Konut kredisi kullanan KDV iadesi alamayacak!
Vatandaşların konut almak için kullandığı kredilerde KDV iadesinin bulunmadığı ortaya çıktı. 150 metrekare ve üstü evlerin satın alınmasında ödenen yüzde 18 KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi ve müteahhitlere yönelik KDV iadesi sektörde bilgi kirliliğine neden oldu.
Vatandaşların konut almak için kullandığı kredilerde KDV iadesinin bulunmadığı ortaya çıktı.
150 metrekare ve üstü evlerin satın alınmasında ödenen yüzde 18 KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi ve müteahhitlere yönelik KDV iadesi sektörde bilgi kirliliğine neden oldu.
Konu iki milyondan fazla kişiyi ilgilendirince adeta bomba etkisi yarattı ve insanlar iadenin olup olmayacağını merak etti.
KDV iadesiyle ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir Atilla HİNTOĞLU anlattı.
Hintoğlu yaptığı açıklamada;
Televizyonlarda ve internet sitelerinde haberi görenler haklı olarak, konutlarını satın aldıkları inşaat firmalarından ve konut kredisi kullandıkları bankalardan kendilerinden haksız yere alınan KDV'lerin iadesini talep ettiler. Çünkü haberde; Bankaların konut kredisi kullananlardan KDV aldıkları ve hatta ayrıca inşaat firmalarının da konut kredisi kullanan vatandaşlardan bilmeden haksız yere KDV tahsil ettiği yazıyordu.
İddiayı ortaya atan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Sayın Mahmut Şahin, bir şeyleri karıştırmıştı anlaşılan.
İddiasını dayandırdığı ve tüketicilerin bilmediğini söylediği şey ise; 3065 sayılı KDV kanununun 17. Maddesiydi. Söz konusu madde KDV kanunundan istisna edilen bazı iş ve işlemleri düzenlemektedir.
Ve bahsedildiği gibi Kredi ile konut alanların KDV'den muaf olacağı gibi bir açıklama ne bu maddede ne de kanunun herhangi bir yerinde mevcut değildir.
Sanırım, Sayın Şahin'in anlatmak istediği şey; KDV Kanunu'nun 17. Maddesinin 4.fıkrasına 06.03.2007 tarihinden geçerli olmak üzere 5582 sayılı Konut Finansmanı Kanunu'nun 35. Maddesi ile eklenen (ş) bendi idi.
Söz konusu bent uyarınca; "2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinde tanımlanan konut finansmanı amacıyla teminat gösterilen veya ipotek konulan konutun, konut finansman kuruluşları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ya da üçüncü kişilere teslimi (müzayede mahallinde yapılan satışlar dahil) ile bu şekilde alınan konutun, konut finansman kuruluşları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı veya ipotek finansmanı kuruluşları tarafından teslimi (müzayede mahallinde yapılan satış dahil)" KDV'den istisna tutulmuştur.
Kanun metninden de açıkça görüleceği üzere, teslimi KDV'den istisna edilen şey; Kullandığımız konut kredisine karşılık olarak krediyi aldığımız bankaya teminat veya ipotek olarak taahhüt ettiğimiz yani üzerine kredi çektiğimiz konutun; kredi borcumuzu ödeyemememiz ve sair nedenlerle; krediyi çektiğimiz bankaya(Konut Finansman Kuruluşu) devri veya icra yoluyla söz konusu konutun üçüncü bir şahsa satışı ve hatta bankaların bu şeklide devraldıkları konutları tekrar satışıdır.
Dolayısıyla; Konut kredisi kullanarak satın aldığımız bir konutun KDV'den istisna olması ve dolayısıyla alışta ödediğimiz KDV'nin geri alınabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Ayrıca, Bankadan konut kredisi kullandığımızda banka bizden KDV tahsil etmez, hatta yasa gereği ipotekli konut kredilerinde Bankalar alıcıdan diğer kredilerden yaptıkları BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) ve KKDF(Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) tahsilatını da yapamaz.
İster Konut kredisi kullanılarak, isterse kullanılmayarak, her ne şekilde olursa olsun satın alınan konutun KDV'sini tahsil eden taraf, doğal olarak onu satın aldığımız inşaat firmasıdır. Ve üzülerek belirtmek isterim ki; yürürlükteki vergi mevzuatımıza göre, konut kredisi ile ve/veya peşin olarak alınan bir konut için yasa gereği ödenen KDV'nin mahkemeler de dahil herhangi bir merciye başvurularak geri alınabilmesi mümkün değildir.
Satın aldığınız konut %1 KDV oranına tabi iken İnşaat firması bizden %8 veya %18 KDV tahsil etmiş ise; ki bu da İnşaat firmasının lehine olmayacağından çokta rastlanır bir durum değildir. Ancak böylesine istisnai bir durumda KDV Kanunun ''fazla ve yersiz ödenen KDV'' hükümleri dairesinde fazladan ödenen KDV'yi geri isteyebiliriz.
İki gündür kamuoyunu meşgul eden bu tartışma; Vergi kanunları gibi son derece girift ve uzmanlık gerektiren bir alanda açıklama yaparken ne derece dikkatli (!) ve özenli (!) olunması gerektiğini bir kez daha göstermiştir.
KONUT KREDİSİ İLE ALINAN EVİN KDV'Sİ GERİ ALINABİLİR (Mİ)?
Aslında cevap kısa ve net;
HAYIR, ALINAMAZ.
Sabah