12 / 05 / 2024

Konut kredisi vadesini azaltma!

Konut kredisi vadesini azaltma!

10 yıl vadeli bir konut kredisi kullandığınızı ve kredi taksit ödemelerinizi zorlanmadan zamanında yaptığınızı düşünelim. Daha fazla taksit ödemek veya toplu ödeme yaparak vadenizi azaltmak isteyebilirsiniz. İşte konut kredisi vadesini azaltma işlemleri..



Konut kredisi vadesini azaltma!

10 yıl vadeli bir konut kredisi kullandığınızı ve kredi taksit ödemelerinizi zorlanmadan zamanında yaptığınızı düşünelim. Daha fazla taksit ödemek veya toplu ödeme yaparak vadenizi azaltmak isteyebilirsiniz.


Kredi vade azaltma işlemi, ilgili bankada yapılabiliyor. Kredi yapılandırma ile;

-Dönemin düşük faizlerinden yararlanabiliyor.

-Taksitlerinizi azaltabiliyor.

-Daha az faiz ödeyebiliyor.


Yapılandırma ile konut kredisi vadesi azaltılabildiği gibi ara ödeme olarak yapılan toplu ödemeler de vadeyi kısaltabiliyor. Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.


Ayrıca, faiz indirimlerinden de yararlanmak konut kredisi vadesini azaltan yöntemler arasında yer alıyor. Vadenin azaltılması ile konut kredisi borcu daha kısa zamanda bitirilebiliyor.


Konut kredisi peşinatı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön