Mortgage

Konut kredisinde dikkat edilmesi gerekenler!

Yüksek faiz oranlarından ev almaya cesaret edemeyenler faiz indirimiyle birlikte ev sahibi olmanın hayalini tekrar kurmaya başladı. Kamu bankaları konut kredisinde faizleri yüzde 0,99'a indirdi. Peki konut kredisi almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler neler? 

Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına düşürmesi ev almak isteyenlere umut ışığı oldu. Artan faizler konut sektöründe ciddi bir bunalıma sebep olmuştu. Haziran ayında kredi çekilerek alınan ipotekli konut satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 azaldı. TÜİK’in konut satış istatistiklerine göre geçen yılın Haziran ayında 47 bin 648 ipotekli konut satılırken bu sayı bu yılın Haziran ayında 7 bin 319’a düştü. 

Birgün Gazetesi'nden Ozan Gündoğdu'nun haberine göre, kamu bankaları konut kredi faizleri aylık 1 puanlık psikolojik sınırın altına yüzde 0,99’a düşürdü. Kredi faizlerinin düşüşü sektörde olumlu etkiler yaratacak. Sektör temsilcilerine göre şu an konut almanı tam zamanı. Yapılan kampanyalarla 180 ay vade imkanıyla kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün. 

15 YILLIK BORCUN KOŞULLARI NELER?

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank konut kredi faizleri aylık yüzde 0,99’a düşürüldü. Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün. Ancak uzmanlar her vatandaşın kredinin koşullarını düşünerek bu adımı atması gerektiği belirtiyor. 

KONUT KREDİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1- 15 yıl vadeli aylık yüzde 0,99 faizle alınan bir konut kredisi için 15 yılın sonunda yüzde 115 faiz ödenir. 500 bin TL tutarında bir kredi için toplamda 1 milyon 76 bin TL ödeme yapılır.
2- Kredi kullanan kişi öldüğü takdirde borcu mirasçılarına kalır. Kişi borcunun mirasçılarına kalmasını istemiyorsa bir de hayat sigortası yaptırmalıdır.
3- Konut kredisi kullanılarak alınan ev, ipotekli olarak kullanılır. Borç ödenmediği takdirde ev, bankanın olur.
4- Ödemelerde 90 günlük gecikme halinde yasal işlemler başlar, borç takibe düşer.
5- 15 yıl vadeli aylık 0,99 faizli bir evin aylık kredi taksidi o evin kirasının yaklaşık olarak 3 katına denk gelir.
6- Dükkan,depo vb. satın almak için konut kredisi kullanılamaz. Konut kredisi için konutun “mesken” statüsünde olması gerekir.
7- Satın alınmak istenen evin krediye uygun olup olmadığı için ekspertiz raporu gerekir. Ekspertiz maliyeti kredi borçlusu tarafından karşılanır.
8- İnşaat halindeki bir evin krediyle satın alınması için inşaatın yüzde 80’inin bitmesi gerekir.
9- Konut kredisi kullanmak isteyenler yüzde 20 oranından peşinatı bankaya ödemek zorundadır. Peşinat için ihtiyaç kredisi kullanılabilir.

 

Konut kredisi faiz oranları ne kadar?