halk arasında da ev kredisi olarak da biliniyor.
Konut kredisi konutun teminat altına alınması (ipotek) şartıyla veriliyor. Konut kredisi tamamıyla ödendiğinde ipotek (teminat, rehin) kalkıyor. Konut Kredisi vermeden önce banka kredi alacak şahıslarda kredibilite şartları arıyor.
Sabit geliri olan ancak konut almak için yeterli nakit parası bulunmayan herkes, bankaların konut kredisi paketlerinden yaralanarak, ev sahibi olabiliyor. Konut kredisi başvurularında aranan şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.
Konut kredisi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek yapılabileceği gibi; internet üzerinden de yapılıyor. Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor.
Konut kredisi kullanma süreci kişinin bankaya yaptığı başvuru işle başlamış sayılıyor. Başvurunun kabul edilmesinin ardından teminat gösterilen eve ekspertiz gelerek evin değerini belirliyor. Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor.
Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor. Konut kredisi ödemeleri krediyi kullandığınız bankata yapılıyor. Kredi ödemeleri bittiğinde konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor.
Hangi evlere konut kredisi verilmez?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com