Genel

Konut kredisi kullanırken zarar etmemenin 10 yolu!

Konut Kredisi Danışmanlık Hizmetleri'nin Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan vatandaşları konut kredisi kullanırken dikkat etmeleri gereken 10 önemli husus konusunda uyardı. İşte o uyarılar...

Konut Kredisi Danışmanlık Hizmetleri'nin Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan'ın 10 uyarısı şöyle:

KONUT BULMADAN KREDİYE BAŞVURMAYIN

Satın alacağınız konutu bulmadan banka başvurusu için zaman harcamayın; fiyatlar haftalık olarak güncellendiği için ilerlemeye hazır olduğunuz gün itibariyle size en uygun bankayı belirlemek daha avantajlıdır.

FARKLI BANKALARA DANIŞIN

Düzenli çalıştığınız bankanın önerileriyle yetinmeyin fiyat teklifleri bankadan bankaya büyük farklılık gösterir

YILLIK MALİYET ORANINA DİKKAT EDİN

Kredide sadece faiz oranına değil, ödenen komisyon, masrafları ve sigortaları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edin.

ÇOK SAYIDA KREDİ BAŞVURUSU YAPMAYIN

Banka T.C. Kimlik numaranızı kullanarak geçmiş kredi ve borç ödemelerinizi araştırır. T.C. Kimlik numaranızı çok sayıda bankaya ayrı ayrı vermek çok sayıda bağımsız kredi talebinin oluşmasına ve dolayısıyla bankaların gözünde kredi skorunuzun düşmesine sebep olabilir.

VADEYE DİKKAT!

Uzun vadeli kredi her zaman en uygun çözüm değildir; uzayan vade aylık taksiti düşürür ama faiz yükünü ve toplam maliyeti yükseltir. Taksiti bütçenize uygun bir seviyeye çekerken toplam faiz tutarını minimumda tutan en uygun vadeyi belirleyin.

EKSPERTİZ RAPORUNU İNCELEYİN

Kredi hesabında konutun satın alım değeri değil, bağımsız değerleme şirketlerince tesbit edilecek ekspertiz değeri kullanılır. Ekspertiz raporunu bankadan isteyip inceleyebilirsiniz.

SİGORTALARI DA İNCELEYİN

Konut kredilerinde sadece DASK (deprem) ve konut sigortaları zorunludur. Bankanın talep edebileceği hayat veya ferdi kaza sigortaları zorunlu değildir, ancak ileride başınıza birşey gelirse ailenizi kredi yükünden korur

GELİRİNİZ VE KREDİ TAKSİTLERİ

Kredi değerlendirmesinde düzenli gelirinizin belgeleyebildiğiniz kısmı baz alınır; hesaplanan taksitin belgelenen geliriniz içindeki payı %50den küçük olmalıdır.

EK ÖDEMELERİ ÖNCEDEN BİLDİRİN

İleride beklediğiniz ek prim veya dönemsel gelirlerinize bağlı olarak ara ödemeler planlıyorsanız bunları en baştan bankaya belirtin ve hesaba katılmasını sağlayın. Daha sonra yapılacak ek ödeme ve değişiklikler anaparanız üzerinden %2 cezaya tabi olabilir.

'SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU'NU İNCELEYİN

Kredi sözleşmesini imzalamadan en az 1 gün önce bankanın size Sözleşme Öncesi Bilgi Formu sunması gerekir. Kanunen en az 1 gün inceleme hakkınız olan bu formda kredi ile ilgili tüm şartlar ve masraflar belirtilir.

HÜRRİYET