01 / 05 / 2024

Toplu konut kredisi kime verilir?

Toplu konut kredisi kime verilir?

Yazlık, dinlenme ya da tatil amaçlı kullanılacak konut projeleri ile pansiyon, turizm ve konaklama alanı olarak onanmış projelere toplu konut kredisi açılabilir mi? Toplu konut kredisi kime verilir?



Toplu konut kredisi kime verilir?

Krediden yararlanabilecek projeler ve kişiler Toplu konut yapımcılarına kredi açılmasına ilişkin tebliğ kapsamında açıklanıyor.


Tebliğe göre, kredi, brüt İnşaat Alanı 150 m2’ye (150.00 m2 dahil) kadar olan konutlar için açılıyor. 


Ancak, yazlık, dinlenme ya da tatil amaçlı kullanılacak konut projeleri ile uygulama imar planında, II. konut, pansiyon, turizm ve konaklama alanı olarak onanmış projelere kredi açılmıyor.

             

Kredi açılacak projelerin 2/9/1997 tarih ve 23098 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan " Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" e uygun olarak inşa edilmesi zorunludur.

             

(Toplu Konut Yapımcıları aracılığı ile kredi kullanacak kişilerde,

             

a) Krediler, karı koca ve reşit olmayan çocuklar için aile birliği esasına göre bir defa kullandırılır.

             

b) Krediden yararlanabilmek için kredi talep eden kişinin; kendisine, eşine veya reşit olmayan çocuğuna ait tapuya kayıtlı bağımsız bir konutunun bulunmaması gerekir.

             

c) Toplu Konut Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde kendisi, eşi veya reşit olmayan çocukları için daha önce Toplu Konut İdaresinden kredi kullanmamış ya da halen kullanmıyor olması gerekir.

             

ç) Kredi talep edenler, örneği ekte yer alan "Beyanname ve Taahhütname"yi düzenleyerek, bu şartları sağladıklarını beyan ve taahhüt etmek zorundadırlar.

             

Yukarıdaki şartlara uymayan proje ve kişilere kredi açıldığının tesbit edilmesi halinde, açılan kredinin ödenmesi durdurulur ve o güne kadar kullanılan kredinin tahsilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51 inci Maddesinin 1 inci fıkrasında yeralan gecikme zammı oranı uygulanır ve kullanılan kredi gecikme zamlı olarak tahsil edilir. Bu oranın aynı maddenin son fıkrasına göre Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmesi halinde yeni oran uygulanır.

             

Kredi kullanılarak edinilen konutun yine aynı şartlara haiz bir başkası tarafından devir alınması halinde kredi borcu devredilir. Aksi takdirde, borç Bankaca, usulüne ve sözleşme hükümlerine göre muaccel hale getirilerek tahsil edilir.


Toplu konut yapımcılarına kredi açılması!


Geri Dön