19 / 05 / 2024

Konut kredisi yüzde 1.25'le alınabilecek!

Konut kredisi yüzde 1.25'le alınabilecek!

Hazine ihalesinde faizin yüzde 10.10 çıkması ardından gösterge bono faizinin yüzde 9.92'ye gerilemesi aynı gün içinde kredi faizlerine yansıdı



Merkez Bankası'nın faizi tek haneye indirip üç yıl sabit tutacağını açıklamasının ardından tek haneyi gören gösterge bono faizleri vatandaşın cebine hemen yansıyor. Bono faizinin tarihi düzey olan tek haneyi bulmasıyla büyük bankaların tamamı faiz oranlarını indirmeye başladı. Garanti Bankası konut kredisi faiz oranıın 5 puan, otomobil kredisini 10 puan ve tüketici kredilerini ise 20 puan düşürdü. Akbank ve Yapı Kredi Bankası'nın da benzer oranlarda indirim sağlandığı öğrenildi. Bankaların faiz indirimi ile ilgili açıklamaları bugün yapmaları bekleniyor. Böylece tek haneli faiz döneminin ilk yansımaları piyasada kendisini buldu.

Bono faizinin tek haneyi görmesiyle birlikte harcamaların artacağına olan inançla faiz oranlarını düşüren bankacılar, tek haneli faizin kalıcı olması durumunda indirime devam edileceğini belirtiyor. Bankacılar Merkez Bankası'nın gecelik faizi yüzde 7'ye kadar indireceğini bono faizinin ise yüzde 9 düzeyinde kalacağını tahmin ediyor. Bu durumun uzun süre varlığını koruması durumunda konut, otomobil ve tüketici kredilerinin de bu faiz oranlarına yaklaşması bekleniyor.

DAHA ÇOK İNMESİ GEREKİYOR
Geçen hafta Merkez'in piyasa faizini de tek haneye indirme planının açıklamasının ardından Halk Bankası konut kredisi faizini üç yıla kadar 1.18'e çekmişti. Banka 5 yıllık krediyi yüzde 1.23'e 10 yıllık krediyi ise yüzde 1.27'ye indirmişti. Halkbank bu indirimle hala piyasadaki en ucuz kredi faizine sahip banka. Bu faizin bile yıllık bileşik tutarı yüzde 15.80'i buluyor. Bankanın 10 yıl vade için belirlediği faiz oranı olan yüzde 1.27'nin yıllık bileşik tutarı ise yüzde 16,35'e denk geliyor. Oysa gösterge bono faizi yüzde 9,92 ile tarihi en düşük düzeye geriledi. Kredilerde en iyi kredi faizi ile bono faizi arasındaki fark 6 puanı geçiyor. Bankaların genelinin uyguladığı kredi faiz oranı ile bono faizi arasındaki fark ise 7-8 puanı geçiyor. Uzmanlar bono ile kredi faizleri arasındaki farkın en fazla 2 puan olması gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle konut kredisi faizlerinin yıllık bileşik yüzde 12.5'e kadar inmesi gerekiyor. Bunun aylık karşılığı ise yüzde 0.98'lik faiz. Bono faizi yüzde 10'un altına gerileyince kredi faizlerinin dünyaca kabul edilebilir ölçü olan 2 puan fazlası yani yıllık yüzde 12, aylık ise yüzde 0.95'e gerilemesi gerekiyor.

Eğer bono faizi uzun süre tek hanede kalırsa bankalar Merkez'in çizdiği üç yıllık perspektife inanıp aynı hareketi kredi faizlerinde yansıtacak. Bu durumda kredi faizinin de 2 puan fazla yeni yüzde 11'lere kadar gerilemesi ihtimali yüksek. Bu durumda bankaların aylık kredi faizini yüzde 0.88 olarak ilan etmesi gerekecek.

İLK GÜNDEN 9 BİN LİRA KAR
Bono faizinin inmesiyle ortalama yüzde 1.35 ile konut kredisi alan vatandaş şimdi yüzde 1.25 ile kredi alabilecek. Böylece 10 yıl vadeli 100 bin TL'lik konut kredisi alan vatandaşlar aylık bin 688 lira taksit ödemek yerine bin 613 lira taksit ödeyecek. Ayda 75 lira daha az ödeyecek olan vatandaşlar 10 yıl sonunda da 9 bin lira daha az faiz ödemiş olacak. Faiz oranlarının beklendiği gibi yıllık yüzde 11'e çekilmesi durumda ise vatandaşların faiz kazancı 30 bin lirayı bulacak.
Rahim AK/Gazete Habertürk


Geri Dön