27 / 11 / 2024

Konut kredisi maliyetleri arttı ev alacaklar beklemede!

Konut kredisi maliyetleri arttı ev alacaklar beklemede!

Yeni yılla birlikte 16 banka faiz oranlarını yukarı çekince, konutta 100 bin liralık kredinin 10 yıllık vade maliyeti 9 bin lira arttı. Ev almak isteyen tüketiciler ise kredi maliyetlerindeki bu artıştan tedirgin olunca beklemeye geçti...




Yeni yılla birlikte 16 banka faiz oranlarını yukarı çekince, konutta 100 bin liralık kredinin 10 yıllık vade maliyeti 9 bin lira arttı. Ev almak isteyen tüketiciler ise kredi maliyetlerindeki bu artıştan tedirgin olunca beklemeye geçti.


Bu yıl konut kredilerinde aylık taksit bin 319 liradan bin 393 liraya yükselirken 100 bin liralık kredinin 10 yıllık vadede tüketiciye toplam maliyeti yaklaşık 9 bin lira arttı. Kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle ev almak isteyen tüketicilerin bir kısmı bekleyişe geçti. 18 bankanın verilerinden derlenen bilgiye göre, yeni yılla birlikte bankaların sunduğu yıl sonu fırsatları sona ererken tam 16 banka Ocak ayında faiz oranlarını yukarı yönlü revize etti. Birkaç banka faiz oranını yüzde 1'e kadar artırdıktan sonra tekrar yüzde 0,90 seviyelerine indirdi.


TAKSİTLER ARTTI


Faiz oranları yükselirken buna paralel olarak aylık taksit miktarı ve maliyet oranlarında da artışlar gözlendi. Aralık ayında 100 bin lira kredi için 10 yıl vadede ödenen en düşük aylık taksit bin 319 lira iken Ocak ayında bu miktar 75 lira artarak bin 393 liraya yükseldi. Oranlarda geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise yüzde 24'lük bir artış görülüyor.


ARTIŞ SÜRER


Konutkredisi.com.tr'nin kurucu ortağı Onur Tekinturhan, konut kredisi faizlerinde kısa vadede bir miktar daha artış beklediklerini belirtti. Tekinturhan, uzun vadede faizlerin daha düşük seviyelere ineceğine inandıklarını ifade etti.


UZUN VADEDE YAPILANDIRIN


Tekinturhan, aradığı gayrimenkulu yakalayan tüketicinin kredisini 1-2 sene içinde yapılandırarak, maliyetini ciddi şekilde azaltabileceğini vurguladı. Tekinturhan ayrıca, kredi darboğazından çıkmak için uğraşan tüketicilere ev teminatıyla daha düşük faizle borç birleştirme, kredileri bir araya toplayarak daha uzun vadede yapılandırma gibi çözümleri değerlendirmelerini tavsiye etti.


Yenişafak Gazetesi 


Geri Dön