0.64 faizli konut kredisi çekecekler dikkat! Nelere dikkat edilmeli?
Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 0.64'e düşürmesiyle birlikte, konuta talep arttı. Peki 0.64 faizli konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmeli? İşte konut alacaklara çok önemli tavsiyeler...
Konut kredi faiz oranlarının kamu bankalarının başlattığı kredi kampanyasıyla Cumhuriyet tarihinin en düşük oranına çekilmesiyle birlikte konut almk isteyenler harekete geçti.
Konut alacaklar için ise uzmanlar bir takım uyarılar yapıyor. Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; şu anki kredi faiz oranlarının yaklaşık 10 yıl önce görüldüğüne dikkat çeken Emlak Uzmanı Zümrüt Keçici, “Ev almak isteyenler kamu bankalarının sunmuş olduğu büyük fırsatı kaçırmamalı” diye konuştu.
Kamu bankalarının başlatmış olduğu dev kredi paketine yoğun talep geliyor. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, yatırım için ev almak isteyenler avantajlı faiz ve geri ödeme fırsatlarını kaçırmamak için ev aramaya başladı.
Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İstanbul, Ankara ve İzmir için 750 bin TL'ye kadar, diğer şehirler için ise 500 bin TL'ye kadar kredi vermeye başladı. Bununla birlikte aynı şartlarda kamunun iki katılım bankası olan Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları da müşterilerine konut kredisi imkanı sunuyor.
Sıfır konutlarda 12 ay geri ödemesiz 180 aya kadar vadeli konutların satışında faiz oranı yüzde 0.64 olarak belirlendi. İkinci el konut satışlarında ise yine 12 ay geri ödemesiz ve 180 ay vade ile faiz oranı yüzde 0.74'e çekildi.
Bunun yanında kamu bankaları tahsis ücreti olarak 500 TL ücret talep ediyor.
Sıfır konut almak isteyen vatandaşların 100 bin TL için 180 ayda bankaya her ay 937 TL taksit ödemesi gerekiyor. İkinci el konutta ise 100 bin TL'ye 180 ay için her ay 1007 TL taksit ödeniyor.
ORANLAR ÇOK AVANTAJLI
Beylikdüzü ve Esenyurt bölgesinde emlak uzmanı olan Zümrüt Keçici, kamu bankalarının sunduğu faiz oranının çok düşük olduğunu, bu oranların yaklaşık 10 yıl önce görüldüğünü ve konut almak isteyenlerin kampanya bitmeden kararını verip satın almada bulunmasının yararlı olacağını belirtti.
Kamu bankalarından çekilecek kredinin yanı sıra tapu ve emlak komisyonunun da ödeneceğini anımsatan Emlak Uzmanı Zümrüt Keçici, "Tapu harcı binde 4 olarak alınıyor. Alıcı ve satıcı bunu ayrı ayrı olarak ödüyor. Ancak bu işlemdeki harç genelde alıcı tarafından ödeniyor. Örneğin 300 bin liralık bir dairenin toplam tapu harcı 12 bin lira çıkıyor. Bunun 6 bin lirasını alıcı, 6 bin lirasını satıcının ödemesi gerekiyor. Ev emlakçıdan alındıysa da yüzde 2 oranında hem alıcıdan hem satıcıdan komisyon alınıyor. Fakat vatandaşların daha rahat ev sahibi olması için emlakçı komisyonunda indirimler sunuluyor" diye konuştu.
ÖZEL BANKALAR DA FAİZ İNDİRİME GİTMEYE BAŞLADI
Kamu bankalarının çok uygun faizle konut kredisi kullandırmaya başlamasıyla ilgili olarak Keçici, "Bazı özel bankalar kamu bankalarıyla faiz oranlarını aynı tutmaya başladı. Kamu bankalarının kampanya başlatmasından önce yüzde 0.79 oranında konut kredisi sağlayan bankalar ikinci el konutlarda faizleri yüzde 0.74’e çekmeye başladı" şeklinde konuştu.
EV ALACAKLARA TAVSİYE
Yeni ev alacaklara tavsiylerde bulunan Keçici, “Sıfır ev alma imkanı olmayanlar çok eski evlere rağbet göstermemeli. Eski evlerin bakım ve tamir masrafları sorun oluşturabiliyor. Kentsel dönüşüme girmesi durumunda müteahhitler neredeyse ev yapım maliyeti kadar para talep ediyor. Bu durumda hem kredi ödemesinin olması hem de müteahhite ödeme yapılacak olmasından dolayı ekstra maliyetlere katlanılıyor. Bunun önüne geçmek için 1999 depremi sonrası yeni yapıların tercih edilmesinde fayda var” dedi.
YATIRIM AMAÇLI SATIN ALMADA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Yatırım için alınmak istenen daireler için ise Keçici, “Alınacak ev kiraya verilecek ve yatırım değeri taşıması için alınıyorsa kira ve seçilen konutun bölgesinin iyi olması gerekiyor. Sosyal alanlara yakınlığı, metro, metrobüs gibi ulaşım imkanlarına yakın olan evlerin değeri her geçen gün artıyor. Ayrıca bu imkanlara sahip konutlara da daha kolay kiracı bulunabiliyor. Ulaşım projelerinin olduğu bölgelere yatırım yapılması hem kira getirisini yükseltecektir hem de her geçen yıl evin değeri artmış olacaktır. Kiraya verilmek için bile alınsa yine de yeni konutların tercih edilmesi menfaat sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
KREDİ VADESİ NE KADAR DÜŞÜKSE O KADAR AZ FAİZ ÖDENİR
Kredi vadesinin çok uzun tutulmaması gerektiğini vurgulayan Keçici, “Konut kredilerinde uzun vadelerde ödenecek olan faiz miktarı da artmış oluyor. 60 ayla 180 ay arasında faiz açısından uçurum bulunuyor. Ödeme imkanı olanların kredi vadesini kısa tutup ne kadar çok ödeyebiliyorsa kendileri açısından avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.
SAHTE KOMİSYONCULARA DİKKAT EDİN
Emlakçılarla ilgili olarak da işin uzmanı emlakçılarla çalışılmasnın önemli olduğuna dikkat çeken Keçici, şunları kaydetti:
“Emlakçılığa ilişkin olarak sertifikaların alınması gerekiyor. Büyük firmalar dışında sertifika alan emlakçı neredeyse yok denecek kadar az. Kendim Türkiye’de sertifikayı alan ilk emlak uzmanlarından biriyim. Bu konuda denetimlerin olmaması nedeniyle hemen herkes emlakçılık yapabiliyor. Bazı sitelerde güvenlik görevlileri, bina görevlileri komisyon karşılığında ev alım-satımına aracılık ediyor. Böyle işleyen sistemlerde aldatılma ihtimali çok yüksek oluyor. Bunun için sabit işyeri olan ve emlakçılığı meslek edinmiş uzmanlardan danışmanlık alınması önem kazanıyor.”
0,64 faizli konut kredisine nasıl başvuru yapılır?
Düşük faizli konut kredisi fiyatları nasıl etkiledi?
Konut alacaklar dikkat! Nelere dikkat edilmeli?