Mortgage

Konut kredisinde doğru bilinen yanlışlar neler?

Hesapkurdu.com her gün binlerce müşteriyle, çalıştığı 20 banka adına görüşüyor ve bu görüşmelerde çok ilginç durumlarla karşılaşabiliyor. Konut kredisinde doğru bilinen yanlışlar neler? İşte cevabı...

Hesapkurdu.com her gün binlerce müşteriyle, çalıştığı 20 banka adına görüşüyor ve bu görüşmelerde çok ilginç durumlarla karşılaşabiliyor. Bu yazımızda çok önemli iki örnekten bahsedip konut kredileri hakkında doğru bilinen bazı yanlış durumları açıklığa kavuşturmak istiyoruz.


Konut kredisinde doğru bilinen yanlışlar!


1.“Telefondan bir numaraya mesaj atıyormuşuz geçmiş kaydımız siliniyormuş, doğru mudur?”


Aslında günümüzde çeşitli numaralara mesajlar atarak pek çok şey gerçekleştirmek mümkün. Ancak bunlarında arasında maalesef kredi geçmişimizi silmek bulunmuyor. Bankalar konut kredisiyle ilgili bilgi almak ya da başvuru yapmak isteyen müşterilerinden genellikle T.C kimlik numaralarını talep ederler. Bunun sebebi potansiyel kredi müşterilerinin geçmişe dönük kredi ödemelerinde herhangi bir problem yaşayıp yaşamadıklarını öğrenmektir. Bu sorgulamayı da Kredi Kayıt Bürosu veri tabanı aracılığıyla yapmaktadırlar. Bu veri tabanında kredi hesapları kapanış tarihinden itibaren 5 yıl, ödeme performansıyla ilgili bilgiler 3 yıl, kredi başvuruları da 6 ay boyunca bankaların erişimi için tutulmaktadır. Bu kayıtlar kişiler tarafından herhangi bir şekilde silinemez. Bu yüzden eğer herhangi birinden böyle bir söz duyarsanız, kesinlikle inanmayın.

Eğer geçmiş kredilerinizde sorunlar yaşadıysanız, uzman danışmanınızla görüşmenizde fayda var. Çünkü bazı bankalar bu konuda çok katı kurallarla hareket ederken, bazıları daha esnek olabilmekte.


2.“Gelirim kredi taksitlerini karşılıyor, alacağım evi de zaten teminat gösteriyorum banka bana neden kredi vermesin?”

Bu soruya genelde bankalar şöyle bir karşı soruyla cevap veriyorlar: Peki siz nasıl geçineceksiniz? Bankalar arası ve kişiden kişiye değişmekle birlikte konut kredisi için ödeyeceğiniz taksitlerin aylık belgelendirebileceğiniz gelirin 40-50%’sini geçmesini istemiyorlar. Ödeyeceğiniz konut kredisinin taksiti gelirinize göre uygun olsa bile, eğer halen ödemekte olduğunuz veya kefil olduğunuz başka kredileriniz varsa sıkıntı yaşamanız olası.

Konut kredisi kullanırken evinizi bankaya teminat olarak vermeniz önemli olmakla beraber krediyi alan kişinin ödeme performansı çoğu banka için esastır. Çünkü eğer kredi geri ödenmezse bankanın teminat altındaki evi satabilme ve bu satış ile kredi meblağını geri alması risktedir. Bu yüzden gelir durumunuza uygun ev tercih etmeniz kredi başvurunuzu güçlendirecektir.

Eğer konut kredisi kullanarak ev almayı düşünüyorsanız, kulaktan dolma bilgiler yerine uzman danışmanınıza sorarak bu konuda en doğru bilgiye ulaşmayı tercih etmelisiniz. Önümüzdeki günlerde danışmanlarımızın sıkça karşılaştığı diğer soru ve cevaplarını da sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.


Cumhuriyet